See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 17.09.2013 - Regjeringspartiet vinner valget i Rwanda
» 18.03.2013 - Kongolesisk "krigsforbryter" er i USAs ambassade i Rwanda











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det sosialistiske opposisjonspartiet PS-Imberakuri under valgkampen i Rwanda
© PS-Imberakuri/Kureren
Politikk - Rwanda

Rwanda: Opposisjonen "truet" før mandagens valg

Rwandas president Paul Kagame har sittet ved makten siden år 2000

© US Department of Defense/Kureren
Kureren, 13. september 2013
- På mandag skal det holdes parlamentsvalg i Rwanda, og alt tyder på at partiet til president Paul Kagame igjen kommer til å gjøre rent bord. Opposisjonspartiene hevder at de utsettes for trusler fra regjeringspartiet og at valget ikke går rettferdig for seg.

5,9 millioner rwandere kan delta i mandagens valg på nytt parlament i landet. Det er elleve partier som har nominert 410 kandidater til å konkurrere om de 80 parlamentsmandatene i dette lille landet sentralt i Afrika, spektakulært plassert i fjellene mellom Tanzania og Kongo.

Men kun tre dager før valget beklager en nærmest samlet opposisjon i Rwanda det de kaller en "truende holdning" fra lokale valgfunksjonærer og medlemmer av regjeringspartiet Rwanda patriotiske front (FPR).

Blant dem som advarer om urettferdige valgforhold er Christine Mukabunani, leder for det viktige opposisjonspartiet PS-Imberakuri. Mukabunani sier til den lokale pressen at hun selv har vært utsatt for press under valgkampmøter. Under et nylig stevne "kom de lokale myndighetene for å skremme bort velgerne og forklarte folk at, dersom de dukket opp på møtet, ville de få problemer etterpå."

Selv Charles Munyaneza, leder for Rwandas nasjonale valgkommisjon, innrømmer nå at det "muligens" forekommer tilfeller der velgerne skremmes bort fra opposisjonspartiene av lokale myndigheter, men understreker at dette dreier seg om "isolerte tilfeller". Ifølge Munyaneza er det en overdrivelse at dette hender ofte. "Men vi kan ikke utelukke at det finnes lokale funksjonærer som ikke respekterer loven. Men alle vet at i valgkamptider kan folk få seg til å si mye rart, også usannheter," påpeker valglederen.

Men ethvert tilfelle av overtramp skal rettsforfølges, legger Munyaneza til, og sier at valgkommisjonen er helt klar på at den ikke tolerer noen lovbrudd.

Valgkommisjonen har tidligere opplyst til den regjeringsnære rwandiske avisen The New Times at det i år er et stort antall internasjonale valgobservatørkorps som er i landet for å påse at valget går fritt og rettferdig for seg. Blant dem som er på plass i Rwanda er valgobservatører fra EU, Den afrikanske union og to regionale organisasjoner fra Øst- og Sentral-Afrika.

Den største observatørgruppen er utsendt fra Den afrikanske union og teller 30 medlemmer fra det panafrikanske parlamentet, fra unionens hovedkvarter i Addis Ababa og representanter fra det sivile organisasjonslivet.

Rask økonomisk utvikling versus menneskeretter
Rwanda har i det siste årtiet vært gjennom en rivende økonomisk vekst som har fått det skakkjørte landet noenlunde på fote igjen etter folkemordet i 1994. På mange måter har Rwanda utviklet seg til et afrikansk mønsterland når det gjelder økonomisk utvikling. Ifølge den årlige Verdensbank-rapporten "Ease of doing business" er Rwanda nå det tredje mest konkurransedyktige landet i Afrika sør for Sahara.

Men samtidig hevder særlig vestlige land at menneskerettssituasjonen i landet har forverret seg gradvis. Ikke bare er pressefriheten blitt stadig mer begrenset. Også den politiske opposisjonen er i økende grad blitt vingeklippet og har i de siste valgene hatt få reelle muligheter til å fremme sin sak, langt mindre vinne valget. Og Rwanda kritiseres også av blant annet FN for å støtte brutale opprørsgrupper i nabolandet Kongo-Kinshasa.

I juli 2012 avslørte en FN-rapport at Rwanda støttet opprørerne øst i Kongo. Rwanda har i mange år vært en favoritt hos bistandsgiverne, men påstandene fra FN fikk mange givere til å revurdere sin støtte. Den afrikanske utviklingsbanken og land som Tyskland, Storbritannia, USA, Sverige og Nederland har innstilt deler av bistanden.

Norge gir ikke bilateral bistand til Rwanda.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no