See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 18.03.2013 - Kongolesisk "krigsforbryter" er i USAs ambassade i Rwanda











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Et Umurenge finanskooperativ åpnes i den rwandiske provinsen Bugarama
© Orinfor/Rwanda govt/Kureren
Samfunn | Økonomi - Rwanda

I Rwanda får 70 prosent av folket nå sin første konto

Et Umurenge finanskooperativ i Kigali, hovedstaden i Rwanda

© Douglas Randall/World Bank/Kureren
Kureren, 27. mars 2014
- Det heter "finansiell inkludering", og det er et kjernebegrep i rwandisk politikk. Målet er at 90 prosent av befolkningen innen 2020 skal ha en bankkonto og bruke den aktivt. Og på kun fire år har den finansielle inkluderingen blitt doblet i Rwanda.

Regjeringen i Rwanda har satt seg et mål om 90 prosents finansiell inkludering innen 2020, som vil være høyest i hele Afrika. Og tegnene på at målet er i ferd med å oppnås synes over hele landet, ifølge finansanalytiker Douglas Randall fra Verdensbanken, som er "imponert over situasjonen i dette landet."

Reklame for mobile finansprodukter er malt og klistret opp på nesten alle tilgjengelige overflater i hovedstaden Kigali, men også på landsbygda. Og, dersom du vet hva du ser etter, tar det heller ikke lang tid å få øye på et Umurenge spare- og kredittkooperativ (Umurenge SACCO), Rwandas helt egendesignede verktøy for å gi formelle finansprodukter til befolkningen.

For seks år siden kartla byrået FinScope Survey finanssituasjonen i Rwanda. I 2008 var det rundt 47 prosent av voksne rwandere som benyttet seg av en eller annen finanstjeneste, inkludert uformelle byråer. Men kun 21 av befolkningen deltok i den formelle finanssektoren, som på det tidspunktet stort sett besto av regulære banker, men også inkluderte et mindre antall mikrofinansinstitusjoner og spare- og kredittkooperativer.

Målingen, som også viste at befolkningen på landsbygda var så å si helt utelukket fra formelle finanstjenester, bidro til at regjeringen i Kigali besluttet å etablere et spare- og kredittkooperativ i hvert av landets 416 umurenger, eller kommuner. Dermed ble Umurenge SACCO til, med sterk støtte fra sentrale myndigheter.

I 2012 utførte FinScope en ny undersøkelse. Og i løpet av fire år hadde antall rwandere som benyttet seg av et formelt finansprodukt doblet seg til 42 prosent. Denne store økningen skyldtes nesten i sin helhet de 21 prosent av befolkningen som nå sa at de benyttet seg av en konto i Umurenge SACCO for å spare eller låne penger.

Initiativet hadde vist seg spesielt virkningsfullt for å utvide tilgangen til ordinære finanstjenester utenfor bysentrene i Rwanda, der 80 prosent av Umurenges kunder bor. Og myndighetene i Rwanda akter å fortsette å bygge på denne suksessen for å nå 90 prosent av befolkningen innen 2020.

Store utfordringer på landsbygda
Randall og kollegaer fra Verdensbanken var nylig på en inspeksjonsreise hos flere Umurenge-kontorer på landsbygda i Rwanda for å lære mer om denne modellen. Under oppholdet ble de både imponert over prosjektet og kun

Fortsatt ikke digitalisert: Medlemsarkivet ved Umurenge-kontoret i Kamonyi, Rwanda

© Douglas Randall/World Bank/Kureren
ne observere store utfordringer som vil gjøre det vanskelig å nå hele befolkningen.

"Som så ofte, når det er snakk om imponerende overskrifter, skjuler det seg en betydelig kompleksitet bak," bemerker Randall, med henvisning til Umurenges raske suksess. "Det vi observerte, var imponerende institusjoner som ble drevet av engasjerte medarbeidere, mange av dem på steder der du aldri ville forventet å finne en bank. Men likevel var utfordringene iøynefallende," forklarer Verdensbankeksperten.

Et Umurenge-kontor i det landlige distriktet Kamonyi i Rwandas Sør-provins kunne i utgangspunktet fortelle om stort tilløp av kunder og folkelig engasjement i kooperativet. Men ifølge bestyreren er hovedproblemet ineffektiviteten og risikoen ved å jobbe med et papirbasert system når han skulle betjene kooperativets 5.700 medlemmer.

