See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Folkeavstemninger planlegges i Øst-Ukraina
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig
» 25.03.2014 - Tortur og undertrykking på "russiske" Krim
» 08.10.2013 - Utvandringen fra Polen øker enda mer
» 02.03.2013 - Lech Walesa: "Plassér minoriteter bak en mur"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den polske tabloiden Fakt på mandag: "Fare! Putins hær i Østersjøen! Tusenvis av russiske tropper ved grensen til Polen!"
© Faksimile/Kureren
Politikk | Samfunn - Polen

Polakker frykter "det verste" fra Putin

Protester mot Putin foran den russiske ambassaden i Warszawa

© euromaidanpr/Kureren
Kureren, 5. mars 2014
- For nordmenn er Ukraina langt borte, og ingen frykter at Norge kan bli neste mål for Putins aggresjoner. I Polen er dette helt annerledes. Ukraina er et naboland, og hver gang Russland har ført en aggressiv politikk, har Polen vært et offer. Derfor er frustrasjonen stor.

Ingen er større pådrivere for kraftfulle reaksjoner mot Vladimir Putins Russland enn Polen, sammen med de baltiske nabolandene. Og polakker og litauere er samtidig både skuffet og frustrerte over de tilsynelatende vage reaksjonene mot Russland fra sine nye NATO- og EU-partnere.

Allerede da demonstrantene på Maidan-plassen i Kiev i Ukraina begynte å bli drept, forventet de fleste polakkene seg kraftige reaksjoner, selv om Ukraina og Polen ikke alltid har hatt det beste forholdet. Og da EU-partnerne kun kunne enes om å utrykke "bekymring" over de mange drapene i Kiev, var skammen stor i Polen.

Da russerne så begynte invasjonen på den ukrainske Krimhalvøya, ble den vage responsen fra EU og NATO rent ut traumatisk. I Polen vekker dette minner om Vestmaktenes svik i München i 1938 ("Peace in our time"), og ikke minst Vestens enda større svik i 1945, da det allierte Polen ble overlatt til Sovjetunionen. Ikke bare måtte Polen overgi en tredel av sitt territorium til russerne og "flytte" landet vestover, men polakkene ble henvist til feil side av Jernteppet mot sin uttrykte vilje, helt frem til 1989.

Nå er Polen EU-land og NATO-land; altså en etablert del av Vestmaktene. Men gir dette immunitet mot russisk aggresjon i 2014, spør man seg i Warszawa og andre polske byer. Også i 1939-45 var man en av de allierte, uten at polakkene fikk delta i diskusjonene om Polens fremtid i 1945.

Ukraina er rett over grensen fra Polen. Vest-Ukraina har en lang historie som polsk territorium. Og tv-bilder av ukrainere som blir drept mens de protesterer, eller russiske styrker som uten motstand tar seg til rette på ukrainsk territorium, vekker derfor sterke følelser. Ukrainerne er kanskje ikke et broderfolk, men de er velkjente naboer, og i Polen tar man del i ukrainernes lidelser. Og i ukrainernes frykt for diktatur og russisk aggresjon.

Advarsler om russisk invasjon
Polsk presse har fulgt opp med alarmerende forsider og artikler de siste dagene. På mandag startet den russiske hæren og marinen en større øvelse i eksklaven Kaliningrad (tidligere Königsberg), et lite stykke Russland ved Østersjøen, inneklemt mellom Polen og Litauen, noe som fikk spekulasjonene i Polen til å løpe løpsk.

Den polske tabloidavisen Fakt spurte leserne om "Vladimir Putins hær forbereder et angrep på Polen?" Avisen viste til at 3.500 russiske soldater deltok i den "uventede øvelsen" rett ved den polske grensen, med referanse til en rapport fra det russiske statlige byrået Itar-Tass. "De trente ikke kun defensivt, men også på offensive handlinger med et stort utvalg av våpen!" advarte Fakt.

Fakt svarte på sitt eget spørsmål: "Den russiske hæren forbereder seg på krig mot Polen!" Den russiske Østersjøflåten, med base i eksklaven Kaliningrad skulle ha bekreftet at den "er kampklar", la avisen til. "Det er ingen hemmelighet at den russiske øvelsen rett ved Polens grense trente på offensive scenarioer som i praksis forbereder et angrep på landet vårt. Vil Polen derfor bli det neste offeret til Puten etter Ukraina?" spør avisen.

I

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski før EU-møtet i Brussel på mandag: "Rovdyrets appetitt er blitt vekket"

© European Union/Kureren
kke bare tabloidavisen Fakt advarte om en russisk trussel mot Polen på mandag. Også mer seriøse aviser fant frem krigstypene og viste seg særdeles provoserte overfor den russiske maktdemonstrasjonen rett over grensen.

Pressedekningen avspeiler seg også i en rekke spontane protester som har manifestert seg i hele Polen. Forargelsen over personen Putin er stor, og solidariteten med Ukraina er nærmest fullstendig. Overalt advares det mot en gjentakelse av historien og minnes om de mange sovjetiske og russiske overgrepene mot nabolandene opp gjennom historien.

En polsk Facebook-aksjon viste i tillegg frustrasjon med Vestens vage reaksjoner. En svært mye delt polsk satire med et foto av USAs president Barack Obama har følgende tekst: "Polen: Jeg lover dere at jeg, i tilfelle et russisk angrep mot Polen vil oppfordre hele det amerikanske folket til å sette et stearinlys i vinduet, som et tegn på vår solidaritet med dere."

