See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 27.03.2014 - I Rwanda får 70 prosent av folket nå sin første konto
» 05.11.2013 - Kongos opprørere oppgir kampen
» 29.10.2013 - Hogsten av Kongos regnskog genererer knapt inntekter
» 17.09.2013 - Regjeringspartiet vinner valget i Rwanda
» 17.09.2013 - Kongolesisk nonne får Nansen-prisen 2013
» 13.09.2013 - Rwanda: Opposisjonen "truet" før mandagens valg











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Human Rights Watch-kampanje for å arrestere "krigsforbryteren Bosco Ntaganda" fra 2012
© HRW/Kureren
Politikk | Samfunn - Rwanda | Kongo-Kinshasa

Kongolesisk "krigsforbryter" er i USAs ambassade i Rwanda

Den amerikanske ambassaden i Kigali, Rwanda

© US State Dept/Kureren
Kureren, 18. mars 2013
- Bosco Ntaganda, som anklages for grufulle krigsforbrytelser i Kongo, har overraskende søkt tilflukt i USAs ambassade i nabolandet Rwanda. Amerikanske myndigheter har bekreftet at han skal utleveres til FNs krigsforbryterdomstol (ICC).

ICC har etterlyst Ntaganda for krigsforbrytelser begått i Nordøst-Kongo helt siden 2006. Kongoleseren er anklaget for å ha tvangsrekruttert og brukt barnesoldater i stor stil i forbindelse med borgerkrigen i landet. Krigsforbrytelsene skal ha skjedd i distriktet Ituri i 2002 og 2003, da Ntaganda var den militære lederen for militsen Unionen av kongolesiske patrioter (UPC).

Men det ble aldri gjort noen forsøk på å arrestere den angivelige krigsforbryteren. I forbindelse med fredsprosessen for Øst-Kongo, ble Ntaganda, som opprinnelig kom fra Rwanda, og mange av hans menn innrullert i den kongolesiske hæren. Og i 2009 forfremmet president Joseph Kabila ham til og med til general.

Ntaganda har dermed kunnet bevege seg fritt i Øst-Kongo, under oppsyn av den kongolesiske hæren, utenlandske diplomater og FN-styrkene i regionen. Mens president Kabila gjentatte ganger har kalt Ntaganda en sentral partner for fred i Øst-Kongo, har kongolesiske og internasjonale menneskerettsgrupper hele tiden krevd at generalen skulle arresteres og utleveres til ICC.

Men president Kabila snudde under et besøk i Øst-Kongo 1. april i fjor, og lot det skinne gjennom at han nå vurderte å arrestere Ntaganda. Snuoperasjonen kom etter at det i fjor på ny brøt ut uro i Kivuprovinsene i Øst-Kongo, der regjeringssoldater lojale mot Ntaganda gjorde opprør.

Etter denne trusselen fra Kabila, forlot Ntaganda regjeringshæren og dannet en ny milits, M23, som på ny har spredd terror i Øst-Kongo. M23 anklages for systematiske voldtekter, henrettelser og bruk av barnesoldater, og er aktive den dag i dag.

Overraskede amerikanere
Det var derfor en stor overraskelse da amerikanske myndigheter kunne melde om at Ntaganda befant seg i deres varetekt i ambassaden i Kigali, Rwandas hovedstad.

Victoria Nuland, pressetalskvinne ved utenriksdepartementet i Washington, kunne i dag bekrefte at "Bosco Ntaganda i morges ... vandret inn i den amerikanske ambassaden i Kigali. Han ba spesifikt om å bli overført til ICC i Den Haag," oppsummerte Nuland.

Pressetalskvinnen understreket at det ikke hadde vært kontakt mellom Ntaganda og ambassaden på forhånd, og at besøket derfor kom fullstendig overraskende på tjenestemennene. "Vi er i øyeblikket i kontakt med flere lands myndigheter, blant dem den rwandiske regjeringen, for å kunne utføre forespørselen hans" om å sendes til FNs krigsforbryterdomstol, la Nuland til.

Menneskerettsgrupper feiret i dag at Ntaganda nå tilsynelatende vil måtte møte i retten i Den Haag. Human Rights Watch (HRW), som i mange år har holdt minnet om ICC-etterlysningen i live med jevnlige oppfordringer om å arrestere ham, var særlig fornøyd i dag. HRWs Ida Sawyer berømmet også USA for å ha presset på for en arrest i alle disse årene, og oppfordret nå ambassaden om å organisere en snarlig utlevering til ICC.

Med Ntaganda for retten i Den Haag, "vil det sendes et sterkt signal til andre overgripere om at også de kan måtte stå til rette en eller annen dag," uttaler Sawyer. "Men kongolesiske myndigheter må gjøre sin del av jobben ved å etterforske krigsforbrytelser gjort av regjeringshæren og gi de ansvarlige en rettferdig prosess," la hun til.

Ntaganda ble i 2006 anklaget for tvangsrekruttering av barnesoldater og å ha sendt barn under 15 år ut i krigshandlinger. I juni 2012 ble anklagene mot Ntaganda utvidet til også å omfatte drap, voldtekt og seksuelt slaveri, plyndring og andre overgrep mot sivilbefolkningen som klassifiseres som "forbrytelser mot menneskeheten".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no