See also:
» 30.01.2014 - "Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 07.01.2014 - Norsk fregatt med i første frakt av kjemiske våpen fra Syria
» 14.11.2013 - Norsk støtte til syrisk våpendestruksjon likevel
» 16.09.2013 - FN-rapport bekrefter bruk av sarin i Syria
» 09.09.2013 - Gjennombrudd for nytt FN-spor i Syria-konflikten?
» 29.08.2013 - FN-inspektørene forlater Syria på lørdag
» 26.08.2013 - Vesten planlegger militærslag mot Assads SyriaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Frankrikes statsminister Jean Marc Ayrault legger frem nye bevis mot regimet i Syria
© Yves Malenfer/Matignon/Kureren
Politikk - Verden | Syria

Bevismengden mot Assad-regimet øker

Gerhard Schindler leder den tyske etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND)

© BND/Kureren
Kureren, 4. september 2013
- Ikke bare amerikanerne hevder å ha bevis for at Assad-regimet i Syria var ansvarlig for bruken av kjemiske våpen i landet. Også fransk og tysk etterretning har presentert flere nye bevis som knytter den folkerettsstridige handlingen til Assad-regimet.

Ifølge Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault er landets etterretningstjeneste "sikker på" at det er det syriske regimet som står bak giftgassangrepet på en Damaskus-forstad den 21. august. Ayrault har lagt frem et ni siders dokument med "bevis" for dette.

Et av de mest sentrale bevisene inneholder satellittbilder som viser at angrepene på Damaskus-forstaden ble utført fra et område som kontrolleres av styrkene til Syrias president Bashir al Assad. Etter at rakettene med kjemiske våpen ble avfyrt fra dette stedet, fulgte videre bombardement som skulle fjerne bevisene, heter det i rapporten.

Den franske etterretningstjenesten skal videre ha studert 47 videoer fra angrepstidspunktet systematisk, i tillegg til å ha gått gjennom en mengde rapporter fra øyenvitner. Franskmennene konkluderer med at opptil 1500 mennesker døde som følge av angrepet med kjemiske våpen, noe som kommer nært det amerikanske anslaget på "minst" 1429 ofre.

Damaskus-forstaden som ble angrepet skal, ifølge de samme kildene, ha vært fullstendig under opprørernes kontroll før den 21. august. Ifølge "toverdige opplysninger" fra flere kilder hadde de syriske regjeringsstyrkene gjort forberedelser for et større angrep dagen i forveien, sier den franske etterretningsrapporten.

Rapporten konkluderer med at det har forekommet en "massiv og koordinert" bruk av kjemiske våpen "mot sivilbefolkningen". Operasjonen hadde fulgt "den klassiske taktiske modellen" til den syriske regjeringshæren. Samlet sett tillot bevisene mot Assad-regimet ikke noen tvil om ansvarsforholdet.

Tysk etterretning overbevist
Også fra Tyskland, som i motsetning til Frankrike ikke ønsker å delta i et militærslag mot Assad-regimet, kommer det liknende konklusjoner. Lederen for den tyske etterretningstjenesten, Gerhard Schindler, orienterte på mandag utvalgte parlamentsmedlemmer i Berlin om bevisene som foreligger mot Assad-regiment, ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Schindler konkluderer med at bevisbyrden mot Assad-regimet er overveldende, selv om det ikke er fullstendig entydig bevist at regimet er skyldig.

Den tyske etterretningstjenesten finner det bevist at de kjemiske våpnene ble skutt ut med flere små stridshoder fra planet til lastebiler. Bevismateriale funnet på åstedet viser at det dreier seg om ammunisjon på 107 millimeter, noe regimet har store lagre av.

Ifølge Schindler er opprørerne ikke logistisk i stand til å utføre et så massivt angrep som Damaskus-forstaden var utsatt for.

Den tyske etterretningstjenesten mener også å ha bevis for at det var nervegassen sarin som ble brukt i angrepet. En avlyttet samtale til en syrisk lege beskriver akkurat d

Behandlingen av ett av de få barna som overlevde giftgassangrepet i Damaskus-forstaden Irbin den 21. august 2013

© Bashar Assad Crimes Archive/Kureren
e symptomene man forventer av et angrep med sarin. Og Schindler skal ha konkludert med at det kun er Assad-regimet som både har tilgang til sarin, kan blande det ut og kan ta det i bruk på små stridshoder.

Schindler skal videre ha forklart at den tyske etterretningstjenesten har bevis for at Assad-regimet ved flere anledninger har brukt den forbudte saringassen mot befolkningen. Men ved tidligere anledninger hadde giftgassen blitt brukt i svakere konsentrasjon og derfor ikke medført så mange dødsfall.

Til sist skal etterretningslederen ha presentert et hittil ukjent bevis, ifølge Der Spiegel. Tyskerne skal ha avlyttet en samtale mellom den libanesiske gruppen Hizbollah, Assads nærmeste allierte i felt, og den iranske ambassaden i Beirut. Der skal Hizbollah-representanten ha innrømmet bruken av kjemiske våpen og sagt at dette var en stor feil.

Amerikanerne mener bevisene er gode nok
Det nye bevismaterialet fra Tyskland og Frankrike bygger delvis på informasjon fra amerikanske etterretningskilder, men utfyller også dette. USAs utenriksminister John Kerry presenterte på fredag en lang liste amerikanske bevis som knytter Assad-regimet til giftgassangrepet.

Kerry la vekt på at det er fullstendig dokumentert at et svært stort antall mennesker omkom samtidig etter en hendelse i Damaskus-forstaden. Legene hadde ikke funnet noen sår på de drepte. "Ikke ett kutt, ikke noen skuddsår," oppsummerte Kerry. Dette, sammen med legerapporter og videoopptak fra stedet, viste at kjemiske våpen var blitt tatt i bruk.

Ifølge Kerry, var det dokumentert at Assad-regimets troppeenheter som forvalter landets kjemiske våpen var i aksjon på det aktuelle tidspunktet. Ifølge avlyttede samtaler ble soldatene bedt om å bruke gassmasker og forberede seg på et nervegassangrep. Etterretningen fanget videre opp hvor rakettene ble sendt ut fra og hvor de landet. "En halv time senere brøt det ut et helvete på sosiale media," sa Kerry, med henvisning til de grusomme videoene og bildene fra åstedet.

Også tyrkerne hevder å ha bevis som taler mot Assad-regimet. Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu sa på fredag at landets etterretningstjeneste hadde konkludert med at det "uten tvil" var den syriske regjeringshæren som sto bak angrepet. Men i tillegg til informasjonen om at de syriske opprørerne ikke hadde tilgang til våpnene som skulle til for å utføre angrepet, hadde Davutoglu få nye detaljer å presentere.

De syriske opprørerne selv, skulle i går presentere nye bevis for at Assad-regimet allerede i mars hadde utført et giftgassangrep mot en by nær Aleppo nord i landet. Men presentasjonen i Istanbul måtte utsettes av "sikkerhetshensyn".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no