See also:
» 30.01.2014 - "Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 29.10.2013 - Polioutbrudd i Syria kan spre seg i hele Midtøsten
» 23.08.2013 - En million syriske barn på flukt
» 21.08.2013 - Syrere strømmer til Nord-Irak i tusentall
» 05.07.2013 - Frykt for hungersnød i Syria
» 16.04.2013 - Libanon har nå 1 million syriske flyktninger
» 25.03.2013 - Europeere trenes til jihadister i Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tusenvis av syrere strømmet nylig over grensen til Irak
© G.Gubaeva/UNHCR/Kureren
Samfunn | Politikk - Syria

Antall syriske flyktninger tidoblet på ett år

Flyktningleir i Tyrkia, drevet av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR)

© A.Branthwaite/UNHCR/Kureren
Kureren, 3. september 2013
- I løpet av kun ett år har antall syriske flyktninger eksplodert fra 230.000 til over 2 millioner, ifølge de siste tallene fra FN. Over halvparten er barn. Samtidig rapporteres det at Assad-regimets støttespillere nå i større grad rømmer landet i frykt for en snarlig kollaps.

Tallene som ble lagt frem av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er dramatiske. På bare 12 måneder er antallet flyktninger som strømmer ut av Syria nesten tidoblet, og det er akkurat nå at flyktningstrømmen er på sitt største. Rundt 5000 syrere rømmer nå landet hver dag.

"Krigen går på sitt tredje år, og Syria blotes for sine kvinner, barn og menn som strømmer over grensene med lite mer enn klærne de har på seg," sa en representant for UNHCR i Genève i dag. "Tendensen er svært alarmerende," la han til.

Det eneste som var oppmuntrende, ifølge UNHCR-talsmannen, var "menneskeligheten som blir vist i nabolandene når det gjelder å ta imot og redde livet til så mange flyktninger." For nesten alle de to millionene syrerne, 97 prosent, har funnet ly i nabolandene, der det store antallet legger enormt press på lokale ressurser.

I slutten av august var det hele 716.000 syriske flyktninger i det lille nabolandet Libanon, som utfordres av egne konfliktlinjer og har få ressurser til å ta vare på dette store antallet middelløse mennesker. 515.000 syrere har flyktet til det fattige nabolandet Jordan i sør. 460.000 syrere har funnet veien til Tyrkia i nord. Videre er det 168.000 syriske flyktninger i urolige Irak og 110.000 i like urolige Egypt.

Men den mest vanskeligstilte gruppen er trolig de mange syrerne som er på flukt inne i hjemlandet, der de ikke nyter godt av det begrensede internasjonale hjelpearbeidet. UNHCR anslår at hele 4,25 millioner syrere nå er internt fordrevne.

Totalt er dermed mer enn én av tre syrere, eller 6,25 av totalt 21 millioner, på flukt.

Og ifølge UNCHR, tar flyktningstrømmen fra Syria ingen ende. Det har aldri vært en større strøm av flyktninger ut av Syria enn akkurat nå.

Nervøst før et amerikansk angrep
Fra Syria meldes det nå at også Assad-regimes støttespillere i større grad har begynt å flykte landet, særlig i retning nøytrale Libanon. Det skal dreie seg om både desertører fra de militære styrkene og til dels om den alawittiske befolkningen som i stor grad er lojal mot president Bashir al Assad.

Det kan synes som om mange betrakter situasjonen på bakken for Assad-regimet mer dramatisk enn det nyhetsrapporteringen utenfor Syria tyder på. Samtidig er det frykt for et amerikansk angrep på Syria; både for de skadene angrepet kan føre med seg og for at det kan føre til en militær kollaps for Assad-regimets styrker i deler av landet.

På tross av viktige militære seire for Assads tropper i sommer, har nemlig de syriske opprørerne i løpet av juli og august klart å befeste sitt grep om det meste av Syria nord for Damaskus. Her har regjeringshæren kun kontroll over enkelte øyer, blant dem store deler av de ødelagte storbyene Homs og Aleppo. De fleste av disse posisjonene i Nord-Syria er avskjært fra hovedstyrkene i sør, og forsynes kun gjennom luftveien.

Et amerikansk luftangrep på livslinjene til disse posisjonene, det vil si flyplassene rundt om i landet, ville kunne føre til en rask kollaps av Assad-styrkenes motstand mot opprørerne i store deler av Syria, fryktes det.

Samtidig rapporteres det at de militære styrkene rundt Damaskus i stor grad har evakuert sine viktigste baser og flyttet militært personell og utstyr til områder med en tettere befolkning, for slik å unngå å bli rammet av et ventet amerikansk luftangrep. Posisjonene til Assad-styrkene er dermed enda mer utsatt for angrep fra opprørerne, som skal ha intensivert sine operasjoner mens regimets støttespillere frykter et luftangrep.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no