See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 28.11.2013 - Folkeavstemning i Kroatia om å forby homofilt ekteskap











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gruppen "På vegne av familien" feiret seieren i den kroatiske grunnlovsavstemningen
© U ime obitelji/Kureren
Samfunn - Kroatia

To tredels flertall mot homoekteskap i Kroatia

Kroatias statsminister Zoran Milanovic syntes hele folkeavtemningen var en pinlig affære

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 2. desember 2013
- Det ble et to tredels flertall i den kroatiske befolkningen for å grunnlovsfeste det tradisjonelle ekteskapet, kun mellom mann og kvinne, under søndagens omstridte folkeavstemning. Regjeringen og statsministeren i Kroatia mener resultatet er pinlig for landet.

Selv i turistområdene langs den dalmatiske kysten, der enkelte reisemål markedsfører seg som "homovennlige", var det et stort flertall for å eksplisitt forby homoekteskapet i den kroatiske grunnloven. På ferieøya Hvar var 69 prosent for å forby homoekteskapet, og i fylkene Split og Dubrovnik var det over 77 prosent.

Kun på den nordkroatiske halvøya Istria, med landets eldste og mest tradisjonsrike turistindustri, var det et betydelig flertall (58 prosent) mot å endre grunnloven i konservativ retning. På Istria tok befolkningen inn over seg advarslene fra den liberale regjeringen og reiselivet om at en slik endring også ville bety et tilbakeslag for Kroatias omdømme i utlandet.

Den omstridte folkeavstemningen om homoekteskapet, som ikke var planlagt innført i landet, kom etter initiativ fra den nykonservative gruppen "På vegne av familien", som hadde klart å samle inn hele 700.000 underskrifter for å kreve at avstemningen ble holdt.

Kroatias regjering og statsminister Zoran Milanovic var imot hele avstemningen og gjorde det også klart at han ville stemme "nei" på søndag. Også menneskerettsgrupper og landets lille homobevegelse oppfordret folk til å stemme "nei" og viste til at det var udemokratisk av et flertall å vurdere å begrense friheten til en minoritet. Men en klage til grunnlovsdomstolen om folkeavstemningens lovlighet førte ikke frem.

Dette er første gang en folkeavstemning med utgangspunkt i en folkelig bevegelse holdes i Kroatia. Ifølge den kroatiske grunnloven blir et folkeavstemningsresultat automatisk gjeldende lov, uavhengig av hvor stor del av befolkningen som har deltatt i avstemningen.

Så på tross av at kun 38 prosent av de stemmeberettigede kroatene deltok i søndagens folkeavstemning, vil den kroatiske grunnloven nå automatisk ble endret, og ekteskapet defineres som en union mellom én mann og én kvinne. Totalt stemte 66 prosent for denne grunnlovsendringen, mens 34 stemte imot.

Forslaget polariserer
Statsminister Milanovic viste seg pinlig berørt over både folkeavstemningen generelt og resultatet. I forbindelse med at han avga sin neistemme i Zagreb på søndag, sa Milanovic at han håpte at dette var siste gang man avholdt en folkeavstemning "om et slikt spørsmål", og han kalte avstemningen både "trist og poengløs".

Samtidig gjorde statsministeren det klart av regjeringen ville fortsette å jobbe med lovforslaget som skal regulere partnerskap, også mellom likekjønnede par, i Kroatia. Det var regjeringens annonsering av arbeidet med en slik partnerskapslov som i utgangspunktet satt fart i den konservative folkebevegelsen mot homoekteska

Tomislav Karamarko, leder for opposisjonspartiet HDZ, ber om nyvalg etter folkeavstemningen

© HDZ/Kureren
pet.

Gruppen "På vegne av familien", derimot, var svært fornøyd med søndagens overbevisende resultat, på tross av den lave valgdeltakelsen. Gruppen hadde fått massiv støtte av den katolske kirken, som 80 prosent av kroatene i navnet tilhører. Også det konservative opposisjonspartiet HDZ og det nye ultrakonservative partiet Hrast kastet seg etter hvert inn i kampen for å grunnlovsfeste forbudet mot homoekteskapet. Kirken og de konservative partiene ledet en massiv kampanje for grunnlovsendringen.

Opposisjonspartiet HDZ har brukt folkeavstemningen om ekteskapet som en generell kampanje mot regjeringen. HDZ-leder Tomislav Karamarko sa til kroatisk presse før avstemningen at partiet nå forberedte seg til "å ta over makten" og oppfordret alle medlemmene til å stemme "ja". Med seier i avstemningen oppfordret han statsminister Milanovic til å skrive ut nyvalg.

Kampanjene for og imot grunnlovsendringen viste seg å bli svært polariserende. Motstanderne hevdet at de konservative satt både demokratiet og menneskerettene på spill, i tillegg til å skade Kroatias omdømme. Tilhengerne blandet motstanden mot homoekteskapet med andre stridsspørsmål, blant annet om krav om å begrense rettighetene til den serbiske minoriteten.

Mediene som hadde uttalt seg mot grunnlovsendringen ble utelukket fra valgvaken til gruppen "På vegne av familien".

Åpenhet rundt homoseksualitet er fortsatt en relativt ny ting i Kroatia, et land der religionen tradisjonelt ikke har stått så sterkt, men med en ikke ubetydelig machokultur. Kroatia har ønsket å vise seg som et land som er åpent mot det moderne Europa, men sliter fortsatt med svært konservative verdier i deler av befolkningen.

Erkekonservative trender
Ifølge den kroatiske forfatteren Slavenka Drakulic var folkeavstemningen et stort tilbakeskritt for Kroatia, som nylig ble det 28. medlemmet av EU.

I en kronikk i mediet Tportal hevder Drakulic at den nykonservative bevegelsen er inspirert av amerikanske "Tea Party". Hun forklarer videre den konservative vinden som en reaksjon på "økonomisk og finanskrise, arbeidsledighet, globaliseringen og EU-medlemskapet," store og plutselige endringer som har fått usikkerheten til å øke og folk til å søke hold i tradisjonelle verdier.

Drakulic ser flere erkekonservative trender i dagens Kroatia. Innføringen av seksualundervisning på skolen skapte skandale i landet. Det er blitt reist krav om at borgere som ikke snakker flytende kroatisk skal kunne bøtelegges, og i byen Vukovar skaper det storm at det settes opp tospråklige veiskilt, på kroatisk (latinsk alfabet) og serbisk (kyrillisk alfabet).



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no