See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 02.12.2013 - Store protester mot privatisering av "Mexicos Statoil"
» 21.10.2013 - USA spionerte på Mexicos president
» 13.08.2013 - Protester mot å privatisere "Mexicos Statoil"
» 03.07.2013 - Stor økning i antall europeiske turister i Mexico











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tabascos tidligere guvernør Andrés Granier (v) og Mexicos president Felipe Calderón (h) åpner nytt sykehus i Tabasco i 2011
© Gobierno Federal/Kureren
Politikk | Økonomi - Mexico

Også Mexicos delstater frykter konkurs

Kureren, 22. april 2013 - Også i Mexico når gjelden ikke-bærekraftige nivåer, særlig på delstatsnivå. I de siste seks årene har gjelden økt med 148 prosent og overstiger 190 milliarder kroner. Gjelden, kombinert med korrupsjon, har økt frykten for at flere delstater går konkurs.

I 2005 hadde den meksikanske delstaten Coahuila en gjeld på rundt 300 millioner pesos (140 millioner kroner). I dag er gjelden på mer enn 36,5 milliarder pesos (ca 17,5 milliarder kroner). Og saken er ikke unik i Mexico. Også i delstater som Jalisco, Tabasco, Chiapas og Michoacan har gjeldsnivået vokst uhemmet de siste årene.

Delstatenes samlede gjeld vokste i løpet av de siste seks årene med 148 prosent til 400 milliarder pesos (190 milliarder kroner), ifølge nye tall fra det meksikanske finansdepartementet.

Eksperter sier at stabiliteten i landets offentlige finanser ikke er i fare. Den statlige, føderale gjelden er på kun 2,5 prosent av Mexicos BNP.

Men den økonomiske utviklingen i delstatene anses derimot som sterkt truet. Rundt 90 prosent av inntektene til delstatene kommer fra den føderale regjeringen, som samler inn de fleste skattene. Med da krisen kom i 2008, måtte sentralregjeringen kutte overføringene til delstatene med omlag 30 prosent.

Delstatene bruker først og fremst overføringene fra sentralregjeringen til å betale løpende utgifter, inkludert lønninger til en økende hær av delstatsansatte, i stedet for å investere i infrastruktur eller sosiale tjenester.

I tillegg til mindre overføringer fra sentralregjeringen og en kontinuerlig økning i utgiftene, er mange av de meksikanske delstatene utsatt for stor grad av korrupsjon og nepotisme.

Lederen for det meksikanske Institutt for konkurranseevne (IMCO), Juan Pardinas, mener at det største problemet er den rådende straffefriheten for dem som er ansvarlige for ruinere delstatsfinansene. "En av de viktigste utfordringene i landet vårt er å bekjempe straffefriheten for å kunne opprettholde den finansielle stabiliteten. Dagens rettssystem gjør at ting som dette kan skje uten at det får konsekvenser for guvernørene," mener Pardinas.

Nå prøver parlamentet i Mexico-by å ta tak i den økende gjeldsproblematikken. Et tiltak som ble vedtatt i senatet sist uke omfatter et forbud mot at en guvernør kan ta opp lån i de tre siste månedene han sitter ved makten. Forbudet tar sikte på å hindre liknende forhold som skandalen som nylig ble avdekket i Chiapas. Der økte den tidligere guvernøren Juan Sabines gjelden med 5.000 prosent i løpet av sin regjeringsperiode.

Også delstaten Tabasco har kommet i fokus for sin gjeldseksplosjon. Da guvernør Andrés Granier kom til makten i Tabasco i 2006, hadde delstaten bare 500 millioner pesos i gjeld (234 millioner kroner). Nå er gjelden på over 10 milliarder pesos (4,8 milliarder kroner), ifølge avisen 'Reforma'.

Nå er det satt i gang drastiske sparetiltak i Tabasco for å rette opp økonomien. Eksguvernør Granier slipper å svare for pengebruken og bekymre seg over sparetiltakene. Han har forlengst flyttet til Miami.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no