See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fjernet Europas siste forbud mot homoseksualitet: Parlamentet i Nord-Kypros
© KKTCCM/Kureren
Samfunn - Nord-Kypros

Nord-Kypros: Europas siste homoforbud har falt

Vil skrive under på loven: Nord-Kypros' president Dervis Eroglu

© KKTCCM/Kureren
Kureren, 27. januar 2014
- Parlamentet i den ikke anerkjente republikken Nord-Kypros har vedtatt å avskaffe lovforbudet mot homoseksualitet, som den arvet fra det britiske kolonistyret. Samtidig blir det forbudt å diskriminere homofile. Nord-Kypros var det siste landet i Europa med et homoforbud.

Senest i 2011 kom det tyrkiske Nord-Kypros, en stat som kun er anerkjent av Tyrkia, kort i medienes søkelys da en gruppe menn ble fengslet fordi de hadde et homoseksuelt forhold. Etter protester fra blant annet Det europeiske parlamentet, lovte nordkypriotenes president Derviş Eroğlu at han ville jobbe for å avskaffe paragraf 171 i landets straffelov.

Kypros var britisk koloni frem til 1960. Og som i svært mange andre deler av verden, er paragraf 171, som gjør mannlig homoseksualitet til en straffbar handling, en del av den britiske koloniale arven. Derfor er det også først og fremst i de engelsktalende landene i Afrika at homofile forfølges.

Og mens greskkypriotene i sør legaliserte homoseksualiteten i 1998, og storebror Tyrkia allerede legaliserte forhold mellom likekjønnede helt tilbake i 1858, har tyrkiskkypriotene holdt på denne lovparagrafen helt til nå. Dermed har Nord-Tyrkia vært det siste territoriet i hele Europa som forbyr homoseksualitet.

Tyrkiskkypriotene har ikke hatt noe hastverk med å avskaffe paragraf 171, som kan gi inntil tre års fengselstraff for menn som har seks med menn. Flere av parlamentsmedlemmene stemte da også mot lovendringen, men henvisning til at "samfunnet" på øya ikke var klar for å legalisere homoseksualitet.

Men særlig EU har presset hardt på Nord-Kypros siden 2006. Flere løfter om å komme i gang med lovendringen har imidlertid ikke blitt fulgt opp i praksis av landets parlament. Først da to saker mot Nord-Kypros ble fø

Storfornøyd: Portugiseren Paulo Côrte-Real er talsmann for homorettsgruppen ILGA

© ILGA Portugal/Kureren
rt for Den europeiske menneskerettsdomstolen i april 2013, la regjeringen frem forslag til endringer av de aktuelle paragrafene.

Og i dag har det tyrkiskkypriotiske parlamentet vedtatt disse endringene, som i praksis vil legalisere homoseksualiteten også nord på den delte øya. Nå mangler kun signaturen til president Eroğlu for at lovendringen skal tre i kraft, og Eroğlu har signalisert at han vil skrive under med det første.

Lovendringene fjerner ikke bare paragrafene som forbyr mannlig homoseksualitet. Samtidig innføres det en innstramming av diskriminasjonslovgivningen. Fra nå av blir det også forbudt å diskriminere på basis av kjønn, kjønnsidentitet og seksuell orientering.

Homobevegelsen fornøyd
Nord-Kypros er fortsatt milevidt fra et lovverk som anerkjenner parforholdet mellom to av samme kjønn, som en partnerskapslov. Men tyrkiskkypriotiske homoaktivister er likevel svært fornøyde i dag. Huseyin Ozinal fra Queer Cyprus Association sier i en uttalelse at "situasjonen ikke kommer til å endre seg over natten, men dette blir starten på en lang kamp for menneskeretter" i Nord-Kypros.

Besire Paralik fra samme organisasjon ser også denne lovendringen som starten på en større prosess. "Denne loven gjør samfunnet i stand til å snakke om og diskutere seksualiteten generelt, noe som fortsatt er tabu i Nord-Kypros. Samtidig er det viktig at loven bidrar til å oppklare misforståelser om homoseksualitet," sier Paralik.

Talsmannen for den europeiske ho

Nordirske Jeffrey Dudgeon startet den rettslige kampen mot homoforbudene på 1970-tallet

© Jeffrey Dudgeon/Kureren
morettsgruppen ILGA-Europa, Paulo Côrte-Real, var i dag også svært fornøyd med at det siste homoforbudet på europeisk jord endelig hadde falt. Côrte-Real minnet om den svært lange kampen individer og grupper som ILGA hadde kjempet for å fjerne slike forbud, som har eksistert i det meste av Europa.

"Vi applauderer dagens avstemning [i det nordkypriotiske parlamentet], og nå kan vi offisielt kalle Europa et kontinent som er fullstendig fri for lover som kriminaliserer homoseksualitet," sier Côrte-Real i en uttalelse i dag.

ILGA-talsmannen drar de lange linjene i homokampen og minner om den homoseksuelle aktivisten Jeffrey Dudgeon fra Nord-Irland, som på midten av 1970-tallet klaget inn Storbritannia til Den europeiske menneskerettsdomstolen. Dudgeon hevdet seg forfulgt av det nordirske politiet på grunn av sin seksuelle legning. Og i 1981 bestemte domstolen, i en banebrytende kjennelse med et flertall av 14 mot 5 stemmer, at det nordirske forbudet mot homoseksualitet var et brudd på internasjonale menneskeretter.

Dermed måtte slike lovforbud fjernes i ett europeisk land etter det andre. "Det har tatt Europa 33 år å frigjøre kontinentet fullstendig fra disse urettferdige og diskriminerende lovene," oppsummerer Côrte-Real i dag.

Norge avskaffet for øvrig homoforbudet før denne dommen, i 1972, som siste land i Norden. Danskene var, allerede i 1933, det første landet i Skandinavia som legaliserte homoseksualiteten, fulgt av Island (1940), Sverige (1944) og Finland (1971).



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no