See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.03.2014 - Polakker frykter "det verste" fra Putin
» 08.10.2013 - Utvandringen fra Polen øker enda mer











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Polens ekspresident Lech Walesa
© MEDEF/Kureren
Samfunn - Polen

Lech Walesa: "Plassér minoriteter bak en mur"

Robert Biedron, polsk parlamentsmedlem og homoaktivist

© Waldemar Zboralski/GNU/Kureren
Kureren, 2. mars 2013
- Den polske fredsprisvinneren Lech Walesa går i et intervju hardt ut mot homoseksuelle og minoriteter generelt. Når minoritetene får dominere den politiske dagsorden, "vil det ikke bli noe igjen for vanlige polakker."

Et intervju på den polske tv-kanalen 'TVN 24' i går har skapt store bølger i Polen og internasjonalt. Ekspresident og frihetskjemper Walesa, hedret med Nobels Fredspris i 1983, kom med et lite diplomatisk angrep på homoseksuelle og minoriteter i Polen, som har blitt sitert verden over. Utspillet kommer på et tidspunkt der Sejmen, det polske parlamentet, ringer om en partnerskapslov.

Homofile sejmmedlemmer burde ikke sitte i første rekke, sa Walesa, men tvert imot i siste rekke i parlamentet, "og til og med bak en mur."

Walesa var videre irritert over homodemonstrasjoner og -opptog i Warszawa sentrum. Slike demonstrasjoner burde holdes i byens ytterkanter, ikke i sentrum sa den erkekatolske politikeren: "Jeg vil ikke at denne minoriteten, som jeg ikke er enig med, går på gata og forvirrer barna og barnebarna mine," forklarte han.

Reporteren i 'TVN 24' ble synlig forbauset av Walesas klare tale, og spurte den konservative ekspresidenten en gang til om han virkelig mente at homofile skulle forvises til siste rekke og til byens ytterkanter. "Selvsagt, det er bare rettferdig, da de kun representerer én prosent av befolkningen," svarte Walesa.

Journalisten protesterte og mente at dette var synonymt med diskriminering av minoriteter, men Walesa sto på sitt: "Hva ville du kalt det dersom minoritetene tar noe fra majoritetene?" På spørsmål om hva minoriteten tar fra majoriteten, og om han virkelig mente det han sa, svarte Walesa: "Ja, de skal sitte på siste rekke, eller helst bak en mur. Jeg er på alle måter demokrat, og jeg vil ikke at én prosent skal provosere meg."

Walesa, som er dypt religiøs, beklaget videre forfallet i det Polen han hadde vært med å bygge opp etter det kommunistiske tvangsstyret. Han hadde ikke kjempet kampen sin for at Polen nå skulle bli solgt ut til særinteresser, og der "ingenting" ble til overs for vanlige polakker.

Robert Biedroń, Polens første åpent homofile parlamentsmedlem, reagerte på Walesas utspill med et twitterinnlegg: "Fredsprisvinneren Lech Walesa vil sette homoseksuelle på gettobenker," sa politikeren, med en lite skjult henvisning til gettoen i Warszawa under naziokkupasjonen, der den jødiske minoriteten ble plassert bak murene.

Biedroń anerkjente i et intervju likevel Walesa som sin "helt", som hadde muliggjort det for ham og andre sejmmedlemmer å være politisk aktive i dag. Men han anbefalte den aldrende revolusjonshelten å oppdatere seg på den nye samfunnsorden ved å snakke med sin sønn Jaroslaw Walesa, medlem av Det europeiske parlamentet. "Sønnen kan forklare ham et par ting, slik som partnerskapsloven," sa Biedroń til 'TVN 24'.

Den polske pressen har stort sett reagert negativt på Walesas utspill, og mange frykter at Walesa, en av de internasjonalt mest ansette polakkene, vil miste anerkjennelse og respekt. Det er i dag referanser til ekkoet i den internasjonale pressen i polske aviser, der man merker seg at Walesas utspill blir fordømt.

Og Walesas ekko har virkelig nådd en hel verden. Ekspresidenten siteres i hele den europeiske pressen i dag, i tillegg til nyhetsartikler så langt unna som i El Salvador, Brasil og Sør-Afrika. Også i webforumene er Walesa et hett tema i dag, der mange spør seg om det er mulig å trekke en nobelpris tilbake, mens andre trekker frem parallellen til nazienes getto i Warszawa.

Ekspresidenten får likevel noe støtte i Polen, der særlig den eldre generasjonen til dels er svært homofob. Likevel prøver den liberale regjeringen til statsminister Donald Tusk å få gjennom en partnerskapslov i Sejmen. Hittil har den ikke klart å samle et flertall.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no