See also:
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 18.10.2013 - Saudi-Arabia valgt til Sikkerhetsrådet: Takker nei
» 11.10.2013 - Fredsprisen til kampen mot kjemiske våpen
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 16.09.2013 - FN-rapport bekrefter bruk av sarin i Syria
» 04.09.2013 - Bevismengden mot Assad-regimet øker
» 29.08.2013 - FN-inspektørene forlater Syria på lørdag
» 26.08.2013 - Vesten planlegger militærslag mot Assads Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


FNs generalsekretær Ban Ki-moon (v) og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (h)
© Eskinder Debebe/UN Photo/Kureren
Politikk - Verden

Gjennombrudd for nytt FN-spor i Syria-konflikten?

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i en videopresentasjon om Syria i dag

© Russisk UD/Kureren
Kureren, 9. september 2013
- Russland og FN stiller seg bak kravet om at Assad-regimet i Syria må overlevere alle sine kjemiske våpen til FN-systemet. Et slikt krav vil trolig legges frem for Sikkerhetsrådet denne uken. Det vil kunne samle støtte fra alle vetolandene i rådet.

Kravet om at Syria måtte gi fra seg alle sine kjemiske våpen ble opprinnelig fremmet, nærmest som en ironisk kommentar, av USAs utenriksminister John Kerry under en pressekonferanse i London i dag.

På spørsmål om hvordan president Bashir al Assad kunne avverge et amerikansk angrep, svarte Kerry at "han i løpet av neste uke kunne overlevere alle sine kjemiske våpen til det internasjonale fellesskapet." Amerikansk UD påpekte senere at Kerry kun hadde påpekt hvor umulig det var for Assad-regimet å gi avkall på sine kjemiske våpen.

Men det ikke-alvorlige utspillet fra Kerry ble raskt plukket opp av andre verdensledere i dag. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som hittil har gått sterkt ut mot amerikanske planer om å angripe Assad-regimet, gjorde i dag Kerrys ord til sine. Lavrov krevde et "raskt og positivt" svar på kravet fra myndighetene i Damaskus.

Lavrov handlet også svært raskt. På kort tid forberedte han en offisiell uttalelse som ble sendt på russisk fjernsyn og lagt ut på nettsidene til russisk UD. "Vi vet ikke om Syria vil være enig, men dersom en internasjonal kontroll over de kjemiske våpnene kan forhindre et militært angrep, er vi straks rede til å samarbeide med Damaskus," sa Lavrov.

Den russiske utenriksministeren sa at han allerede hadde sendt forslaget videre til sin syriske kollega og presset på for et raskt og positivt svar. "Vi oppfordrer lederskapet i Syria til ikke bare å underlegge de kjemiske våpnene sine internasjonal kontroll, men også til å destruere dem på et senere tidspunkt," erklærte Lavrov.

Dette er første gang vetomaktene USA og Russland er enige om tøffe tiltak mot Assad-regimet i Syria, selv om amerikanerne i dag har prøvd å avdramatisere komm

USAs utenriksminister John Kerry under pressekonferansen i London i dag

© Foreign & Commonwealth Office/Kureren
entarene fra utenriksminister Kerry. Forslaget om at Syria kvitter seg med sine kjemiske våpen ville også være et skritt som er i tråd med det amerikanske kravet om at regimet i Syria ikke må få lov til å være i stand til å fortsette å bruke slike våpen mot egen befolkning.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kastet seg også umiddelbart over denne potensielle løsningen, som kunne føre Syria-konflikten tilbake til FN-sporet og unngå et angrep på Syria uten FN-mandat.

"Jeg har bitt meg merke i uttalelsene til Russlands utenriksminister Lavrov," sa Ban. "Og jeg har også merket meg kommentarene til utenriksminister John Kerry i London tidligere i dag. Jeg hilser disse ideene velkommen," la han til, og forklarte at FN-systemet hadde hatt liknende tanker tidligere.

"Jeg vurderer nå å be Sikkerhetsrådet om å forlange at Syria umiddelbart skal plassere sine kjemiske våpen og forløperne til disse våpnene på steder innenfor Syria, der de kan lagres sikker og destrueres," konkluderte Ban.

Og deretter har forslaget til Kerry, Lavrov og Ban begynt en seiersgang rundt om i verden. Britenes statsminister David Cameron sa i parlamentet i London i dag at han ville støtte forslaget. Også i Beijing synes forslaget å bli godt mottatt. Myndighetene i vetomakten Kina har enda ikke gjort noen offisielle uttalelser om forslaget, men kinesiske statsmedier har hyllet det som et "gjennombrudd".

Også fra Syria meldes det i ettermiddag om bevegelse i saken. Utenriksminister Wallid al Moalem har uttalt at myndighetene i Damaskus ser positivt på forslaget "fra Russland" og at landet var beredt til å samarbeide. Men Moalem gjorde ingen referanser til president Bashir al Assad, som vil måtte godkjenne en slik plan.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no