See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 06.12.2013 - Mandela, en milepæl for Afrikas omdømme i verden
» 31.01.2013 - Sør-Afrika går hardt ut mot barneekteskap











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nelson Mandela (1918-2013)
© Festival Karsh Ottawa/Kureren
Samfunn - Sør-Afrika

Mandela: Sør-Afrika mistet sitt moralske og sosiale lim

Nelson Mandela og Sør-Afrikas nåværende president Jacob Zuma

© SA Government/Kureren
Kureren, 6. desember 2013
- Annonseringen av Nelson Mandelas (95) bortgang sent torsdag kveld skapte umiddelbar landesorg i Sør-Afrika. President Jacob Zuma annonserte dødsbudskapet i en direktesendt tv-tale og fastslo at nasjonen hadde mistet sin største sønn.

Mandela sovnet stille inn i samvær med familien kl. 20.30 på torsdag kveld. Få timer senere formidlet president Zuma dødsbudskapet på nasjonal tv: "Selv om vi visste at denne dagen måtte komme, så er det ingenting som kan minke vår dype og varige følelse av dette store tapet," sa presidenten.

Da presidenten holdt sin tale, sto hele Sør-Afrika stille samlet i sorg. Utover kvelden har all vanlig medieaktivitet blitt avbrutt i landet, og radio, tv og nettmedier har gått over til spesialprogrammer som hyller den store, internasjonalt elskede frigjøringshelten. Og akkurat som i norske media, var programmene og artiklene om 95-åringen forberedt for lenge siden.

Mandela, som ikke bare ble et nasjonalt symbol på frigjøringskampen og nasjonal forsoning, men også et globalt idol i kampen for fred og rettferdighet, har mer enn kun symbolsk betydning i Sør-Afrika. Han var det moralske limet som holdt nasjonen sammen lenge etter at han trådte ut av politikken, og mange frykter at den nasjonale politikken vil forråes og at folk vil slutte å legge bånd på seg uten Mandela til stede.

Den spede oldingen men ruvende moralske kjempen har også bygd bro over reelle problemer i Sør-Afrika, både hva angår fortsatte spenninger mellom raser og etnisiteter i landet, men også i forhold til rivningen mellom demokrati og et mer autoritært styre. Mange sørafrikanere hevder hardnakket at Mandelas blotte tilstedeværelse, om enn til tider i koma i et sykehus, har fungert som sosialt lim og dempet konfliktnivået i landet.

I dag fredag vil det derfor være mange sørafrikanere som våkner til en følelse av større uro for landets fremtid, i tillegg til den store og ektefølte sorgen over folkehelten og ekspresidenten.

Disse følelsene ble også avspeilt i de første offisielle reaksjonene på Mandelas død, som i stor grad bar preg av at de var skrevet og forberedt for lang tid siden.

President Zuma minte i sin tale om at Mandela var "den ene personen som, mer enn noen annen, kom til å manifestere en følelse av felleskap i nasjonen." Mandela hadde brakt det sørafrikanske folket sammen, understreket Zuma, som besverget sammenheten i nasjonen også under den begynnende landesorgen og etter Mandela.

Nå skal flaggene vaie på halv stang i hele Sør-Afrika helt frem til Mandela får sin statsbegravelse. Deretter vil sorgen sakte avta og et nytt og ukjent Sør-Afrika vil stige opp fra asken til Mandela. Dette vil minnes Mandela som forbilde, men ikke alltid leve opp til forbildet, noe som allerede nå skremmer mange sørafrikanere.

Men Mandela selv var optimist på Sør-Afrikas vegne til det siste. Eller som frigjøringshelten selv sa da han ble tatt i ed som Sør-Afrikas første folkevalgte president den 10. mai 1994: "La friheten styre! Solen vil aldri gå ned over et så strålende menneskelig konsept."

Les mer om Nelson Mandelas liv i denne reportasjen: "Mandela og farsrollen: "Jeg er ingen helgen"".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no