See also:
» 30.01.2014 - "Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 29.10.2013 - Polioutbrudd i Syria kan spre seg i hele Midtøsten
» 03.09.2013 - Antall syriske flyktninger tidoblet på ett år
» 21.08.2013 - Syrere strømmer til Nord-Irak i tusentall
» 05.07.2013 - Frykt for hungersnød i Syria
» 16.04.2013 - Libanon har nå 1 million syriske flyktninger
» 25.03.2013 - Europeere trenes til jihadister i Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fatima flyktet til Libanon sammen med familien sin. Her fikk hun ly hos en vertsfamilie i Bekaadalen
© S.Malkawi/UNHCR/Kureren
Samfunn | Politikk - Syria

En million syriske barn på flukt

Et syrisk barn i den jordanske flyktningleiren Zaatari: "Vi må alle dele skammen"

© O.Laban-Mattei/UNHCR/Kureren
Kureren, 23. august 2013
- Unicef markerer i dag at barn nummer én million har flyktet fra borgerkrigen i Syria. Av disse er 770.000 under 11 år gamle. "Vi må alle dele skammen," sier lederen for FNs barneorganisasjon, som mener det internasjonale samfunnet har sviktet Syria.

FN-organisasjonen melder at den nå har registrert mer enn én million syriske barn som har flyktet fra hjemlandet, først og fremst til Libanon, Jordan, Tyrkia, Irak og Egypt. Og dette er kun de syriske barna som er blitt fanget opp av FN-systemet.

Dermed utgjør de mindreårige også mer enn halvparten av alle som flykter fra Syria, og dette gir ekstra utfordringer til hjelpeorganisasjonene og landene som skal ta dem imot. Barn trenger ekstra beskyttelse og tjenester som skolegang.

Men den humanitære situasjonen inne i Syria er enda verre enn i de mange mottakslandene. Unicef og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at det er mer enn to millioner barn som er internt fordrevne; altså har flyktet fra sitt hjem og søkt ly et annet sted i Syria. Totalt er dermed tre millioner syriske barn på flukt.

Og minst 7000 barn er blitt drept i løpet av de to og et halvt år opprøret mot Assad-regimet har vart.

FN-organisasjonene advarer mot at flyktningbarna utsettes for mange farer, som barnearbeid, tvangsekteskap, seksuell utnyttelse og menneskehandel. Ifølge UNHCR har minst 3500 syriske barn krysset grensen til Jordan, Libanon og Irak på egenhånd, uten følge av foresatte, og disse barna er spesielt utsatt.

"Vi må alle dele skammen," sier Unicef-leder Anthony Lake i dag. "Mens vi jobber for å døyve lidelsene til ofrene for denne krisen, har verdenssamfunnet sviktet i å ta ansvar for disse barna. Nå må vi stoppe opp og spørre oss selv om vi ved full bevissthet kan fortsette å svikte de syriske barna," sier Lake.

FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, minner om at "det som står på spill er intet mindre enn overlevelsen og velferden til en hel generasjon av uskyldige. Ungdommen i Syria mister hjemmene sine, familien sin og fremtiden sin," advarer Guterres.

Det internasjonale samfunnet har, ifølge Unicef og UNHCR, sviktet på to måter. Det stilles ikke nok midler til rådighet for å avhjelpe den humanitære krisen i Syria, og det gjøres for lite for å finne en politisk løsning på konflikten.

Hjelpeorganisasjonene som tar hånd om syriske flyktninger har sammen satt opp et budsjett på 3 milliarder dollar (17 milliarder kroner) for å dekke de akutte hjelpebehovene i år, men de har kun fått tilslag på 38 prosent av denne summen fra giverlandene. I tillegg bes det om 5 milliarder dollar for å dekke behov for utdannelse, helsetjenester og andre sosiale tjenester for flyktningbarna.

Men det aller viktigste, understreker FN-organisasjonene, er at det endelig gjøres en skikkelig innsats for å finne en politisk løsning på konflikten i Syria.

I det minste må konfliktpartene presses til å stoppe "å bruke sivile som angrepsmål og rekruttere barnesoldater," krever Unicef og UNHCR. De som ikke retter seg etter dette, bør trues med rettslig forfølgelse, legger de til.

Nye norske bevilgninger i dag
Utenriksminister Espen Barth Eide presenterte i dag ekstrabevilgninger på totalt 350 millioner kroner til internasjonalt nødhjelpsarbeid. "Av disse vil hele 275 millioner kroner gå til krisen i Syria," melder utenriksdepartementet. Norges humanitære bidrag til Syria krisen i 2013 vil dermed totalt utgjøre 635 millioner kroner.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no