See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den viktige flyplassen ved Tacloban på Filippinene ble nærmest smadret av tyfonen
© Philippines Air Force/Kureren
Samfunn - Filippinene

5,4 millioner rammet av tyfonen på Filippinene

Tyfonen Haiyan: De blåskraverte områdene ble ekstra hardt rammet av tyfonen

© Kureren (Kilde: IFRC)
Kureren, 11. november 2013
- Myndighetene på Filippinene har oppdatert skadeomfanget etter tyfonen Haiyan: Minst 5,4 millioner mennesker skal være rammet og ha behov for hjelp. "Nå er det et umiddelbart behov for mat, vann, husrom og helsetjenester," uttaler Røde Kors i en appell i dag.

Sosial- og utviklingsdepartementet i hovedstaden Manila jobber med å få en oversikt av skadene etter rekordstormen. Det er ikke lett. 40 provinser og et utall øyer i det sentrale Filippinene ble svært hardt rammet av tyfonen, og distriktshovedstaden Tacloban er nærmest utradert.

I mange av provinsene er det verken strøm eller telefon, og selv mobilnettverket ligger nede. Statssekretær Rene Almendras sier i dag på den statlige tv-kanalen på Filippinene at man rett og slett ikke har oppnådd kontakt med mange lokalsamfunn enda, og man vet ikke engang om det er mulig å ta seg dit.

Bare for å få nødhjelpsforsyninger inn i områdene "er det så mange operasjonelle detaljer og hindringer vi må finne løsninger på," sier Almendras. "Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det," fortsatte han.

Det er noe tilgang på forsyninger i Manila og nødhjelp og -hjelpere fra hele verden begynner å strømme inn. Men uten en god oversikt over situasjonen og uten åpne kommunikasjonsveier tar det tid å komme i gang med operasjonene. Forsyningene hoper seg opp på den militære flyplassen utenfor Manila mens man venter på muligheter for å frakte dette ut til de hardest rammede regionene.

Den hardt skadde flyplassen ved den nesten totalødelagte byen Tacloban er fortsatt ikke åpen for vanlige flygninger. Men småfly og noen militære transportfly har klart å lande og ta av her, slik at de første forsyningene nå begynner å komme inn. Overlevende trygler om å få bli med flyene ut og tilbake til Manila eller Cebu.

På en øy noe vest for byen Tacloban, også midt i den kriserammede sonen, ligger storbyen Cebu, som har kommet forholdsvis helskinnet gjennom rekordtyfonen. Her innretter hjelpeorganisasjoner som Verdens matvareprogram (WFP) seg og bygger opp forsyningslagre på Cebu flyplass, som til dels flys inn fra FNs lager i København. Fra den "operasjonelle hubben" i Cebu skal nødhjelpen skipes vi

Nødhjelpsforsyninger pakkes og gjøres klart på sentralen til Filippinenes Røde Kors i Manila

© Filippinenes Røde Kors/Kureren
dere til kriseområder som Tacloban.

Røde Kors på Filippinene har hittil, sammen med myndighetene i Manila, vært de mest sentrale i å starte nødhjelpen. Men organisasjonens kapasitet er allerede tøyd til sitt ytterste. Filippinene har nemlig blitt rammet av et stort antall naturkatastrofer de siste månedene, slik at det allerede er nødhjelpsoperasjoner i gang på øystaten. Det dreier seg om både et jordskjelv med styrke 7,2 og tidligere tyfoner og oversvømmelser på hovedøya Luzon.

Ifølge Bernd Schell, representanten for det internasjonale Røde Kors på Filippinene, er det allerede lokale nødhjelpsteam ute og jobber i mange av provinsene som på fredag ble rammet av tyfonen. "Hver dag, hvert minutt teller," sier Schell. "Nå er det viktig å koordinere seg med myndighetene og andre hjelpere så raskt som mulig for å imøtekomme de mest presserende behovene," legger han til.

Omfanget fortsatt uklart
Ifølge sosial- og utviklingsdepartementet i Manilla, er det i alt 5,4 millioner mennesker som er blitt rammet av den verste tyfonen i manns minne i regionen. Departementet anslår at, av disse, er det rundt en halv million som har mistet hjemmet sitt og ikke har husly.

De andre rammede er i behov for rent vann, mat, strøm og andre forsyninger. Flere hundretusen har også fått store skader på hjemmene sine. Det mangler på alt i kriseområdet, og derfor er det ikke uventet rapporter om plyndringer av butikkene i byer som Tacloban.

Det fortsatt totalt uvisst hvor mange døde det kan være snakk om, men myndighetene regner med at titusener kan ha mistet livet. Det er særlig tsunamilignende flodbølger som synes å ha tatt flest liv langs den svært lange og tildels tett befolkede kysten på disse filippinske øyene.

Frykten er nå at det kan bre seg smittsomme sykdommer som kolera blant de overlevende, siden det knapt er tilgang på rent drikkevann i de kriserammede områdene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no