Thailands statsminister Yingluck Shinawatra stemte under søndagens valg © Royal Thai Government/Kureren Politikk - Thailand
Nye protester etter betydningløse valg i Thailand | Protester under valgdagen i Bangkok | © Thomas Wanhoff/GNU/Kureren | Kureren, 3. februar 2014 - Opposisjonen i Thailand gjeninntok på mandag gatene i Bangkok for å demonstrere mot regjeringen, en dag etter å ha boikottet og delvis forhindret valget. Opposisjonen varsler at den ikke vil godta valgresultat, og at "krisen vil fortsette i månedsvis."På søndag blokkerte opposisjonen flere valgkretser i den thailandske hovedstaden Bangkok, samt i flere provinser over hele landet. Motstanderne hevdet at regjeringen i alle fall kom til å fortsette ved makten, og ba om at man heller danner et overgangsråd som tar makten i landet. Dette vil regjeringen ikke akseptere, siden den anser forslaget som udemokratisk.
Foreløpige tall indikerer at valgdeltakelsen i Bangkok ble svært lav, med kun 26 prosent. Men den lave deltakelsen kom ikke bare på grunn av boikotten som opposisjonen hadde bedt om. Velgere ble også fysisk hindret fra å delta i valget av demonstrantene, og tv-bilder av dette førte igjen til at svært mange ikke våget å oppsøke valgurnene.
Mange "nøytrale" thailendere skal ha blitt svært provosert av denne aksjonsformen, som kan ha kostet opposisjonen mye støtte.
Men det hindrer ikke opposisjonen i å annonsere at kampen mot regjeringen vil fortsette med full styrke. Lederen av protestbevegelsen, Suthep Thaugsuban, endret i dag demontrantenes taktikk, og annonserte at han "forbereder seg på en krise som vil fortsette i månedsvis." Men han ser for seg en mindre konfronterende aksjonsform i fremtiden.
"Vi må fortsette kampen. Vi tror ikke at regjeringen kommer til å bruke mer vold mot demonstrantene. Vi vil ikke ha flere sårede," sa Thaugsuban til den thailandske avisen The Nation i dag. Minst ti mennesker er blitt drept og om lag 600 såret siden demonstranter begynte å okkupere departementer og offentlige bygninger i protest mot regjeringen i landet i begynnelsen av november 2013.
Annulleringer og nyvalg
Thaugsuban betraktet boikott av søndagens fremskutte nyvalg som en "seier for den folkelige mobiliseringen". Boikotten og forhindringen av valget endte opp i at resultatene i 18 provinser i sør og i fem distrikter i hovedstaden måtte annulleres, så langt.
På selve valgdagen var det spent i Thailand. Men det kom ikke til noen alvorlige voldsepisoder, på tross av at det ikke var mulig å stemme i 10 prosent av valglokalene i landet, ifølge valgkommisjonen. Disse ble blokkert av opposisjonen og demonstranter. Rasende velgere møtte opp på de fleste stedene og forlangte å få avgi sin stemme. Men politiet greide å hindre at de to gruppene brake sammen.
Rundt 200.000 politimenn har vært utplassert over hele landet for å sikre en fredelig utvikling på valgdagen. Derav var rundt 10.000 utplassert bare i Bangkok, i tillegg til 7000 soldater.
Det største opposisjonspartiet, Det demokratiske partiet, som ikke har vunnet et eneste valg i løpet av de to siste tiårene, nektet å stille kandidater og krevde politiske reformer før de ville gå til urnene. Boikotten til Det demokratiske partiet er ment å hindre valg av nok parlamentsmedlemmer for å kunne danne et nytt parlament.
Dette kan bety et nytt valg og en prosess som, ifølge valgkommisjonen, kan ta alt fra tre til fire måneder. Samtidig med at resultatene fra flere valgdistrikt allerede er annullert, forbereder opposisjonen en juridisk kamp på flere fronter for å annullere valgresultatet på nasjonalt nivå.
Dermed kan regjeringen bli hengende i et slags vakuum i månedsvis mens man venter på at minst 475 av de 500 parlamentsmedlemmene blir valgt og bekreftet, noe som er nødvendig for formelt å åpne det nye parlamentet, som deretter kan velge en statsminister.
Mot eskalering av volden?
Siden november opplever Thailand en krise forårsaket av opposisjonens misnøye med statsminister Yingluck Shinawatra. Hun anklages for å være en slags "nikkedukke" sin bror, tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som sies å styre landet. Thaksin selv lever i eksil for å slippe å sone en dom for bedrageri og korrupsjon fra thailandske domstoler etter at han ble avsatt i et kupp i 2006.
Thaksin og hans søster har en kraftfull sosial bevegelse, de såkalte rødskjortene, bak seg, som inntil nå har forholdt seg rolige. Men mange tror at de kan komme til å mobiliseres dersom valget blir annullert. Dette er det flere i opposisjonen som håper på, da man i så tilfelle venter seg at de militære styrkene vil melde seg med nok et kupp.
Men selv uten rødskjortene og de militære, fryktes det nå at den politiske lammelsen vil nøre opp under en vedvarende konflikt. Og dette vil fordype de negative konsekvensene som denne krisen allerede påfører landets økonomi.
Ifølge de siste prognosene fra det thailandske handelskammeret vil Thailands økonomi vokse med beskjedne 3 til 4 prosent i år, ned fra 4 eller 5 prosent som var den tidligere prognosen. Og selv dette mener mange er vel optimistisk. Handelskammeret mener videre at demonstrasjonene som har rystet Bangkok de siste månedene vil medføre et økonomisk tap på 40 milliarder baht, eller 7,5 milliarder kroner. Av redaksjonen © Kureren
|