See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 18.03.2013 - Kongolesisk "krigsforbryter" er i USAs ambassade i Rwanda











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Soldatene i M23 i Kanyamahoro i Nord-Kivu den 26. oktober
© M23/Kureren
Politikk - Kongo-Kinshasa

Kongos opprørere oppgir kampen

M23-leder Bertrand Bisimwa

© M23/Kureren
Kureren, 5. november 2013
- Opprørsgruppen M23 i Kongo-Kinshasa kunngjorde i dag slutten på sin væpnede kamp, etter at de i halvannet år har kjempet mot den kongolesiske hæren og FN-styrker i en brutal borgerkrig. Kunngjøringen kom etter at M23 hadde lidd store militære nederlag.

I en uttalelse med overskriften "Kunngjøring om slutten av opprøret" sier M23-leder Bertrand Bisimwa at gruppen nå vil søke å oppnå sine mål med "politiske virkemidler."

"Ledelsen i bevegelsen 23. mars kunngjør overfor det nasjonale og internasjonale samfunnet at den har bestemt seg for å sette en stopper for sitt opprør fra i dag. Videre vil den, utelukkende med politiske virkemidler, søke etter løsninger for de grunnleggende årsakene som førte til etableringen," sier gruppen i dag i en pressemelding signert av Bisimwa.

Opprørerne i M23 skal nå underkaste seg en "prosess med avvæpning, demobilisering og reintegrering i samarbeid med regjeringen i Kongo-Kinshasa" avslutter meldingen fra M23-lederen.

I de siste dagene har den kongolesiske hæren tatt kontrollen over områdene i Runyouni, Thanzu og Mbuzi, der de resterende opprørerne hadde samlet seg i grenseområdet mellom Uganda og Kongo, ifølge offisielle kilder i Kinshasa. Dermed hadde det kongolesiske forsvaret, med FN-understøttelse tatt kontroll over hele den urolige provinsen Nord-Kivu, som tidligere var under M23s kontroll.

Den kongolesiske regjeringen krevde i går at M23 måtte komme med en "offisielt erklæring" om at den ville avslutte krigshandlingene og forlate de siste områder den kontrollerte. Hvis ikke, ville hæren fortsette sin offensiv mot opprørgruppen, ifølge den kongolesiske avisen Le Phare.

På søndag beordret M23-leder Bisimwa styrkene sine til å slutte å slåss og oppfordret motstanderne til å gjenoppta fredsforhandlingene i Kampala, som hadde blitt suspendert for to uker siden. Men det var først i dag at han ville gå med på å avslutte den væpnede kampen for godt.

Den 25. oktober, tre dager etter at fredsforhandlingene ble suspendert i Kampala, lanserte den kongolesiske hæren og FN-styrker utplassert i landet en storstilt militæraksjon i Nord-Kivu for å kaste opprørerne ut fra sine viktigste støttepunkter. Aksjonen viste seg å ha stor suksess, og M23 gikk på nederlag etter nederlag.

Hundretusener på flukt
Konflikten mellom M23 og den kongolesiske regjeringen har ført til at hundretusener har måttet flykte fra hjemmene sine, mange av dem til nabolandet Uganda. Den 20. november 2012 tok M23 kontroll over Nord-Kivus hovedstad Goma, som har en befolkning på over én million mennesker. Opprørsgruppen gikk svært brutalt til verks med sivilbefolkningen.

M23 består av tidligere kongolesiske soldater, noen av dem medlemmer av den tidligere opprørgruppen CNDP (Congrès national pour la défense du peuple). Gruppen er dominert av folkegruppen tutsier.

Den 23. mars 2009 skrev CNDP under en fredsavtale med den kongolesiske regjeringen, der CNDP ble et politisk parti, og M23-soldatene ble integrert i det kongolesiske forsvaret. M23 er oppkalt etter datoen for denne fredsavtalen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no