See also:
» 18.02.2014 - Ny vold i Thailand etter at statsministeren siktes for korrupsjon
» 12.02.2014 - Thailands høyesterett forsvarer regjeringen
» 03.02.2014 - Nye protester etter betydningløse valg i Thailand
» 31.01.2014 - Thailand: Revolusjon i revers
» 02.12.2013 - Thailands statsminister nekter å gå av
» 25.11.2013 - Voldsomme protester mot Thailands statsminister
» 11.11.2013 - FN-domstol: Kambodsja tilkjennes tempelet Preah Vihear
» 01.11.2013 - Amnesti i Thailand kan føre til ny protestbølge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Thailands statsminister Yingluck Shinawatra erklærer parlamentet for oppløst
© Thailands regjering/Kureren
Politikk - Thailand

Thailand oppløser parlamentet og varsler nyvalg

Protester i Bangkok i slutten av november

© Kowit/GNU/Kureren
Kureren, 9. desember 2013
- Thailands regjering kunngjorde mandag oppløsningen av parlamentet og nyvalg innen 60 dager som et svar på protestene i gatene. Statsminister Yingluck Shinawatra nekter å gå av på tross av de voldsomme protester mot hennes styre, som brøt ut i begynnelsen av november.

"Etter samråd med ulike aktører, har jeg utstedt en kongelig resolusjon om at parlamentet skal oppløses," sa statsminister Yingluck Shinawatra under en tv-overført tale i dag.

"I dette scenariet, når det er mange mennesker fra ulike grupper som er mot regjeringen, er det beste svaret å gi makten tilbake til det thailandske folket gjennom å avholde valg," sa statsministeren og ba thaiene om "å velge."

Denne kunngjøringen forandret hele den politiske situasjonen i landet, der store demonstrasjoner som krever folkevalgte Yinglucks avgang har paralysert hovedstaden Bangkok. Yingluck har neket å gå av de siste ukene, noe hun senest gjentok i en tv-tale i går.

Les mer konflikten mellom regjeringen og opposisjonen i denne artikkelen: "Thailands statsminister nekter å gå av".

Situasjon er likevel fortsatt spent, siden det opposisjonelle Demokratiske partiet i går besluttet å trekke seg fra setene sine i parlamentet og i dag deltok i protestene i gatene i Bangkok. Partiet sa i dag at det ikke aksepterer at Yingluck fortsetter som statsminister i perioden frem til valget.

Dagens protester har derfor ikke avtatt i styrke. Tusenvis av demonstranter samlet seg igjen i gatene i Bangkok, og mandagen ble utropt til dagen der den "siste kampen" mot regimets korrupsjon skulle kjempes. Det er konservative krefter rundt det tradisjonelle maktapparatet i Thailand som for en hver pris ønsker å kvitte seg med den demokratisk valgte regjeringen til Yingluck.

Demonstrantene advarer at de ikke kommer til å gå til urnene under dagens valgsystem, og at et nyvalg derfor ikke vil løse noe. Opposisjonen hevder at hele systemet er korrupt, og at regjeringen derfor vil komme til å kjøpe seg stemmer. Med dagens system vil opposisjonen aldri ha noen mulighet til å vinne et thailandsk valg, hevdes det.

Det nye hovedkravet til demonstrantene er å bruke artikkel 7 i landets grunnlov, som innebærer at Thailands kong Bhumibol Adulyadej vil utnevne landets neste statsminister uten å avholde valg.

Men Yingluck sa i en tv-overført tale i går at det ikke finnes noe lovverk i Thailand som regulerer hvilke fullmakter en slik ikke-valgt regjering kunne ha, og at det ikke er presedens for lignende utnevnelser i landets historie. Hun foreslo at man heller kunne holde en folkeavstemning om opposisjonens krav, om å tilsidesette de demokratiske prosessene i landet og heller få en kongelig oppnevnt regjering.

Yingluck advarte også opposisjonen om å boikotte nyvalget. Hun minte om at en opposisjonsboikott i 2006 hadde ført til en ytterligere skjerping av konfrontasjonene, som igjen førte til et militærkupp. Og det kan være nettopp et slikt kupp opposisjonen ønsker seg.

Uroligheter siden november
Thailand har vært i en alvorlig politisk krise siden 2006, med flere perioder med heftige demonstrasjoner og protester. Etter noen rolige år, flammet de voldsomme protestene opp igjen i november.

De første urolighetene i Bangkok i vinter startet etter at parlamentet overraskende hadde vedtatt en amnestilov som ga straffefrihet for arrangørene og deltakerne i de voldsomme opptøyene og protestene fra 2006 til 2011 og i praksis kan tillate at tidligere statsminister Thaksin Shinawatra - bror til statsminister Yingluck Shinawatra får komme hjem fra sitt eksil.

Les mer om det kontroversielle amnestiet i Thailand i denne artikkelen: "Amnesti i Thailand kan føre til ny protestbølge".

Amnestiet ville gitt straffefrihet til tilhengerne av Yinglucks parti, "rødskjortene", som var den mest voldelige gruppen under protestene i forrige omgang. Konfrontasjonene toppet seg i 2010, da Thaksin mobiliserte titusener av rødskjorter i en marsj mot makten i Bangkok. Det kom til voldsomme sammenstøt med hæren og motstandere av Thaksin. Rødskjortene sto også trolig bak en rekke bombeangrep i Bangkok og angrep på datidens regjering. Hæren på sin side brukte rå makt mot Thaksins støttespillere.

Da amnestiet ble vedtatt i det thailandske underhuset, der Yinglucks parti har flertall, brøt det umiddelbart ut protester, støttet av det opposisjonelle Demokratiske partiet. Protestene ble til en massemobilisering, på tross av at overhuset raskt forkastet amnestiforslaget. Da endret protestene fokus, og kravet var nå at Yingluck måtte fjernes fra makten.

Les mer om hvordan protestene i Thailand begynte i denne artikkelen: "Voldsomme protester mot Thailands statsminister".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no