See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Selger til Nederland etter syv generasjoner: Frieles styreformann Herman Friele
© Kaffehuset Friele/Kureren
Økonomi - Innenriks

Friele-imperiet selges utenlands

Frieles styreformann Herman Friele og administrerende direktør Olav Munch

© Friele Inhouse/Kureren
Kureren, 7. november 2013
- Det nederlandske selskapet DEMB overtar 90 prosent av aksjene i Friele, Norges største og eldste kaffehus. Friele-familien beholder de resterende 10 prosentene og forblir aktivt involvert i selskapet, i hvert fall enn så lenge.

DEMB hadde allerede en eierandel fra 45 prosent, men nå overtar det nederlandske selskapet kontrollen over den gamle familiebedriften fra Bergen. Kaffehuset Friele skal integreres i det globale, nederlandbaserte kaffeselskapet DEMB.

Men i første omgang er Friele blitt lovt at DEMB vil støtte Bergens-selskapets satsning på å markedsføre Friele kaffe på kontinentet, sier selskapet i dag i en pressemelding. Friele-familien har samarbeidet med DEMB på eiersiden av kaffehuset Friele siden 1988.

D.E. Master Blenders 1753 (DEMB), verdens tredje største kaffeselskap, og bedre kjent som Douwe Egberts. Det nederlandskregistrerte selskapet ble i sin tur kjøpt opp av det tyske investeringsselskapet Joh A Benckiser for 55 milliarder kroner tidligere i år, og dermed har Friele nå i realiteten et tysk eierskap.

Og på tross av at Friele nå vil kontrolleres av DEMB, hevder styreformann Herman Friele at "denne integrasjonen styrker kaffehuset Frieles posisjon i et norsk marked der kaffevanene er i rivende utvikling og forbrukerne blir stadig mer kvalitetsbevisste. Samtidig åpnes mulighetene for å utnytte vår kompetanse på spesialkaffe også utenfor Norges grenser, og følge våre store norske kunder ut i Europa," sier Friele.

"DEMB skal fortsette med å bygge videre på kaffehuset Frieles lange tradisjon, merkevarer og kompetanse på spesialkaffe," sier Pierre Laubies, administrerende direktør i DEMB. "Integrasjonen av kaffehuset Friele er helt i tråd med vår globale strategi om å bygge på solide merkevarer og sterke markedsposisjoner," legger han til.

Løfte om utviklingsarbeidsplasser til Bergen
Det tyder likevel på at Friele-familien har klart å sikre at DEMBs nye datterselskap får beholde viktige arbeidsplasser innen utvikling og produksjon av spesialkaffe av typen "single-origin" i Bergen. Herfra håper bergenserne at "flere nyutviklete produktkonsepter vil nå europeiske butikkhyller i årene fremover."

"Det er en stigende etterspørsel etter kvalitetskaffe i Europa, og vi ser store muligheter til å ta vår kompetanse på spesialkaffe, «single-origin», ut i europeiske markeder," sier Herman Friele, som fortsetter som styreformann i det oppkjøpte norske selskapet.

Avtalen skisserer at Bergens-selskapet vil "få et spesielt ansvar for spesialkaffe i DEMB-konsernet." Friele ser derfor for seg at man vil kunne bidra i globaliseringen av kaffehuset DEMB med nye produkter "made in Bergen".

"All kaffeproduksjon og aktiviteter i Norge forsetter som i dag med dagens ansatte og ledelsesstruktur," annonserer Olav Munch, administrerende direktør i kaffehuset Friele. Og mens internasjonale overtagelser svært ofte fører til at kjernevirksomhet innen utvikling og produksjon flyttes utenlands, ser Munch derimot for seg at "aktivitetsnivået vil øke fremover."

"Transaksjonen er en naturlig neste fase av det gode samarbeidet vi har hatt på eiersiden med DEMB i 25 år. Vi ser en tydelig rolle for kaffehuset Friele i DEMBs globale strategi, og Friele-familien kommer til å bidra betydelig med vår erfaring," sier Friele selv.

Men i praksis blir det opp til de tyske og nederlandske eierne hvilken rolle produksjonsplassen Bergen får i det internasjonale konsernet i årene som kommer.

Norges eldste kaffehus
Friele er Norges ledende og eldste kaffehus, grunnlagt i 1799. Det har vært i familien Frieles eie i syv generasjoner, og konsentrerte seg frem til 1980-tallet nesten utelukkende på markedene op Vestlandet og i Nord-Norge.

Med en markedsandel på rundt 37 prosent er Friele nå den største leverandøren av kaffe til flere av Norges dagligvarekjeder. I tillegg utgjør storhusholdningsmarkedet - som omfatter alle typer service- og serveringssteder, et stadig viktigere marked.

Friele-konsernet med sine 200 ansatte, hadde i fjor en omsetning på vel 930 millioner kroner og en et overskudd før skatt på nær 140 millioner kroner. Til sammenligning var nederlandske DEMBs omsetning på over 21 milliarder kroner, og selskapet har rundt 7.500 ansatte over hele verden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no