See also:
» 12.02.2014 - Thailands høyesterett forsvarer regjeringen
» 03.02.2014 - Nye protester etter betydningløse valg i Thailand
» 31.01.2014 - Thailand: Revolusjon i revers
» 09.12.2013 - Thailand oppløser parlamentet og varsler nyvalg
» 02.12.2013 - Thailands statsminister nekter å gå av
» 25.11.2013 - Voldsomme protester mot Thailands statsminister
» 11.11.2013 - FN-domstol: Kambodsja tilkjennes tempelet Preah Vihear
» 01.11.2013 - Amnesti i Thailand kan føre til ny protestbølge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Thailands statsminister Yingluck Shinawatra er nå siktet for korrupsjon
© Thailand govt/Kureren
Politikk - Thailand

Ny vold i Thailand etter at statsministeren siktes for korrupsjon

Politiet i Bangkok gikk i dag til aksjon

© Cracken226/GNU/Kureren
Kureren, 18. februar 2014
- Volden i gatene i Bangkok eskaleres igjen og minst tre personer er blitt drept i sammenstøt mellom demonstrantene og politiet. Den nye voldsbølgen kommer etter at statsadvokaten har siktet Thailands statsminister for korrupsjon, noe som kan føre til at hun må fratre.

Minst en politimann er drept etter at han ble skutt i hodet, ifølge politikilder i Bangkok, som har bekreftet dette overfor lokale medier. Thailandske medier med kilder i begge leire hevder imidlertid at minst tre mennesker er blitt drept i dag, en politimann og to demonstranter. Dessuten skal det være flere titalls skadde som følge av dagens gatekamper.

Konfrontasjonene mellom politiet og demonstrantene oppsto da politiet i dag forsøkte å fjerne noen av leirene som demonstrantene etablerte allerede i midten av desember. Protestleirene i hovedstaden har i to måneder beleiret flere regjeringskontorer, der demontrantene krever at statsminister Yingluck Shinawatra går av.

Dagens mest alvorlige hendelser skjedde i nærheten av kontoret til statsminister Shinawatra, der politiet forsøkte å demontere en protestleir. Ifølge politiet har demonstrantene skutt og kastet granater mot politimenn, men demonstrantene hevder at dette ikke har funnet sted.

Politiet har også arrestert rundt hundre mennesker som okkuperte energidepartementet, for det meste kvinner og eldre som ikke gjorde motstand mot aksjonen, ifølge kilder i politiet.

Dette er den første massearrestasjon siden beleiringen startet i begynnelsen av desember. Så langt har minst 11 mennesker blitt drept og over 600 skadet i protestene, men thailandske sikkerhetsstyrker har hittil stort sett latt demonstrasjonene foregå i fred.

Nå hevder imidlertid regjeringen at voldsbruken til demonstrantene har krysset en grense. Myndighetene har publisert bilder der man kan se våpen, hjemmelagde bomber og tåregass, angivelig funnet i teltene til demonstrantene.

Sikkerhetsmyndigheter i Thailand advarte allerede på mandag at de planla å gjenvinne kontrollen over flere regjeringsbygninger, blant annet innenriksdepartementet, energidepartementet og regjeringsbygningen i den nordlige delen av Bangkok.

Imens har lederen av protestbevegelsen, Suthep Thaugsuban, i dag mobilisert tusenvis av støttespillere for å hindre oppløsningen av protestleirene. Demonstrantene har siden i går laget barrikader og hindringer rundt de blokkerte regjeringsbygningene.

Statsministeren siktes for korrupsjon
Og tidlig i dag tilspisset også den politiske situasjonen i landet seg ytterligere, etter at Thailands antikorrupsjonsbyrå tok ut siktelse mot statsminister Yingluck Shinawatra. Saken gjelder angivelige uregelmessigheter i det nasjonale byrået for offentlige subsidier til risbøndene i landet.

Statsadvokaten krever at statsministeren må forklare seg om anklagene om saken den 27. februar. De påståtte feilutbetalingene av rissubsidier skal ha forårsaket millioner av US dollar i tap for landets statskasse. Den svært omstridte støtteordningen ble vedtatt i 2011, og den var en vesentlig faktor bak valgseieren til Yingluck.

4 måneder med protester
Demonstrantene har siden oktober hevdet at regjeringen i praksis kontrolleres av statsministerens bror, den landflyktige tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra, som er dømt for korrupsjon og derfor ikke kan komme hjem fra sitt eksil. Thaksin polariserte thailenderne da han ledet regjeringen fra 2001 frem til han ble kuppet i 2006.

Protestene og demonstrasjonene ble utløst av et regjeringsforslag om en amnestilov, som i praksis ville tillatt statsministerens bror Thaksin å komme tilbake til landet. Les mer om det kontroversielle amnestiet i Thailand i denne artikkelen: "Amnesti i Thailand kan føre til ny protestbølge".

Siden slutten av november har protestene i gatene i Bangkok økt i omfang, og det har i økende grad kommet til voldelige sammenstøt. Statsminister Yingluck Shinawatra har hele tiden nektet å gå av og viser til at et flertall av thailenderne støtter hennes regjering.

Etter at opposisjonen fortsatte å kreve hennes avgang, kunngjorde statsministeren i begynnelsen av desember oppløsningen av parlamentet og nyvalg. Les mer om valget i denne artikkelen: "Thailand oppløser parlamentet og varsler nyvalg".

Men opposisjonen boikottet og delvis forhindret valget den 2. februar. Den varslet at den ikke ville godta valgresultatet, og at "krisen vil fortsette i månedsvis." Alle forventet derfor nok et nyvalg, men Thailands høyesterett bestemte den 12. februar at valget kun skulle gjentas der valglokalene ble blokkert av opposisjonen.

Les mer om saken denne artikkelen: "Thailands høyesterett forsvarer regjeringen".

Likevel har valget ikke klart å endre situasjonen i Thailand, der befolkningen i økende grad polariseres mellom de to politiske blokkene. Alt tyder derfor på en videre konfrontasjon og fortsatt vold i gatene i Bangkok.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no