See also:
» 18.02.2014 - Ny vold i Thailand etter at statsministeren siktes for korrupsjon
» 03.02.2014 - Nye protester etter betydningløse valg i Thailand
» 31.01.2014 - Thailand: Revolusjon i revers
» 09.12.2013 - Thailand oppløser parlamentet og varsler nyvalg
» 02.12.2013 - Thailands statsminister nekter å gå av
» 25.11.2013 - Voldsomme protester mot Thailands statsminister
» 11.11.2013 - FN-domstol: Kambodsja tilkjennes tempelet Preah Vihear
» 01.11.2013 - Amnesti i Thailand kan føre til ny protestbølge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bangkok den 2. februar: Nyvalget ble kjent gyldig, men må likevel gjentas i deler av landet
© Anshee/GNU/Kureren
Politikk - Thailand

Thailands høyesterett forsvarer regjeringen

Vil ikke blande seg: Charoon Intachan, presidenten av Thailands grunnlovsdomstol

© Constitutional Court of Thailand/Kureren
Kureren, 12. februar 2014
- Opposisjonen og demonstrantene i Thailand forsøkte å skape en statskrise og et ikke-fungerende parlament ved å blokkere valglokalene for ti dager siden. Alle forventet derfor nok et nyvalg, men nå har Thailands høyesterett bestemt at valget kun skal gjentas der valglokalene ble blokkert.

Kalkylen til opposisjonen, som siden november har krevd at statsminister Yingluck Shinawatra må gå av, var utspekulert, men den syntes lenge å lykkes. Partiene boikottet nyvalget den 2. februar og demonstranter blokkerte tusenvis av valglokaler og hindret folk i å stemme.

Dermed fremtvang man en situasjon med uregelmessigheter under valget, noe som i teorien burde føre til enda et nyvalg. Opposisjonen regnet derfor med at statsminister Shinawatra kun ville få begrenset makt til å regjere gjennom et forretningsministerium inntil et gyldig valg var blitt holdt. Og da kunne man blokkere valg etter valg, slik at alle ble kjent ugyldig og slik tvinge regjeringen til å gå av.

Man regnet med at valgkommisjonen og rettssystemet i Thailand ville bekrefte at det heller mislykkede valget var ugyldig. Opposisjonen krevde derfor at det, i stedet for et parlament det var "umulig" å velge, måtte innsettes et ikke-valgt folkeråd, som skulle gjennomføre en rekke reformer. Bakgrunnen for denne taktikken var ikke minst at regjeringspartiet til statsminister Shinawatra har et solid flertall i folket, og at opposisjonen ikke ser ut til å kunne vinne i et demokratisk valg.

Men nå har grunnlovsdomstolen i Bangkok overraskende uttrykt støtte til regjeringen og presentert en kjennelse som torpederer opposisjonens planer. Landets høyeste domstol gjør det klart at det ikke er nødvendig å holde enda et nyvalg, og opposisjonens påstand om at valget måtte annulleres blir avvist.

Gjentakelser i noen valgkretser
I stedet for en generell annullering, konkluderer grunnlovsdomstolen at valget må gjentas i noen av valgkretsene. Dermed er valget, på generell basis, erklært gyldig. Men i de over 10.000 valglokalene der opposisjonen hindret velgerne i å stemme, vil valget måtte gjentas.

Også den thailandske valgkommisjonen gikk inn for et begrenset omvalg, kun i distriktene der det var uregelmessigheter. Allerede i går, tirsdag, foreslo kommisjonen at det velges på nytt i de aktuelle distriktene den 20. og 27. april. Og først etter dette gjentatte valget vil valgresultatet bli offentliggjort, ifølge valgkommisjonen.

Likevel dreier det seg om et relativt omfattende omvalg i april. Det anslås at demonstranter klarte å hindre velgere i å avgi sin stemme på over 10.000 valglokaler. Det blir imidlertid opp til valgkommisjonen å vurdere om hindringene var store nok til at det må holdes et nytt valg i alle disse distriktene.

Og faren består naturligvis at opposisjonen v

Blir sittende: Thailands statsminister Yingluck Shinawatra

© Thailand govt/Kureren
il gjenta sin blokade av disse valglokalene, slik at valget heller ikke kan gjennomføres på regulært vis i april.

Ikke et brudd på grunnloven
Grunnlovsdomstolen behandlet en klage fra representanter fra Det demokratiske partiet, som er sentralt i organiseringen av protestene mot regjeringen Shinawatra. I klagen ble det hevdet at nyvalget den 2. februar var blitt organisert på grunnlovsstridig vis for å sikre makten til regjeringspartiet. I tillegg til uregelmessighetene burde dette føre til at valget måtte annulleres, hevdet opposisjonen.

Men domstolen konkluderte i sin kjennelse at den ikke hadde blitt forelagt tilstrekkelige bevis for at noe parti hadde prøvd å tilrive seg makten på grunnlovsstridig måte. Valget kunne derfor ikke anses som ulovlig, og retten avviste dermed klagesaken fra opposisjonen.

Men grunnlovsdomstolen avviste i dag også en klage fra regjeringspartiet, som anklagde det ledende opposisjonspartiet for å prøve å kuppe Thailands grunnlovsmessige styre gjennom massedemonstrasjonene og forsøket på å hindre valggjennomførelsen den 2. februar. Retten viste til at Det demokratiske partiet kun benyttet seg av sin grunnlovsmessige rett til å demonstrere mot regjeringen.

Politiske skyttergraver
Nyvalget den 2. februar ble utlyst av statsminister Yingluck Shinawatra som en respons på demonstrasjonene og uroen som har preget Thailand siden november. Opposisjonen hadde krevd regjeringens avgang og dannelsen av et ikke-valgt "folkeråd", og til og med oppfordret hæren til å gripe inn.

Statsminister Shinawatra, som er svært omstridt i deler av Thailand, insisterte på at hun ledet en folkevalgt regjering, og ba dermed folket om fornyet tillit i et ekstraordinært valg.

Dette provoserte imidlertid opposisjonen enda mer, og den bestemte seg raskt for å boikotte valget. I tillegg prøvde demonstranter å hindre velgere i å nå valglokalene, noe som skremte mange fra å delta. Uoffisielle tall indikerer at valgdeltakelsen i Bangkok ble svært lav, med kun 26 prosent.

Mange "nøytrale" thailendere skal ha blitt svært provosert av denne aksjonsformen, som kan ha kostet opposisjonen mye støtte. Men heller ikke regjeringen til statsminister Shinawatra har tjent på det omstridte valget, da det nye parlamentet vil bli enda mindre representativt enn det forrige på grunn av opposisjonens boikott.

Les mer om valget i Thailand i denne artikkelen: "Nye protester etter betydningløse valg i Thailand".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no