See also:
» 18.02.2014 - Ny vold i Thailand etter at statsministeren siktes for korrupsjon
» 12.02.2014 - Thailands høyesterett forsvarer regjeringen
» 03.02.2014 - Nye protester etter betydningløse valg i Thailand
» 31.01.2014 - Thailand: Revolusjon i revers
» 09.12.2013 - Thailand oppløser parlamentet og varsler nyvalg
» 02.12.2013 - Thailands statsminister nekter å gå av
» 11.11.2013 - FN-domstol: Kambodsja tilkjennes tempelet Preah Vihear
» 01.11.2013 - Amnesti i Thailand kan føre til ny protestbølge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bangkok: Demonstranter samlet seg for å innta finansdepartementet i dag
© Kowit/GNU/Kureren
Politikk - Thailand

Voldsomme protester mot Thailands statsminister

Omstridt: Thailands statsminister Yingluck Shinawatra

© Yingluck Shinawatra/Kureren
Kureren, 25. november 2013
- Rundt 100.000 personer (180.000 ifølge arrangørene) tok til gatene i Thailands hovedstad Bangkok for å kreve at statsminister Yingluck Shinawatra og hennes regjering går av. Demonstrantene har okkupert finansdepartementet og ber om en militær intervensjon.

Tusenvis av demonstranter stormet i dag i bygningen som huser finansdepartementet i Bangkok mens politiet så på dem uten å gripe inn. Protestleder Suthep Thaugsuban sier at, "i morgen [tirsdag] vil vi ta alle departementene." Men allerede i ettermiddag ble også utenriksdepartementet i Bangkok stormet og okkupert.

Mer en ti andre statlige kontorer, inkludert ministerier, statskringkastningen og hærens hovedkontor, blir beleiret av demonstrantene. Disse skal okkuperes i løpet av tirsdagen, ble det annonsert.

Ifølge den thailandske avisen The Nation har Akanat Promphan, talsmann for det såkalte "Anti-Thaksin Network", gått til hærens hovedkvarter sammen med tusenvis av demonstranter for å be hæren om å gripe inn for å få slutt på "Thaksin-regimet". De viser til den polariserende og styrtede eksstatsministeren Thaksin Shinawatra, bror til dagens statsminister.

Demonstrantene tok med roser til hærens hovedkvarter, der de ble tatt imot av tre militære ledere som representerer hærsjefen, general Prayuth Chanocha. Talsmann Akanat ba også hæren om å "være med folket."

På tirsdag må statsminister Yingluck Shinawatra klare seg gjennom en tillitsavstemning i parlamentet, der Phuea-thai-partiet hennes har et knapt flertall. I parlamentet i dag fordømte Yingluck okkupasjonen av offentlige bygg som "skadelig for landets omdømme," og sa at hun "ikke har til hensikt å trekke meg eller oppløse parlamentet," ifølge den lokale avisen Bangkok Post.

Amnestilov startet protestene
Men dagens protester i Bangkok er langt fra de første i de siste ukene. De første urolighetene i Bangkok startet allerede i begynnelsen av november, etter at parlamentet overraskende hadde vedtatt en amnestilov som ga straffefrihet for arrangørene og deltakerne i de voldsomme opptøyene og protestene fra 2006 til 2011 og i praksis kan tillate at tidligere statsminister Thaksin får komme hjem.

Les mer om det kontroversielle amnestiet i Thailand i denne artikkelen: "Amnesti i Thailand kan føre til ny protestbølge".

Statsminister Yingluck fikk trumfet gjennom det svært omstridte amnestiet i underhuset i det thailandske parlamentet. Men senere i november sa senatet i Bangkok nei til amnestiloven, og saken er fortsatt fastlåst. Demonstrantene har imidlertid ikke latt seg stoppe av senatsvedtaket. De anklager også regjeringen for vidstrakt korrupsjon.

Amnestiet omfatter voldshandlingene i de mest turbulente årene i Thailands moderne historie. Flere hundre ble drept i disse opptøyene og flere tusen ble såret. Voldshandlingene involverte landets militære styrker, "rødskjortene" som ville ha Thaksin tilbake til makten og sivile motstandere av Thaksin-regimet.

Konfrontasjonene toppet seg i 2010, da Thaksins tilhengere mobiliserte titusener av rødskjorter i en marsj mot makten i Bangkok. Det kom til voldsomme sammenstøt med hæren og motstandere av Thaksin. Rødskjortene sto også trolig bak en rekke bombeangrep i Bangkok og angrep på den datidens regjering. Hæren på sin side brukte rå makt mot Thaksins støttespillere.

Menneskerettsgrupper hadde allerede på forhånd advart statsminister Yingluck mot å godta et slikt amnesti. Human Rights Watch (HRW) minnet statsministeren i slutten av oktober om at hun tidligere har lovet å undersøke og rettsforfølge alle som var involvert i voldsbølgen i 2010, inkludert soldatene og deres overordnede som ga ordre om å skyte mot demonstrantene.

Nordmenn i Thailand
Også den norske ambassaden i Thailand har i dag reagert på den politiske uroen i landet med en mild advarsel rettet mot nordmenn i Bangkok.

Ambassaden minner i dag i en pressemelding om at thailandske myndigheter har innført unntaksbestemmelser frem til 28. november i de sentrale bydelene Dusit, Phra Nakhon og Pomprap Sattrupai i Bangkok, og at det forekommer gatedemonstrasjoner på ulike steder i byen som begrenser den generelle fremkommeligheten.

"Norske reisende bør i den forbindelse holde seg orientert om situasjonen, vise generell aktsomhet og etterkomme anvisninger fra lokale myndigheter. Man bør unngå store folkemengder og områder der det er varslet demonstrasjoner," sier ambassaden om den aktuelle situasjonen i Thailand. Likevel vil ambassaden ikke generelt fraråde nordmenn fra å reise til verken Bangkok eller Thailand.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no