See also:
» 18.02.2014 - Ny vold i Thailand etter at statsministeren siktes for korrupsjon
» 12.02.2014 - Thailands høyesterett forsvarer regjeringen
» 03.02.2014 - Nye protester etter betydningløse valg i Thailand
» 31.01.2014 - Thailand: Revolusjon i revers
» 09.12.2013 - Thailand oppløser parlamentet og varsler nyvalg
» 02.12.2013 - Thailands statsminister nekter å gå av
» 25.11.2013 - Voldsomme protester mot Thailands statsminister
» 11.11.2013 - FN-domstol: Kambodsja tilkjennes tempelet Preah Vihear











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Store folkemengder samlet seg ved jernbanestasjonen Samsen i Bangkok for å protestere mot amnestiet i dag
© Nappatjak/Twitter/Kureren
Politikk - Thailand

Amnesti i Thailand kan føre til ny protestbølge

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra

© Thai govt/Kureren
Kureren, 1. november 2013
- Parlamentet i Bangkok har overraskende vedtatt en amnestilov som gir straffefrihet for arrangørene og deltakerne i de voldsomme opptøyene og protestene fra 2006 til 2011 og i praksis kan tillate at tidligere statsminister Thaksin kommer hjem. Amnestiet møtes med nye protester.

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra er søster til landets mest omstridte leder, Thaksin Shinawatra, som polariserte thaiene da han ledet regjeringen fra 2001 til han ble kuppet i 2006. Thaksins æra startet en periode med voldsomme sammenstøt i Thailand.

Nå har statsminister Yingluck fått trumfet gjennom sitt svært omstridte amnesti, som omfatter voldshandlingene i de mest turbulente årene i Thailands moderne historie. Flere hundre ble drept i disse opptøyene og flere tusen ble såret. Voldshandlingene involverte landets militære styrker, "rødskjortene" som ville ha Thaksin tilbake til makten og sivile motstandere av Thaksin-regimet.

Konfrontasjonene toppet seg i 2010, da Thaksins tilhengere mobiliserte titusener av rødskjorter i en marsj mot makten i Bangkok. Det kom til voldsomme sammenstøt med hæren og motstandere av Thaksin. Rødskjortene sto også trolig bak en rekke bombeangrep i Bangkok og angrep på den sittende regjeringen. Hæren på sin side brukte rå makt mot Thaksins støttespillere.

Med det nye amnestiet vil verken rødskjortene eller hæren kunne straffeforfølges for voldshandlingene i perioden etter kuppet i 2006, som kuliminerte i opptøyene i 2010, men også fortsatte i mindre grad i 2011. Ikke bare rødskjortene, men også det thailandske forsvaret, skal ha presset på for å få på plass amnestiet.

Menneskerettsgrupper hadde allerede på forhånd advart statsminister Yingluck mot å godta et slikt amnesti. Human Rights Watch (HRW) minnet statsministeren i forrige uke om at hun tidligere har lovet å undersøke og rettsforfølge alle som var involvert i voldsbølgen i 2010, inkludert soldatene og deres overordnede som ga ordre om å skyte mot demonstrantene.

Ifølge HRWs Brad Adams har statsminister Yingluck blitt med på amnestiet som del av en hestehandel der hun både kan "tilfredss

I løpet av kvelden har folkemengden ved jernbanestasjonen Samsen i Bangkok fortsatt å øke

© Noot010/Twitter/Kureren
tille de militære og fremme sine egne politiske mål." Adams reagerer sterk på amnestiet. "Det vil tillate myndigheter og protestledere som har blod på hendene å slippe straff," og det vil "frarøve ofrene rettferd og fortelle fremtidige overgripere at de ikke har noe å frykte."

Demonstrasjoner mot amnestiet
Det var utelukkende representantene fra statsminister Yinglucks parti, som har flertall i parlamentet i Bangkok, som stemte for amnestiet. Det viktigste opposisjonspartiet, Det demokratiske partiet, forlot parlamentssalen i protest da amnestiloven ble lagt frem for avstemming.

Opposisjonspartiet protesterte umiddelbart mot amnestiloven. Og i løpet av kort tid begynte også folk å strømme til Samsen jernbanestasjon i Bangkok, der de første nærmest impulsive demonstrasjonene mot amnestiet så smått begynte å ta form.

I løpet av kvelden i dag hadde 10.000 demonstranter møtt opp ved jernbanestasjonen, ifølge Det demokratiske partiet. Det er ikke meldt om noen sammenstøt eller uroligheter under markeringen, og alt skal ha gått rolig og ordnet for seg. Likevel kan man i den thailandske hovedstaden merke at den politiske spenningen igjen begynner å øke.

Partitalsmenn har i dag sagt til thailandsk presse at opposisjonen nå akter å organisere en bredere motstand mot amnestiet. Talsmann Suthep Thaugsuban sier i dag til Bangkok Post at han oppfordrer folk til å komme til stasjonen i Bangkok sentrum for å delta i protestene, som ville kunne pågå i lengre tid.

Mens regjeringen forsøker å fremstille amnestiet som et skritt mot forsoning etter de polariserende årene under og etter Thaksins periode ved makten, hevder opposisjonen at tiltaket går i motsatt retning. Nå oppfordres andre grupper, som studentbevegelsen, til å delta i massive protester mot amnestiet slik at vedtaket kan reverseres.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no