See also:
» 30.01.2014 - "Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"
» 07.01.2014 - Norsk fregatt med i første frakt av kjemiske våpen fra Syria
» 14.11.2013 - Norsk støtte til syrisk våpendestruksjon likevel
» 16.09.2013 - FN-rapport bekrefter bruk av sarin i Syria
» 12.09.2013 - Tyskland henter syriske flyktninger i charterfly
» 05.09.2013 - Også bevis for bruk av klasebomber i Syria
» 04.09.2013 - Bevismengden mot Assad-regimet øker
» 03.09.2013 - Antall syriske flyktninger tidoblet på ett år











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Destruksjonsanlegget GEKA i Munster i Nord-Tyskland
© GEKA/Kureren
Politikk - Syria | Tyskland

Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland

Sier ja: Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier under pressekonferansen i dag

© Kureren
Kureren, 9. januar 2014
- Tyskland tar på seg det oppdraget Norge opprinnelig var blitt bedt om å utføre. Utenriksminister Frank-Walter Steinmeier annonserer at kjemikaliene vil behandles i Munster i Nord-Tyskland, da dette var en plikt "ingen kan nekte å utføre."

Også den tyske regjeringen hadde i utgangspunktet takket nei til en FN-forespørsel fra i fjor, etter at Norge meldte avbud, som ville gitt landet det meste av ansvaret for å tilintetgjøre de kjemiske våpnene til Assad-regimet. Angela Merkels konservativliberale regjering nektet å ta imot syriske kjemikalier på tysk jord.

Men med den nye storkoalisjonen mellom Merkels CDU og sosialdemokratiske SPD har pipen fått en annen lyd. Utenriksminister Steinmeier (SPD) og forsvarsminister Ursula von der Leyen (CDU) er i dag skjønt enige om at Tyskland må være seg sitt internasjonale ansvar bevisst, på tross av miljøfarene og de store utgiftene.

Steinmeier forklarer dette på en måte, som med noe selvopptatthet kan tolkes som en krass kritikk mot det norske neiet: "Ingen som tar de internasjonale forpliktelsene sine på alvor, kan nekte å utføre dette" FN-oppdraget, sier den tyske utenriksministeren.

Den tyske regjeringen påpeker imidlertid også at det man skal ta imot i Munster kun vil være svært fortynnede reststoffer fra komponentene til de syriske kjemiske våpnene, som slik skal utgjøre en mindre miljørisiko.

"Regjeringen er villig og i stand til å tilintetgjøre reststoffene etter det kjemiske krigsmaterialet fra Syria, som ligner industriavfall etter å ha gjennomgått en irreversibel nøytralisering, i Tyskland" heter det i en offisiell regjeringsuttalelse fra Berlin i dag.

Selve tilintetgjøringen av reststoffene skal foregå i Munster i Niedersachsen, der den tyske staten allerede har en enhet ved navn "Selskapet for avfallsbehandling av kjemiske krigsmaterial og eldre forsvarsmateriell" (GEKA). Reststoffene, flere hundre tonn av et såkalt hydrolysat, skal forbrennes, "i tråd med alle miljøforskrifter". GEKA skal ha tidligere erfaringer med denne prosessen.

"Tilintetgjørelsen av kjemiske våpen kan være det første, avgjørende skrittet som muliggjør en nedtrapping av konflikten i Syria," sier Steinmeier. "Etter at de syriske kjemiske våpnene, i motsetning til det svært mange forventet, er blitt identifisert, sikret og avtransportert raskt, har det internasjonale samfunnet nå en plikt til å sørge for at de blir destruert raskt," legger han til.

Forsvarsminister von der Leyen, som også er øverste leder for GEKA i Munster, understreker at Tyskland har den nødvendige teknologien og kunnskapen for å utføre oppdraget fra FN.

"Tyskland har en sikker teknol

Sa nei: Utenriksminister Børge Brende under pressekonferansen om destruksjon av Syrias kjemiske våpen i oktober

© M.B. Haga/UD/Kureren
ogi og lang erfaring med tilintetgjørelsen av reststoffer fra kjemisk krigsmateriell," sier den tyske forsvarsministeren. "Det er derfor logisk at vi bidrar med denne evnen til det internasjonale samfunnet og dermed yter et viktig bidrag til fredsprosessen," legger hun til.

Transporten av kjemiske våpen ut av Syria startet allerede på tirsdag, i en danskledet operasjon der også en norsk fregatt deltok som eskortefartøy. Det danske fraktskipet med syriske våpen ble raskt ført ut i internasjonale farvann, der det nå venter på at blant annet et norsk fraktskip vil bringe ut de resterende kjemivåpnene fra det borgerkrigsrammede landet.

Les mer om den danskledede operasjonen for å frakte kjemiske våpen ut av Syria i denne artikkelen: "Norsk fregatt med i første frakt av kjemiske våpen fra Syria".

Norge sa nei
Høyre-FrP-regjeringen sa i oktober nei til en forespørsel fra FN, USA og Russland om å ta imot de syriske våpenkomponentene i Norge for destruksjon her. Norge hadde blitt pekt på som et land både Russland og USA kunne ha tillit til, samtidig som det er store nok vannressurser i landet, som er nødvendig for å nøytralisere de kjemiske komponentene.

Den rødgrønne regjeringen indikerte i første omgang en velvilje i forhold til FN-oppdraget, men daværende utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) ville overlate det til den tiltredende regjeringen å ta et endelig standpunkt. Den nylig tiltrådte utenriksministeren Børge Brende (H) endte på et "nei" den 25. oktober.

UD i Oslo hadde i samråd med USA "konkludert med at Norge ikke er det best egnede sted for å destruere Syrias kjemiske våpen," het det i en uttalelse fra Oslo, som gikk verden rundt på få timer.

"Tidsfristen for destruksjon er så knapp at det neppe vil være mulig for Norge å gjennomføre oppgaven i tråd med forutsetningene. I tillegg tyder mye på at Norge ikke har den hensiktsmessige kapasiteten. Videre er det reist spørsmål knyttet til norske reguleringskrav," het det i UDs forklaring på at Norge takket nei til FN-forespørselen.

Siden den tid er det gått to og en halv måned, og FN har hatt store problemer med å finne andre kandidater som kunne stå for den endelige tilintetgjørelsen av de syriske kjemikaliene. Et forslag om å transportere våpnene til Albania skapte store protester i landet. Og til slutt ble det altså Tyskland som tok på seg oppdraget.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no