See also:
» 18.02.2014 - Ny vold i Thailand etter at statsministeren siktes for korrupsjon
» 12.02.2014 - Thailands høyesterett forsvarer regjeringen
» 03.02.2014 - Nye protester etter betydningløse valg i Thailand
» 31.01.2014 - Thailand: Revolusjon i revers
» 09.12.2013 - Thailand oppløser parlamentet og varsler nyvalg
» 02.12.2013 - Thailands statsminister nekter å gå av
» 25.11.2013 - Voldsomme protester mot Thailands statsminister
» 24.09.2013 - Boikott av Hun Sens gjeninnsettelse i Kambodsja











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stridens kjerne: Området rundt Preah Vihear-tempelet på grensen mellom Kambodsja og Thailand
© Unesco/Kureren
Kultur | Politikk - Kambodsja | Thailand

FN-domstol: Kambodsja tilkjennes tempelet Preah Vihear

Tilhører definitivt Kambodsja: Preah Vihear-tempelet

© Unesco/Kureren
Kureren, 11. november 2013
- Området rundt Preah Vihear-tempelet, som står på Unescos verdensarvliste, ligger i Kambodsja, ved grensen til Thailand. Strid om adgangen til tempelet har ført til sammenstøt mellom de to landene i hundrevis av år. Men i dag konkluderte FN at det tilhører Kambodsja.

"Suvereniteten over området rundt Preah Vihear-tempelet, som ble bygd mellom år 1000 og 1200 på grensen mellom nåværende Kambodsja og Thailand, tilhører det førstnevnte landet. Siden eierskapet til helligdommen er kambodsjansk, må de thailandske styrkene som er stasjonert i området forlate dette."

Dette er den endelige dommen FNs internasjonale domstol (ICJ) utstedte på mandag og som skal sette en stopper for en tvist som har pågått i flere hundre år mellom de to landene.

I 1962 tildelte de samme dommerne Preah Vihear-tempelet til Kambodsja, men suvereniteten over området rundt tempelet var fortsatt i det blå. Det nye vedtaket i dag fastsetter grenseforløpet i detalj, regulerer adgangen til tempelet og skal hindre ytterligere konflikt mellom de to landene.

Sammenstøtene i 2011 alene forårsaket flere hundre dødsfall, og tusenvis av mennesker rømte nærområdet.

Preah Vihear-tempelet er en av juvelene av det gamle Khmerriket, som bredte seg ut over det som i dag er Thailand, Laos, Vietnam, Burma, Malaysia og Kambodsja. Tempelet er dedikert den hinduistiske gudinnen Shiva og ligger på en høyde i den kambodsjanske jungelen med én adgang, som ifølge geografien er ganske naturlig, mot den thailandske siden.

Uklare, gamle kart
I de første moderne kartene over området, tegnet av Kambodsjas kolonimakt Frankrike i 1904, sto tempelet mellom de to landene. Men en nyere versjon av kartet fra 1907 viser at tempelet står på kambodsjansk jord.

Etter at Kambodsja fikk kjempet til seg sin uavhengighet fra Frankrike, okkuperte Thailand området i 1954. Etter en væpnet konflikt besluttet myndighetene i Kambodsja å ta saken til ICJ i 1959.

Ifølge dommen fra 1962 skulle helligdommen kunne besøkes fra Thailand uten visum. Og det var de thailandske myndighetene som kontrollerte området rundt tempelet. Situasjonen var deretter rolig i flere tiår, men alt endret seg i 2008, da Kambodsja fikk UNESCO til å sette Preah Vihear på den prestisjefulle listen over verdens kultur- og naturarv.

Unesco-statusen bidro sterkt til at Preah Vihear fikk utvikle seg til en av Kambodsjas største turistmagneter. Denne utviklingen hadde allerede startet i 2003, da kambodsjanske myndigheter anla en ny vei til tempelet, slik at det ble vesentlig enklere å nå fra resten av Kambodsja.

Denne økte aktiviteten fra kambodsjansk side satte igjen gang i de mange ultranasjonalistiske gruppene i Thailand, som ville hevde sin suverenitet over Preah Vihear. Med påskudd om kambodsjanske overtramp av den gamle ICJ-dommen, sendte Thailand tropper til området i 2011, og det kom raskt til en væpnet grensekonflikt som kostet mange liv. Kambodsja tok igjen saken til FN-domstolen, som umiddelbart beordret myndighetene i Bangkok og Phnom Penh til å demilitarisere området.

Dagens kjennelse fra ICJ trer i kraft umiddelbart. Men det er allerede minst en nasjonalistisk gruppe, Den thailandske nasjonalfronten, som har indikert at de ikke er villige til å akseptere dommen.

Samarbeid mellom de to landene
Domstolen minner derfor i dag om at Preah Vihear-templet er et viktig sted av religiøs og kulturell betydning for folk i hele regionen og er oppført i Unesco-listen.

Og i denne forbindelsen påpeker domstolen at begge landene har signert FN-deklarasjonen om verdensarven. Dermed har både Kambodsja og Thailand forpliktet seg til å samarbeide seg i mellom og internasjonalt for å verne områder som er utpekt som verdensarv. I tillegg hadde begge statene forpliktet til ikke å "treffe bevisste tiltak som direkte eller indirekte kan skade en slik arv."

Og i den sammenhengen understreket domstolen betydningen av å sikre allmenn adgang til tempelet, også fra Kambodsja.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no