See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.12.2013 - To tredels flertall mot homoekteskap i Kroatia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den konservative gruppen "På vegne av familien" har mobilisert sterkt mot homofilt ekteskap i de siste månedene
© U ime obitelji/Kureren
Samfunn - Kroatia

Folkeavstemning i Kroatia om å forby homofilt ekteskap

Slik skal det være: Reklame for gruppen "På vegne av familien" foran folkeavstemning om å forby homofilt ekteskap i Kroatia

© U ime obitelji/Kureren
Kureren, 28. november 2013
- I katolske Kroatia er ekteskap mellom to av samme kjønn ikke anerkjent, og regjeringen har gitt signaler om å endre dette. Men etter press fra en katolsk gruppe holder landet en folkeavstemning for å endre grunnloven til å definere ekteskapet som "en union mellom mann og kvinne".

I katolske Kroatia er ekteskap mellom to av samme kjønn ikke anerkjent, og regjeringen har gitt signaler om å endre dette. Men etter press fra en katolsk gruppe holder landet en folkeavstemning for å endre grunnloven til å definere ekteskapet som "en union mellom mann og kvinne".

Den 8. november vedtok Kroatias parlament å avholde folkeavstemning etter et initiativ fra den konservative gruppen "På vegne av familien". Gruppen hadde samlet inn 700.000 underskrifter fra innbyggere som ønsker at grunnloven skal hindre likekjønnede i å gifte seg.

104 parlamentsmedlemmer av totalt 151 stemte for å organisere folkeavstemningen. Tretten stemte mot og fem avsto. Dette til tross for at parlamentet i utgangspunktet ikke er imot homofilt ekteskap.

I dag inkluderer grunnloven ikke noen definisjon av ekteskapet. Kroatene bes i søndagens folkeavstemning om å svare på ett konkret spørsmål: "Støtter du at det legges til en bestemmelse om at ekteskapet er en union mellom én mann og én kvinne i Kroatias grunnlov?"

Dette blir den første folkeavstemningen noensinne som blir organisert etter initiativ fra innbyggerne i den eksjugoslaviske republikken med 4,2 millioner innbyggere, som ble det 28. medlemmet av EU den 1. juli i år.

Ifølge kroatiske lover er en folkeavstemning vellykket og dermed automatisk bindende dersom det oppnås et simpelt flertall, uavhengig av valgdeltakelsen. Resultatet av avstemningen blir automatisk gjeldende lov.

Menneskerettighetsgrupper og organisasjoner som kjemper for rettighetene til lesbiske og homofile har på forhånd uttalt at en slik folkeavstemning i seg selv vil være "diskriminerende" og ba grunnlovsdomstolen i Kroatia om å vurdere lovligheten av avstemningen. Gruppene mener at et flertall ikke kan sette seg over rettighetene til et mindretall, slik avstemningen legger opp til.

Ekteskap mellom pers

Vil stemme "nei" til forbud: Kroatias statsminister Zoran Milanovic

© PES/Kureren
oner av samme kjønn er fortsatt ikke lov i Kroatia i dag. Men konservative grupper i landet sier de ønsker å blokkere muligheten for dette etter at regjeringen nylig kunngjorde at den ville vurdere en ny lovgivning for å formalisere homofilt ekteskap.

Usikkert utfall
Og hva som vil bli det endelige utfallet er usikkert ettersom befolkningen er svært splittet i saken. Ifølge kroatiske medier har landets statsminister, Zoran Milanovic fra Kroatias sosialdemokratiske parti, allerede uttalt at han er mot folkeavstemningen og at han vil stemme "nei".

Men lederen for det største opposisjonsparti, det konservative Kroatias demokratiske union, Tomislav Karamarko, har sagt at han vil stemme "ja" til grunnlovsendringen.

Åpenhet rundt homoseksualitet er fortsatt en relativt ny ting i Kroatia, et land der religionen tradisjonelt ikke har stått sterkt, men med en ikke ubetydelig machokultur. Kroatia har ønsket å vise seg som et land som er åpent mot det moderne Europa, men sliter fortsatt med svært konservative verdier i deler av befolkningen. Avstemningen vil også være en maktkamp mellom disse to politiske retningene i landet.

De mange fordommene mot seksuelle minoriteter i Kroatia kom sterkt til uttrykk da landet organiserte sin første Gay Pride den 11. juni i år i Split, landets nest største by. Feiringen endte med voldsomme sammenstøt. Rundt 10.000 homofobe demonstranter kastet stein mot de rundt 400 deltakerne i paraden, ifølge kroatiske avisrapporter.

Ekteskap mellom mennesker av samme kjønn ble først anerkjent i Nederland i 2001. Så ble det tillatt i Belgia (2003), Spania, Canada (2005), Sør-Afrika (2006), Norge og Sverige (2009), Portugal, Island og Argentina (2010), Danmark i 2012 og Uruguay og New Zealand i 2013. Det er også blitt anerkjent i seks delstater i USA og i en rekke delstater i latinamerikanske land.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no