See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 03.09.2013 - Antall syriske flyktninger tidoblet på ett år
» 23.08.2013 - En million syriske barn på flukt
» 21.08.2013 - Syrere strømmer til Nord-Irak i tusentall
» 05.07.2013 - Frykt for hungersnød i Syria
» 16.04.2013 - Libanon har nå 1 million syriske flyktninger
» 25.03.2013 - Europeere trenes til jihadister i Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Poliovaksine blir som regel gitt som drypp til spedbarn
© UN Photo/Kureren
Samfunn - Syria

Polioutbrudd i Syria kan spre seg i hele Midtøsten

Syriske flyktninger i Jordan, der flyktningleirene holder dårlig standard

© UNHCR/Kureren
Kureren, 29. oktober 2013
- Tusenvis av barn i Syria er ikke vaksinert mot polio på grunn av krigshandlingene i landet, og nå fastslås det at minst ti barn er smittet av den nesten utryddede sykdommen. Og med de store flyktningstrømmene i og ut av Syria, er det fare for en epidemi.

Verden helseorganisasjon WHO kan i dag bekrefte at det er et aktivt polioutbrudd i Syria. Ti tilfeller er allerede entydig bekreftet, alle blant små barn i en syrisk provins som grenser til Irak.

Det er ifølge WHO fortsatt uklart hvordan smitten er kommet til Syria. Polio er nærmest utryddet på verdensbasis, og sykdommen er nå kun aktiv i deler av Nigeria, Pakistan og Afghanistan, i tillegg til et ferskt utbrudd i Somalia, og det er ikke usannsynlig at frivillige jihadister fra et av disse landene har brakt smitten med seg. Det siste poliotilfellet i Syria ble registrert i 1999.

WHO har gitt oppdrag om en DNA-analyse av polioviruset som er isolert hos de syriske barna. Analysen vil gi svar på hvordan smitten er kommet inn i landet.

Spørsmålet om hvorfor den nesten utryddede sykdommen kunne spre seg i Syria, er derimot lettere å svare på. WHO minner om at så sent som i 2010 var 91 prosent av syriske barn vaksinert mot polio. Dette har sunket til 68 prosent i 2012, da de fleste nyfødte ikke lenger faller inn under noe vaksinasjonsprogram. "De fleste bekreftede poliorammede i Syria er svært unge, under to års alder, og var ikke vaksinert eller ikke tilstrekkelig vaksinert," opplyser WHO i dag.

Fare for spredning
"Gitt den rådende situasjonen i Syria, med hyppige folkeforflytninger på kryss og tvers av regionen og hull i vaksineringsprogrammene for spedbarn i flere kjerneområder, er det en betydelig risiko for en ytterligere internasjonal spredning av polioviruset," advarer WHO i dag. FN-organisasjonen har derfor bedt nabolandene om en større årvåkenhet.

Risikoen er svært høy. Hver eneste dag strømmer det rundt 4000 syrere over grensen til Libanon, Jordan, Irak og Tyrkia, og dette inkluderer svært mange barnefamilier. Bare i Libanon er det nå rundt en million flyktninger fra Syria, og ikke alle er innlosjert under kontrollerte forhold. Myndighetene i Beirut og Bagdad er nå svært engstelige for at polio igjen skal finne veien inn i deres land.

Det er også frykt for at et ukontrollert polioutbrudd i Midtøsten vil kunne gi viruset et stort oppsving. En spredning til Tyrkia vil bringe polio til Europas dørterskel, advarer Robert Koch-Instituttet i Berlin i dag.

Allerede nå er det stor oppmerksomhet rundt faren for en

Flyktningleiren Domiz i den kurdiske byen Dohuk i Nord-Irak

© Unicef/Kureren
polioepidemi i Israel og Palestina, der nesten 100 prosent av alle spedbarn er vaksinert. Siden februar har man påvist poliovirus i kloakken i over 100 prøver i både palestinske og israelske områder. DNA-prøver viser at viruset skal ha opphav i stammeområdene i Pakistan. Ingen personer har fått påvist sykdommen i Israel og Palestina.

Stor bekymring i regionen
Utbruddet i Syria og den mystiske spredningen av viruset i Israel har skapt stor bekymring i regionen, og WHO har allerede satt i gang tiltak for å bremse en mulig epidemi av den lammende og i noen tilfeller dødelige sykdommen. WHO har satt i gang et storstilt vaksineringsprogram av små barn i de områdene i Syria der FN-organisasjonen har tilgang. 1,6 millioner barn skal nå vaksineres mot blant annet polio og meslinger.

Det er særlig i provinsen Deir Al Sour ved den irakiske grensen, der et utbrudd nå er bekreftet, at WHO nå fokuserer innsatsen. Både Assad-styrker og forskjellige opprørsgrupper opererer i provinsen, og WHO skal ha blitt lovt tilgang til områdene disse har under sin kontroll.

Også i Libanon starter nå et større vaksineringsprogram, i samarbeid mellom WHO og myndighetene i Beirut. Regjeringskilder sier i dag at man i første omgang skal vaksinere 700.000 libanesiske og utenlandske barn, med særlig fokus på de mange flyktningleirene for syrerne. Det planlegges dør-til-dør-aksjoner, og selv på flyplassen i Beirut skal barn som ikke kan fremvise en vaksinasjonsattest bli gitt vaksine.

Utbruddet i Syria er et stort tilbakeskritt for bekjempelsen av polio i regionen, men også globalt sett. WHO startet i 1988 med et utryddelsesprogram, som lenge så ut til å bli kronet med suksess. Utbredelsen av polio er blitt redusert med 99 prosent siden den gang, og i år ble selv India erklært som helt poliofritt for første gang.

Men ufred og religiøse fordommer har hindret en fullstendig dekning vaksineprogrammene i Nigeria, Pakistan og Afghanistan.

Og særlig med utgangspunkt i Nord-Nigeria, har polio igjen kunnet spre seg til flere afrikanske land, som igjen måtte sette i gang store vaksineprogrammer. Akkurat nå har denne smitten bitt seg fast i Somalia, der minst 174 tilfeller er registrert, som igjen har gitt enkeltsmittetilfeller i Kenya, Etiopia og Sør-Sudan.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no