See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ni av ti overskuddskroner i norske kraftselskap tas i utbytte av eierne
© Energi Norge/E-CO/Kureren
Økonomi - Innenriks

Bransjen mener norske kraftselskap ikke er bærekraftige

Skeptisk: Administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge

© Energi Norge/Kureren
Kureren, 25. november 2013
- Rundt ni av ti overskuddskroner i norske kraftselskap tas i utbytte av eierne. Dette mener bransjen selv "ikke er bærekraftig". Kommunene, fylkene og staten eier i dag om lag 90 prosent av produksjonskapasiteten i landet.

Energi Norge, en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for norsk kraftnæring, sier i dag den frykter at høye utbytter svekker kraftnæringens verdiskaping og muligheter til å gjennomføre planlagte investeringer i et mer moderne kraftsystem.

De siste to årene har de offentlige eierne av norske kraftselskap tatt 16,7 milliarder kroner i utbytte. Det utgjør rundt 90 prosent av resultatet i selskapene, ifølge tall Energi Norge legger frem i dag.

Samtidig påpekes det at kraftnæringen står foran "et historisk løft innen nett og produksjon." Frem til 2020 er det planlagt investeringer for rundt 200 milliarder kroner, noe som skal styrke forsyningssikkerheten og legge til rette for mer klimavennlig energibruk, sier interesseorganisasjonen i en pressemelding i dag.

"Med høye utbytter år etter år blir det lite igjen å investere for, i en tid der kraftnæringen skal investere mer enn på svært lenge. Nå er det avgjørende å ha en god dialog om hvordan eierskapet kan forvaltes på en måte som gir verdiskaping og langsiktig utvikling," sier administrerende direktør i Energi Norge, Oluf Ulseth.

En fersk undersøkelse blant toppledere i 60 kraftselskaper, gjennomført av Thema Consulting Group og bestilt av Energi Norge, viser at nær halvparten av eierne har definert et minimumsnivå for årlig utbytte. "Dette tas i mange tilfeller ut uavhengig av selskapets økonomiske resultat," ifølge pressemeldingen.

Ifølge Energi Norges egne tall har de offentlige eierne i minst 16 kraftselskap tatt ut over 100 prosent av overskuddet i utbytte i løpet av de siste to årene. Aksjonærene har i svært liten grad mulighet til å tilføre selskapene kapital, heter det videre.

"Dagens utbyttenivå lar seg ikke forene med selskapenes planer og samfunnets forventninger om investeringer i årene fremover. Hvis utviklingen fortsetter, vil kraftselskapene risikere gradvis forvitring," mener Ulseth.

Kraftnæringen bidrar årlig med rundt 50 milliarder kroner til samfunnet i form av skatter, avgifter og utbytte til offentlige eiere. Svært mange kommuner finansierer mye av den lokale velferden gjennom disse kraftinntektene.

Offentlige eiere
Ifølge de siste tallene fra Olje- og energidepartementet eier kommuner, fylkeskommuner og staten om lag 90 prosent av produksjonskapasiteten i landet. Staten er eier gjennom Statkraft, og eier i dag om lag en tredel av den norske produksjonskapasiteten.

Også de fleste nettselskapene er helt eller delvis eid av en eller flere kommuner. Staten eier omtrent 90 prosent av sentralnettet. Statens eierskap til sentralnettet forvaltes gjennom Statnett SF.

I Norge var det i slutten av 2011 totalt 154 selskap som drev nettvirksomhet på ett eller flere nivå. Det var 183 selskap som produserer kraft i Norge, og det var 254 selskap som drev kraftomsetning. Kraftomsetterne kjøper kraft i markedet for videresalg.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no