See also:
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 07.01.2014 - Norsk fregatt med i første frakt av kjemiske våpen fra Syria
» 14.11.2013 - Norsk støtte til syrisk våpendestruksjon likevel
» 16.09.2013 - FN-rapport bekrefter bruk av sarin i Syria
» 12.09.2013 - Tyskland henter syriske flyktninger i charterfly
» 05.09.2013 - Også bevis for bruk av klasebomber i Syria
» 04.09.2013 - Bevismengden mot Assad-regimet øker
» 03.09.2013 - Antall syriske flyktninger tidoblet på ett årChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bydelen Masha al-Arb'een i Damaskus var allerede helt ødelagt i oktober 2012
© HRW/Kureren
Politikk - Syria

"Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"

Bydelen Masha al-Arb'een i Damaskus i september 2012, like før ødeleggelsene

© HRW/Kureren
Kureren, 30. januar 2014
- Det syriske regimet har revet ned hele bydeler der opposisjonen bor. Mellom 2012 og 2013 har regjeringen "på en ulovlig og bevisst måte" revet tusenvis av boliger i byene Damaskus og Hama, med den hensikt til å "straffe lokalsamfunn som er mistenkt for å støtte opprørerne."

Dette blir avslørt i en rapport fra menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW), som ble publisert i dag, torsdag. Den 38 sider lange rapporten er basert på en detaljert analyse av høyoppløselige satellittbilder, videoer og fotografier, samt intervjuer med 16 vitner som så rivingene eller eide de ødelagte byggene.

I tillegg undersøkte Human Rights Watch rapporter fra media, regjeringens offentlige dekreter og videoer av ødeleggelsene som er blitt publisert på nettet.

Menneskerettsorganisasjonen har dokumentert en systematisk husriving i sju distrikter som hittil har vært dominert av opprørere: To bydeler i byen Hama og fem i hovedstaden i Damaskus. Det totale arealet som er blitt rasert er på minst 140 dekar, ifølge HRW, noe som tilsvarer 200 fotballbaner.

De fleste bygningene som er blitt revet var normale boligblokker med leiligheter, slik at "tusenvis av mennesker har mistet hjemmene sine," heter det i rapporten.

HRW intervjuet flere vitner og ofre av rivingen. Alle hevdet at regjeringsstyrkene ga lite eller ingen beskjed om hva som var i ferd med å skje, slik at det var umulig for dem å evakuere eiendeler fra boligen. I tillegg sa huseierne at de ikke hadde mottatt noen form for kompensasjon.

Ødeleggelsene ble utført med eksplosiver og tungt utstyr som gravemaskiner. Operasjonene var åpenbart godt forberedt fra myndighetenes side.

"Byplanleggingstiltak"
Offentlige tjenestemenn og syriske medier som står regjeringen nær har, ifølge rapporten, hevdet at rivingene var en del av

Et videoinnslag viser hvordan ødeleggelsene i Damaskus ble utført i september 2012

© HRW/Kureren
myndighetenes tiltak i forbindelse med byplanlegging samt en innsats om å fjerne ulovlig oppførte bygninger. Men flere eiere hevder de hadde alle nødvendige dokumenter og tillatelser for bygningene sine.

"Ingen kan tro en regjering når den sier at den gjennomfører byplanleggingstiltak midt i en blodig konflikt," kommenterer Ole Solvang, forsker i Human Rights Watch, i rapporten. "Dette var en kollektiv avstraffelse av lokalsamfunn som er mistenkt for å støtte opprørerne," legger han til. Konflikten i Syria har allerede krevd mer enn 130.000 liv.

I rapporten kan man videre lese vitnesbyrdet til en kvinne som bodde i nærheten av Wadi al-Jouz-området i Hama. Hun forteller til HRW at, "etter rivingene i Wadi al-Jouz, kom hæren også til bydelen vår med høyttalere og fortalte oss at de kom til å ødelegge husene våre".

En eier av en lokal restaurant i Qaboun-nabolaget i Damaskus forteller til Human Rights Watch at sikkerhetsstyrker kom uanmeldt en morgen med gravemaskiner og beordret ham til å forlate restauranten. "Da jeg spurte hvorfor, sa soldaten: "Ikke flere spørsmål! Eller vil du bli arrestert?"

Restauranteieren sier han ble nektet å hente eiendelene sine og fikk heller ikke redde noe ut fra restauranten. Han ble tvunget til å forlate stedet til fots og etterlate motorsykkelen sin. "Da jeg gikk, så jeg meg tilbake og så hvordan gravemaskinene rev ned restauranten min," forteller mannen. "Fremfor øynene mine så jeg at alt det harde arbeidet familien har gjort, ble ødelagt på ett sekund," avslutter han.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no