See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 13.11.2013 - Nå kan du kjøpe EU-statsborgerskap på Malta
» 30.10.2013 - Malta: "Kutt EU-bistanden til utvandrerlandene"
» 11.03.2013 - Sosialdemokratene tar over på Malta











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Til salgs for 5,4 millioner kroner: maltesisk pass og statsborgerskap med adgang til Schengen
© Luke Agius/GNU/Kureren
Politikk - Malta

EU forarget over salg av statsborgerskap på Malta

EUs justiskommissær Viviane Reding

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 16. januar 2014
- Ifølge planen skal det fra februar bli mulig å kjøpe et maltesisk statsborgerskap for 5,4 millioner kroner, inkludert pass med fri adgang til Schengen-sonen. Men planen møter motstand. EU-parlamentet vedtok i dag at et EU-statsborgerskap ikke er en salgsvare.

Den nye loven om salg av maltesisk statsborgerskap, som ble vedtatt allerede i november, blir etter planen satt i kraft i februar, ifølge en pressemelding fra presidentkontoret i Valletta, hovedstaden i EU-landet Malta.

Men den maltesiske forretningsideen vekker forargelse i Brussel, særlig siden et pass fra Malta også betyr innpass i hele EU og i Schengen-området, som også Norge er en del av.

Og i dag vedtok EU-parlamentet en resolusjon som slår fast at det ikke skal kunne settes noen prislapp på statsborgerskapet i EU-landene. Ifølge resolusjonen "undergraver salg av statsborgerskap tilliten som ligger til grunn for unionen."

EUs justiskommissær Viviane Reding var i dag ekstra kritisk til den maltesiske lovendringen. "Liker vi ideen om å selge rettighetene EU-traktatene gir? Overhodet ikke! Statsborgerskap kan ikke være til salgs," tordnet Reding i parlamentet. Og hun la til at "det er et betimelig spørsmål om retten til statsborgerskap i EU kun skal avhenge av størrelsen på lommeboken eller bankkontoen."

Men siden dagens parlamentsresolusjon ikke er bindende for medlemslandene, er det fortsatt Malta selv som bestemmer hvordan landet regulerer adgangen til sitt statsborgerskap. EU-traktatene overlater nemlig dette til medlemslandene, og det kan verken Reding eller EU-parlamentet endre på.

"Malta prostituerer seg!"
Likevel bidrar kritikken til å øke presset mot regjeringen på Malta, som allerede strir med hjemlig kritikk mot den nye statsborgerloven. Det ble nemlig en høylydt diskusjon i landet da lovforslaget ble vedtatt med 37 stemmer fra det sosialdemokratiske regjeringspartiet, mot de 30 stemmene fra opposisjonen. Loven ble sterkt kritisert av opposisjonspartiene.

Opposisjonsleder Simon Busuttil, leder for Maltas nasjonalistparti Partit Nazzjonalista (PN), mente at "

Simon Busuttil, leder av Maltas konservative nasjonalistparti: "Malta har prostituert seg!"

© Partit Nazzjonalista/Kureren
Malta prostituerer seg for den latterlige summen av 650.000 euro (5,4 millioner kroner)." Busuttil la til at opposisjonen "ikke utelukker noen virkemidler, inkludert å holde en folkeavstemning" for å få den nye loven annullert.

Også Maltas befolkning er i overveiende grad imot de nye bestemmelsene i statsborgerskapsloven.

En undersøkelse gjennomført av avisen Malta Today viste i november at et klart flertall prinsipielt var mot salg av maltesisk statsborgerskap til utlendinger. Mens 53 prosent var helt imot et slikt salg, var kun 10 prosent av Maltas befolkning villig til å gi statsborgerskap til personer som gjør en betydelig investering i landet, på minst 650.000 euro.

Kun 26 prosent av dem som svarte sa at de støttet den nye loven.

Malta er ikke det første landet i EU som selger statsborgerskap med fri adgang til Schengen-området. Men det nye regelverket på Malta er blant de enkleste for den som ønsker et EU-pass, og det krever ikke engang at man bosetter seg i øystaten i Middelhavet.

Det er i første rekke kriselandene i Sør-Europa som har innført liknende bestemmelser, blant annet Portugal og Hellas, der en krever større investeringer og en bosetting for å få statsborgerskap. Malta er imidlertid det første ikke-kriserammende landet som kopierer og utdyper dette forretningskonseptet.

Regjeringen på Malta forventer at den nye statsborgerloven vil gi EU-landet inntekter på rundt 30 millioner euro (eller 250 millioner kroner) i statskassen. Halvparten av denne summen skal gå direkte inn i statsbudsjettet, mens de resterende 15 millionene euro, eller rundt 125 millioner kroner, skal investeres i et nasjonalt utviklingsfond.

Les mer om det om kjøp og salg av Schengen-statsborgerskap i denne artikkelen: "Nå kan du kjøpe EU-statsborgerskap på Malta".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no