See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Flagger ut norske arbeidsplasser: Konsernsjef i Statoil ASA Helge Lund
© SMK/Kureren
Økonomi - Innenriks

Statoil kutter over 200 stillinger i Norge

"Lang erfaring med outsourcing": Torgrim Reitan, konserndirektør for økonomi og finans i Statoil

© Trond Isaksen/Statoil/Kureren
Kureren, 14. januar 2014
- Statoil har besluttet å flagge ut ytterligere oppgaver innen IT, eiendomsdrift og økonomi/finans. Selskapet har nå tildelt tre nye kontrakter til eksterne leverandører, og det skal kuttes over 200 stillinger i Norge. Fagforeningen mener dette er "et svært dårlig signal."

Økt bruk av utflagging til eksterne leverandører er et virkemiddel for å styrke Statoils konkurranseevne, forsvarer Statoil seg i en uttalelse i dag.

"Etter grundig evaluering har vi konkludert med at det er et solid forretningsmessig rasjonale for outsourcing innen disse tjenesteområdene. Samarbeidet med de tre valgte leverandørene vil gjøre oss i stand til å styrke vår konkurranseevne ved å redusere kostnadene og øke fleksibiliteten, samtidig som vi opprettholder riktig servicenivå," sier Torgrim Reitan, konserndirektør for økonomi og finans i Statoil, i en uttalelse.

Leverandørene som er valgt er Capgemini for IT, Coor Service Management for eiendomsdrift (Facility Management) og Accenture for økonomi/finans. Leverandørene vil begynne å overta driften innen sine felt i løpet av våren, og det meste av arbeidsplassene flagges nå ut til land i Baltikum.

I 2013 sendte Statoil ut anbudsinnbydelser for tjenester innen IT, eiendomsdrift og økonomi/finans. Tilbudene har nå blitt evaluert, og Statoil besluttet deretter å gjennomføre en utflagging av oppgaver innen de tre områdene.

Antallet årsverk i Statoil i Norge som vil bli berørt er 209. I tillegg omfattes 30 stillinger i utlandet av vedtaket. Selskapet har tidligere indikert at opp mot 1000 norske arbeidsplasser kan bli flagget ut innen 2020. De fleste av de ansatte som berøres av endringen vil, ifølge Statoil, "bli tilbudt ansettelse hos leverandørene."

Mer enn 60 prosent av tjenestene som tilbys av Statoils interne tjenesteleverandør leveres allerede i dag av eksterne leverandører, presiserer Statoil i en pressemelding i dag.

"Statoil ASA har lang erfaring med outsourcing. En rekke tjenester leveres allerede til selskapet av eksterne leverandører. Vi vil trekke på denne erfaringen for å ivareta våre ansatte på best mulig måte," sier Reitan.

Fagforeningen protesterer
Den ikke uventede beslutningen blir i dag ikke tatt godt imot av forbundsleder Leif Sande i Industri Energi, som sier at fagforeningen "imot denne utflaggingen."

"Dette er et svært dårlig signal fo

"Fantasiløs og regulær lønnsdumping": Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi

© Arild Theimann/Flickr/Kureren
r Statoil å sende ut. Vi er imot denne type utflagging av norske arbeidsplasser til lavkostland. Statoil bør heller effektivisere driften i samarbeid med sine ansatte, ikke flagge dem ut," sier Sande.

"Outsourcing av spisskompetansejobber innen IT og andre kontorarbeidsplasser i Statoil til baltiske land er ren og skjær utflagging. Dette utvikler ikke noe som helst her i landet, i motsetning til investeringer i ny teknologi, innovasjon og økt kompetanse hos medarbeiderne,," legger forbundslederen til.

Sande understreker at Industri Energi har arbeidet imot denne utflaggingen hele tiden, og minner om at det opprinnelige tallet for utflagging som verserte var opp mot 1000 ansatte. Sande sier Industri Energi i Statoil nå vil arbeide for at de som rammes får best mulig behandling, "nå som ledelsen i Statoil har bestemt seg for å gjennomføre utflaggingen."

Ifølge forbundslederen er det heller ikke nødvendigvis god økonomi i beslutningen om utflagging, på tross av betydelige lavere arbeidskostnader i de baltiske landene. "Norge er i alle internasjonale sammenligninger et av de to, tre landene i verden som har den høyeste produktiviteten. I Latvia benyttes tre ganger så mange arbeidstimer for å skape det samme som vi gjør i Norge," påpeker Sande.

"Utflagging er kun fantasiløs og regulær lønnsdumping og et ønske om å bli kvitt kostnader og krav knyttet arbeidsmiljø, medvirkning, likestilling, skatt til samfunnet og så videre," konkluderer forbundslederen. "Dette er en problemstilling jeg har møtt omtrent daglig i de 40 årene jeg har vært tillitsvalgt for ansatte i norske industribedrifter. Slik utflagging har vært motivert av et ønske om å unngå norske krav, men ofte har det vært en siste utvei for bedriften til å overleve. Dette er på ingen måte tilfelle med Statoil."

Statoil har rundt 29.000 ansatte, herav rundt 16.000 i selve morselskapet. Disse ansatte fordeler seg på 36 forskjellige land der Statoil har en representasjon. Den norske stat er hovedaksjonær med en eierandel på 67 prosent, som forvaltes av Olje- og energidepartementet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no