See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 21.10.2013 - USA spionerte på Mexicos president
» 13.08.2013 - Protester mot å privatisere "Mexicos Statoil"
» 03.07.2013 - Stor økning i antall europeiske turister i Mexico
» 22.04.2013 - Også Mexicos delstater frykter konkurs











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tilhengere av opposisjonsleder López Obrador i Mexicos hovedstad den 1. desember
© AMLO/Kureren
Politikk | Økonomi - Mexico

Store protester mot privatisering av "Mexicos Statoil"

"Nei til tidenes ran": Protest mot reformforslag for energisektoren i Mexico-by

© AMLO/Kureren
Kureren, 2. desember 2013
- Regjeringens reformforslag for energisektoren i Mexico, som innebærer en mulig privatisering av Mexicos statlige oljeselskap, debatteres denne uken i senatet. Imens har opposisjonen samlet titusener av mennesker i gatene for å protestere mot privatiseringen.

Protestene begynte søndag 1. desember da Andrés Manuel López Obrador, tidligere presidentkandidat fra en koalisjon ledet av venstrepartiet Partido de la Revolución Democrática (PDR), samlet tusenvis av tilhengere i Mexicos hovedstad.

Demonstrantene protesterer mot det såkalte "store ranet" som reformforslaget til president Enrique Peña Nieto kalles av opposisjonen. Reformen går inn for mer private investeringer i den meksikanske energisektoren og i det statlige oljeselskapet Petróleos Mexicanos (Pemex).

Opposisjonsleder Obrador ba tilhengerne sine om å være klare for å omringe senatet, der debatten om reformforslaget for energisektoren begynte på mandag. Og ifølge den meksikanske avisen El Universal har senatet allerede siden fredag vært omgitt av store mengder av politifolk. Også trafikken rundt senatet har siden fredag blitt omdirigert, og den skal holdes borte fra området "helt til senatorene har stemt over reformforslaget".

Men søndagens protester er bare starten av en rekke demonstrasjoner som planlegges hele uken for å prøve å stoppe reformene i energisektoren. Obrador forklarte demontrantene i en lang tale hvorfor reformen kommer til å "bli den siste spikeren i kista som vil ødelegge meksikanernes framtid."

Ifølge Obrador sier "Mexicos grunnlov at oljen er en nasjonal eiendom, og det er kun staten som kan drive med oljeutvinning." Opposisjonslederen mener at en privatisering "verken vil bety en økt økonomisk vekst, eller at det skapes arbeidsplasser eller mer velferd." Derimot ville det innebære at "utenlandske selskaper kommer til å bore oljebrønner og bli eiere av halvparten av oljeproduksjonen."

Også den meksikanske avisen La Jornada, den mest populære avisen blant venstreorienterte l

Mexicos president Enrique Peña Nieto presenterte energireformen den 12. august i år

© Presidencia México/Kureren
esere i landet, publiserte i går nye detaljer om forslaget. Ifølge avisen innebærer forslaget at "utenlandske private oljeselskaper" kan etablere seg i Mexico og delta i alle slags oljeaktiviteter, "fra å operere oljefelt, til bensinstasjoner og raffinerier." Dette ville være et mye mer ambisiøst forslag enn det president Enrique Peña Nieto presenterte i august.

Historisk mulighet
Siden forslaget ble presentert i sommer, har det kommet mye kritikk. Men regjeringen har avvist dette og hevder derimot at reformen vil gi en rekke hardt tiltrengte investeringer i landet, noe som igjen vil innebære en bedring av levestandarden for den meksikanske befolkningen.

President Peña Nieto henvendte seg til det meksikanske folket i august og forklarte at "Mexico står overfor en historisk mulighet, og vi har mulighet til å gjennomføre en energireform som kan bedre livskvaliteten for alle meksikanere," sa presidenten.

Peña lovte blant annet at de foreslåtte endringene i eierstrukturen ville innebære at "meksikanere vil fortsette å være eierne av oljeinntektene, og Pemex vil forbli et offentlig selskap kontrollert av staten."

"Meksikanere vil fortsette å være eneeierne av oljeinntektene. Med denne reformen vil Pemex og den meksikanske elektrisitetskommisjonen opprettholdes som selskaper som er 100 prosent i nasjonal eie. De blir på ingen måte blir solgt eller privatisert," sa Peña Nieto på en pressekonferanse den 12. august foran arbeidsgivere, guvernører og regjeringsmedlemmer.

Men allerede dagen etter var gatene i Mexicos hovedstad fylt av demontranter mot regjeringens reformforslag.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Protester mot å privatisere 'Mexicos Statoil'".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no