På bakrommet sto det stablet titalls trekasser med medlemmenes arkivdata og kontodetaljer, og den planlagte digitaliseringen av kontoret i Kamonyi er skjøvet ut i en ubestemt fremtid.

Med alle data skrevet på papir, begrenses kooperativet i mulighetene til å jobbe sammen med andre filialer og banker. Et medlem i et sparekooperativ kan ikke ta ut pengene sine i et annet kooperativ eller i en minibank. Næringsdrivende som reiser til Kigali for å gjøre forretninger må derfor ta ut penger fra sin filial og ta dem med seg som cash på reisen. "Dette er nettopp de ineffektive og potensielt farlige situasjonene den formelle finanssektoren er ment å gjøre overflødig," bemerker Randall.

Kooperativet i Kamonyi innrømmer også at nesten halvparten av de 5,700 sparekontoene i filialen ikke har registrert bevegelser i løpet av de siste seks månedene. Dette kan, ifølge Randall, forklares med ett av funnene i FinScopes undersøkelse: 26 prosent av medlemmene i sparekooperativene hadde blitt med fordi de hadde følt et press.

Og kontoret i Kamonyi innrømmet videre å slite med å nå ut til de aller fattigste. Bare 3 prosent av kooperativenes medlemsmasse tilhører den laveste inntektsgruppen i Rwanda.

En kvalitativ gjennomgang av sparekooperativene hadde også vist at de fleste var for lite effektive til å raskt dele ut lån til kortidsforbruk eller i krisesituasjoner for kundene på landsbygda. Ifølge analytikerne fra Verdensbanken trenger de rurale Umurenge-kontorene

Stort sett fornøyde medlemmer: Umurenge-kontoret i Kamonyi, Rwanda

© Orinfor/Rwanda govt/Kureren
sårt videre opplæring, særlig innen risikostyring ved utdeling av privatlån, noe som ville øke effektiviteten og styrke institusjonene.

Men som en samlet konklusjon var Randall og kollegaene fra Verdensbanken svært imponert over det de så som en modell for andre utviklingsland. Den folkelige deltakelsen i finanskooperativene var enestående.

Verdensbanken vurderer nå hvordan den skal bistå rwandiske myndigheter og Umurenge med å profesjonalisere tjenesten, særlig i forhold til en digitalisering og videre opplæring av personalet i felt.

Rwanda tar ledelsen i Afrika
Myndighetene i Rwanda er fortsatt fast bestemt på å nå det ambisiøse 90-prosentmålet for finansiell inkludering i løpet av de neste seks årene ved å investere mer i Umurenge-systemet. Og med dette tar Rwanda en ledende rolle på hele det afrikanske kontinentet, der kun 23 prosent av den voksne befolkningen har tilgang på en bankkonto, ifølge tall fra Verdensbanken.

Og det er et stort behov for formelle finanstjenester i hele Afrika, der over 40 prosent av befolkningen jevnlig sparer eller legger til side penger, men der kun halvparten av disse har en formell og trygg finanstjeneste de kan betro sparepengene til.

Det er særlig i Sentral- og Nord-Afrika det er svært liten tilgang til formelle finanstjenester, mens den finansielle inkluderingen har kommet lengste i Det sørlige Afrika og er i ferd med å gjøre betydelige fremskritt i Vest- og Øst-Afrika.

Den høyeste andelen voksne med egen konto i en formell finansinstitusjon i Afrika finner man på Mauritius (80 prosent) og i Sør-Afrika (54 prosent), som etterfølges av Rwanda, Kenya, Mosambik, Zimbabwe, Angola og Marokko (som alle ligger på rundt 40 prosent). Sammen med Rwanda, er Kenya i særstilling ved at myndighetene fører en aktiv politikk for å oppnå finansiell inkludering. I Kenya er det banktjenester over mobilen som har vist seg å bli nøkkelen til suksess.

Men det finnes også 14 afrikanske land der kun ti prosent eller færre av den voksne befolkningen har en bankkonto, inkludert svært folkerike land som Egypt, ifølge tallene fra Verdensbanken. I Niger har kun 2 prosent av befolkningen en konto, og i Den sentralafrikanske republikk, Kongo Kinshasa og Guinea er det færre enn 5 prosent av voksne som har tilgang til formelle finanstjenester.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no