See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Arbeidsledigheten har økt i bygg- og anleggsbransjen
© Jørgen Schyberg/GNU/Kureren
Økonomi - Innenriks

Norsk arbeidsmarked er på sitt svakeste siden 2003

Maalfrid Brath, konsernsjef i Manpower

© Manpower/Kureren
Kureren, 10. desember 2013
- Norske arbeidsgivere melder om nøkterne bemanningsplaner framover. En ny undersøkelse viser at kun svært få norske arbeidsgivere planlegger å ansette nytt personal i første kvartal 2014. Den forventede bemanningsveksten er den svakeste siden 2003.

Av de 750 norske arbeidsgiverne som deltok i Manpowers arbeidsmarkedsbarometer, svarer kun fem prosent at de forventer å øke bemanningen, tre prosent melder om reduksjon og 92 prosent planlegger samme bemanning som i dag. Dette er en nedgang fra forrige kvartal og sammenlignet med samme periode i fjor.

Sesongjustert ligger forventet økning i sysselsettingen på 3 prosent. Dette er de svakeste jobbutsiktene siden norske arbeidsgivere svarte på undersøkelsen for første gang i tredje kvartal 2003.

"Vi går inn i 2014 med en avventende holdning til økt bemanning blant arbeidsgiverne. Dette er de samme signalene arbeidsgiverne ga forrige kvartal. Det er store variasjoner mellom regionene og bransjene, og mange steder er det likevel gode utsikter for dem som har planer om å bytte," sier konsernsjef i Manpower, Maalfrid Brath.

Optimisme i bygg og anlegg
Ifølge undersøkelsen forventer arbeidsgivere i sju av ni bransjer å ansette noen fler i løpet av første kvartal i 2014. De mest offensive bemanningsplanene finner vi i bygg og anlegg. Her ligger forventet økning i bemanningen på 12 prosent, en økning på 4 prosentpoeng sammenlignet med både forrige kvartal og samme periode i fjor.

Denne optimistiske trenden kommer etter at arbeidsledigheten økte i bygg- og anleggsbransjen i høst, og barometeret viser positive signaler for økt aktivitet i bransjen over nyttår, ifølge undersøkelsen.

Men ikke alle bransjer er like positive. "Det er første gang på ti år vi har målt negative bemanningsplaner innen transport og logistikk, altså at det er flere arbeidsgivere i bransjen som sier de skal nedbemanne enn som sier de har planer om å ansette flere," sier Brath. "Dette kan ha sammenheng med store endringer i bransjen, med sentralisering og effektivisering som skaper et lavere bemanningsbehov," legger han til.

Også i finans ser det dystert ut. "Selv om det er flere arbeidsgivere som skal oppbemanne enn nedbemanne i finans- og konsulentbransjen, har vi aldri før målt så lavt nivå på bemanningsplanene. Det er tydelig at norske arbeidsgivere særlig innen disse bransjene er usikre på utviklingen framover og har inntatt en avventende holdning," forklarer Brath.

Sammenlignet med forrige kvartal, planlegger arbeidsgivere økt bemanning i fem bransjer, mens det er svakere bemanningsplaner i fire av bransjene. Størst nedgang siden forrige kvartal er meldt innen transport og logistikk samt handel og service. Det er også disse to bransjene som har størst nedgang i bemanningsplanene sammenlignet med samme periode i fjor.

Alle regioner venter økt bemanning
Arbeidsgivere i alle fem regioner i Norge forventer å øke bemanningen neste kvartal, med de mest optimistiske bemanningsplanene blant bedrifter i Nord-Norge. Men sammenlignet med forrige kvartal er det imidlertid svakere jobbutsikter i tre regioner.

I Midt-Norge og Oslo er det en nedgang i forventet bemanningsøkning. Samtidig ventes bemanningen å øke noe både på Østlandet og i Nord-Norge sammenlignet siden forrige måling. I løpet av året har forventningene til bemanning dalt i sørvest og på Østlandet.

"Tallene for Nord-Norge vitner om at bedriftsledere i landsdelen er de mest positive ved inngangen til neste år, de har tro på økonomisk vekst og økt rekruttering fremover," sier Brath.

NHO varsler mørk framtid
Også Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) varslet for to uker siden om mer pessimistiske utsikter for sysselsettingen i 2014 sammenlignet med svarene fra forrige kvartal.

I NHOs økonomibarometer fra november, basert på svar fra mer enn 2.000 NHO-bedrifter, vises at alle hovednæringene unntatt reiseliv er blitt mer negative, spesielt innen byggevirksomhet og industribedrifter rettet mot petroleumsmarkedet. Også bedriftene innen tjenesteøkonomien ser utsiktene fremover i et mer pessimistisk lys.

Ifølge barometeret planlegger bedriftene å øke bemanningen i 2013 og i 2014 med 0,7 prosent. Anslaget for 2013 har vært om lag på det samme nivå de siste tre kvartaler, mens anslagene for 2014 er blitt nedjusterte med hele 1,4 prosentpoeng siden samme kvartal i fjor.

Industri- og petroleumsrettet virksomheter forventer sterkest nedgang i sysselsettingen. Mens det er fortsatt relativt høyt bemanningsbehov innen IKT og forretningsmessig tjenesteyting, konkluderer NHO.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no