Atskillige debatt- og lederartikler i polsk presse har befattet seg med Vestens unnfallenhet og NATOs følte dekadanse i møte med en russisk krigstrussel. I Vesten er man kun opptatt av å sikre videre handel med Russland, hevdes det gjentatte ganger, mens NATO kun tas i bruk for å sikre økonomiske interesser i fjerntliggende verdensdeler. NATO-landene vil ikke være villige til å ofre livet til sine soldater, selv i tilfelle en russisk angrepskrig, er et gjengs argument.

To NATO- og to EU-møter
Også den polske regjeringen tar denne følte trusselen fra et aggressivt Russland på høyeste alvor. Polen har, sammen med USA og Litauen, vært den største pådriveren for klare fordømmelser og tøffe sanksjoner mot Russland. Og på grunn av Polen, var det to NATO-krisemøter i løpet av kun tre dager.

På søndagens NATO-møte var skillelinjene allerede klare. De "nye" NATO-landene, som tidligere var plassert bak Jernteppet og har erfaring med russisk imperialisme, krevde konkrete tiltak mot Putins Russland. Men NATO-møtet endte kun opp i fordømmelser av den russiske militære aktiviteten.

Dette var ikke nok for Polen og Litauen. Og som for å understreke alvoret, startet også den uventede russiske militærøvelsen ved den polske grensen i eksklaven Kaliningrad på mandag. Ikke bare polsk presse og offentlighet ble opprørt av dette, også polske politikere oppfattet den russiske maktdemonstrasjonen som en konkret trussel mot landet.

Dermed ble det fra polsk og litauisk side insistert på nok et NATO-krisemøte, denne gang på bakgrunn av artikkel 4 i forsvarstraktaten. Denne artikkelen tilsier at et medlemsland kan forlange et møte dersom landet oppfatter trusler mot sin "territoriale integritet, politiske uavhengighet eller sikkerhet." Artikkel 4 anses som "light-versjonen" av artikkel 5, som utløser alliansepartnernes solidaritetsplikt når en av dem er under angrep.

Og med den svært symboltunge NATO-artikkel 4 utløst, deltok Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski på EUs krisemøte på mandag. Fra dette møtet er det kommet ut mange flere detaljer i europeisk presse enn fra de to NATO-møte

Enige om tøffere tiltak: USAs utenriksminister John Kerry og Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski under et tidligere møte i november

© US Mission/Kureren
ne, der man i høyre grad bevarer en viss diskresjon.

Utenriksminister Sikorski og hans kollegaer fra Sentral-Europa og Baltikum gikk hardt ut mot Russland på EU-møtet, som til dels hadde en svært opphetet debatt. Sikorski skal ha kalt styrken i reaksjonene mot Russland en prøvestein for Vestens troverdighet, og minte om at EU og NATO hadde vært for vage i forhold til russernes invasjon av Georgia i 2008, noe som hadde etterlatt et inntrykk i Moskva at russerne ville slippe unna med militær maktbruk.

Minner fra 1956, 1968 og 2008
Og Polen sto langt fra alene på mandagens EU-møte. Ungarns utenriksminister János Martonyi forlangte å få vite om Vesten ville stå samlet ved et russisk angrep, eller om man foretrakk å holde liv i handelen med Moskva. Han listet opp historiske paralleller, som sentraleuropeere flest føler de gjenopplever når de observerer russernes inntog i Ukraina: Sovjetarmeens nedslåing av opprøret i Ungarn i 1956; Den røde armés innmarsj under Prahavåren i 1968; og det sovjetiskprovoserte militærkuppet i Polen i 1981.

Og på NATO-møtet dagen etter, blir Polens utenriksminister Sikorski sitert i polske media for enda tøffere utsagn om den russiske faren. Han minte igjen om russernes angrep på Georgia og nå Ukraina og advarte: "Vi vet at rovdyret får stadig mer appetitt jo mer det eter," skal Sikorski ha sagt, med henvisning til Putin.

NATO- og EU-møtene viste en tydelig splittelse i europeernes syn på hvordan krisen på Krimhalvøya skulle takles. Mot de polskledede kravene om kraftig lut mot Russland, som verbalt blir støttet av USA og Storbritannia, står resten av Vest- og Sør-Europa, ledet av Tyskland. Tyskerne støttes av Frankrike, Spania, Italia og Norden i sitt syn på at man må gi Putin en mulighet til å trekke seg tilbake uten tap av ansikt.

Dermed har det så langt vært et flertall for å kun true med fremtidige sanksjoner og kreve forhandlinger. Men Polen har blitt gitt noen innrømmelser. NATO er nå i ferd med en omfattende undersøkelse av om krisen på Krim truer sikkerheten til medlemmer av forsvaralliansen, noe som kan føre til en mer aktiv rolle for NATO dersom den russiske aggresjonen mot Ukraina utvider seg.

Likevel er stemningen i Polen fortsatt preget av en skuffelse over Vestens følte ettergivenhet overfor et stadig mer aggressivt Russland, som vekker minner om en konfliktfylt fortid. Polsk presse hedrer nå riktignok Tysklands forbundskansler Angela Merkel for å være i stand til "å sette Putin på plass". Den seriøse avisen Gazeta Wyborcza setter i en lederartikkel sin lit til Merkel, selv om den fortsatt krever at EU og NATO må presse russerne fullstendig ut av Ukraina.

Tilliten til Putins Russland er imidlertid på et bunnivå i Polen, og i mange andre land som tidligere lå bak Jernteppet. Og selv om Merkels initiativ skulle komme til å lykkes, vil den russiske aksjonen på Krim få langvarige følger for forholdet mellom Russland og Europa, med land som Polen, Ungarn, Tsjekkia og Baltikum som pådrivere for en enda større økonomisk uavhengighet fra Moskva.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no