See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 16.01.2014 - EU forarget over salg av statsborgerskap på Malta
» 30.10.2013 - Malta: "Kutt EU-bistanden til utvandrerlandene"
» 11.03.2013 - Sosialdemokratene tar over på Malta











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Til salgs for 5,4 millioner kroner: maltesisk pass og statsborgerskap med adgang til Schengen
© Luke Agius/GNU/Kureren
Politikk - Malta

Nå kan du kjøpe EU-statsborgerskap på Malta

Simon Busuttil, leder av Maltas konservative nasjonalistparti: "Malta har prostituert seg!"

© Partit Nazzjonalista/Kureren
Kureren, 13. november 2013
- Malta trenger mer penger i statskassen, men løsningen på problemet er omstridt. Malta har godkjent en lov som tillater salg av maltesisk statsborgerskap, inkludert pass med tilgang til Schengen-sonen, for 650.000 euro (5,4 millioner kroner). Andre Schengen-land har lignende lovverk.

Lovforslaget, som ble vedtatt i går, må nå kun underskrives av Maltas president George Abela for å bli satt i kraft, ifølge en pressemelding fra presidentkontoret. Lovforslaget ble vedtatt med 37 stemmer fra det sosialdemokratiske regjeringspartiet, mens de 30 medlemmene av opposisjonen stemte imot.

Malta har vært medlem av Schengen-avtalen siden desember 2007. Det vil si at alle med maltesisk pass kan reise og arbeide fritt og uten visum i nesten hele Europa, inkludert Norge, uavhengig av hvordan de har skaffet seg dette passet.

Regjeringen på Malta forventer at den nye statsborgerloven vil gi EU-landet inntekter på rundt 30 millioner euro (eller 250 millioner kroner) til statskassen. Halvparten av denne summen skal gå direkte inn i statsbudsjettet, mens de resterende 15 millionene euro, eller rundt 125 millioner kroner, skal investeres i et nasjonalt utviklingsfond.

"Malta prostituerer seg!"
Men prosessen har ikke vært enkel, og endringene i den maltesiske statsborgerloven er blitt sterkt kritisert av opposisjonen, som mener at "Malta prostituerer seg for den latterlige summen av 650.000 euro." Det er også blitt holdt protester mot lovendringen foran parlamentet mens forslaget ble stemt over.

Opposisjonsleder Simon Busuttil, leder for Maltas nasjonalistparti Partit Nazzjonalista (PN), sier i dag til avisen Times of Malta at opposisjonen nå "ikke utelukker noen virkemidler, inkludert å holde en folkeavstemning" for å få den nye loven annullert. Partiet vil også fortsette å utfordre loven i parlamentet i Valletta.

"Et statsborgerskap har ingen pris, men det har en verdi. Regjeringen har satt en pris på statsborgerskapet og dermed ødelagt dets verdi. Dette er en svart dag for demokratiet," oppsummerer opposisjonsleder Busuttil.

Opposisjonen foreslo lovendringer som var mer i takt med andre Schengen- og EU-land for å tilegne seg det maltesiske statsborgerskapet. Forslaget inkluderte betingelser som minimum fem års opphold, et minimum av fem millioner euro i investeringer på Malta, samt minst 30 dagers opphold på Malta årlig.

Videre foreslo nasjonalistpartiet å fjerne den nye lovklausulen om hemmelighold, og hevder at dette vil skade landets omdømme. Partiet fremholdt at maltesiske borgere hadde rett til å vite hvem som hadde betalt for å få statsborgerskap. Men opposisjonens forslag ble ikke tatt hensyn til.

Folket er i mot
Og selv om Maltas innenriksminister Manuel Mallia de siste dagene har hevdet at landets befolkning støtter den nye loven, holder opposisjonsleder Busuttil fast på at flertallet av maltesiske borger

Må signere lovendringen: Maltas president George Abel

© Alternattiva Demokratika/Kureren
e er imot den nye ordningen.

En undersøkelse gjennomført av avisen Malta Today viser at, med unntak av et lite flertall blant sosialdemokratenes velgere, det er en utbredt motstand mot den nye statsborgerskapsordningen blant alle grupper i samfunnet.

Undersøkelsen viser at et absolutt flertall prinsipielt er mot salg av maltesisk statsborgerskap til utlendinger. Mens 53 prosent er imot et slikt salg, er 10 prosent av Maltas befolkning villig til å kunne gi statsborgerskap til personer som gjør en betydelig investering i landet, på minst 650.000 euro. Kun 26 prosent av dem som svarte sier at de støtter den nye loven.

Statsborgerskap til salgs i flere Schengen-land
Malta er ikke det første landet i EU som selger statsborgerskap med fri adgang til Schengen-området, men det nye regelverket på Malta er blant de enkleste for den som ønsker et EU-pass. Det er i første rekke kriselandene i Sør-Europa som har innført slike bestemmelser, og Malta er det første ikke-kriserammende landet som kopierer ideen.

I et forsøk på å vekke til live landets boligmarked, besluttet den greske regjeringen i april i år å gi fem års oppholdstillatelse for utlendinger som kjøper en bolig eller leier den for mer enn ti år. Tilbudet var spesialtilpasset eiendomsinvestorer fra utenfor Schengen-området, da den greske oppholdstillatelsen vil gjelde for hele Europa.

Lignende tiltak ble tidligere forsøkt i Spania. I fjor vinter kunngjorde den spanske regjeringen at man vil gi oppholdstillatelse til utlendinger som kjøper en bolig i landet, med en minimumspris på 160.000 euro. I Irland kan utenlandske investorer siden mars i fjor "kjøpe seg" oppholdstillatelse ved å plassere minst 1 million euro i risikokapital på øya. Opptil 50 prosent av denne summen kan være boligeiendom.

Og i Portugal kan man siden oktober i fjor investere minst 500.000 euro og dermed sikre seg portugisisk statsborgerskap. Betingelsen er at investeringen går over et tidsrom på minst fem år. Også mindre investeringer belønnes med et portugisisk Schengen-pass dersom de skaper minst 30 nye arbeidsplasser.

Til sist har også Kypros annonsert liknende tiltak. Investeringer på minst 300.000 euro på øya kan gi permanent oppholdstillatelse. Men EU-landet Kypros er fortsatt ikke fullt Schengen-medlem.

Det finnes ingen omfattende rapporter om i hvilken grad disse tiltakene har hatt noen positiv effekt enda. Men tiltakene i de europeiske kriselandene er i noen grad modellert på gjeldende lovverk i USA, som sies å ha trukket mange ressurssterke innvandrere og investorer til landet oppgjennom historien.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no