See also:
» 13.03.2014 - Merkel mener alvor: Russland vil straffes hardt
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 01.11.2013 - Tysk minister utelukker ikke Snowden-besøk
» 23.10.2013 - Merkel trolig avlyttet av USA; tyskerne godter seg
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, Tyskland











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den amerikanske varsleren Edward Snowden skaper stor debatt i Tyskland
© Hans-Christian Ströbele/Kureren
Politikk - Tyskland

Forbundsdagen skal stemme over Snowden-asyl

Krav om asyl for Snowden i Tyskland preger denne ukens utgave av nyhetsmagasinet Der Spiegel

© Faksimile/Kureren
Kureren, 4. november 2013
- Kravet om at varsleren Edward Snowden skal få politisk asyl i Tyskland blir stadig sterkere. Nå annonserer venstrepartiet Die Linke at de vil fremlegge asylbegjæringen for parlamentet i Berlin, og at det er flertall for dette i Forbundsdagen.

Det innflytelsesrike nyhetsmagasinet Der Spiegel vier ukens forside til appellen "Asyl for Snowden!". I magasinet har et stort antall kjente personer fra politikk, samfunn, sport og kultur underskrevet kravet, og en appell fra Snowden selv publiseres.

Allerede i begynnelsen av juli avslo Tyskland, og også Norge, formelle søknader om asyl fra den amerikanske varsleren Edward Snowden. Deretter fikk han et tidsbegrenset asyl i Russland som det knyttet seg flere betingelser til, men sommeren 2014 er Snowden igjen uten noen formell beskyttelse. Han ønsker seg til et vestlig land.

I Tyskland har debatten om et mulig asyl for Snowden blomstret opp igjen etter at Snowden-dokumentene også viste at forbundskansler Angela Merkel ble avlyttet av den amerikanske etterretningstjenesten NSA. Det forberedes både en høring i Forbundsdagen og en større politietterforskning av NSA-avlyttingen, og Snowden ville vært et kronvitne i begge tilfeller.

Etter at det tyske parlamentsmedlemmet Hans-Christian Ströbele fra partiet De grønne ved månedsskiftet besøkte Snowden i Moskva, ble de to enige om betingelsene for Snowdens vitneutsagn. I praksis krever varsleren beskyttelse i bytte for informasjon, og dette synes nå et økende antall tyskere er mer enn rimelig.

Partiet De grønne har allerede gitt klart uttrykk for at de mener at Snowden bør innvilges asyl i Tyskland. "Edward Snowden har gjort Tyskland og Europa en kjempetjeneste," sier partileder Simone Peter. "Derfor burde han få beskyttelse, sikkerhet og permanent opphold i Tyskland," krever hun, med en oppfordring til regjeringen om å innvilge både fritt lede og asyl.

Også det sterkt venstreorienterte partiet Die Linke har i lengre tid vært for å gi Snowden asyl. Men etter de nye avsløringene og den nye folkelige støtten for Snowden, velger partiet nå en ny vei for å få gehør for kravet.

Bernd Riexinger er parlamentarisk leder for Die Linke i Forbundsdagen. Til avisen Mitteldeutsche Zeitung sier han i dag at partiet nå vil be parlamentet i Berlin stemme over et mulig asyl for den amerikanske varsleren. "Dersom Snowden ikke var amerikaner, men kineser eller russer, ville han straks få alt han ba om," beklager Riexinger.

Ifølge Riexinger er det et bredt ønske om at Snowden skal vitne i Tyskland, og da var det bare logisk at man ga ham beskyttelse. Men dette var regjeringen til Merkel ikke villig til. Derimot, hevder Riexinger, er det politisk vilje til

Bernd Riexinger fra partiet Die Linke vil ta opp Snowdens asylspørsmål i Forbundsdagen

© Die Linke/Kureren
dette i den nye Forbundsdagen, der Merkels parti CDU og alliansepartneren FDP ikke lenger har flertall.

I Forbundsdagen er stillingen "320 for og 311 mot å ta imot Snowden," sier Riexinger til avisen. "Tre av fire partier er for," legger han til. Derfor ville partiet hans nå fremme et forslag om dette, og regnet med støtte fra både De grønne og sosialdemokratene i SPD.

Skepsis i SPD
Blant sosialdemokratene er det trolig et ønske om å gi Snowden asyl, og mange i partiet har uttalt seg i denne retningen. SPD har også gjentatte ganger kritisert Merkel for å være for tafatt hva angår NSA-avlyttingen i Tyskland. Partiet har fremmet krav om at avsløringene tas opp i en parlamentshøring.

Men de tyske sosialdemokratene har tradisjon for å ønske å bevare det nære forholdet til USA, og med unntak av den tyskamerikanske konfrontasjonen over Irak-krigen, har SPD vist seg som en stødig USA-støttespiller. Og i forhold til Snowden, er partiet derfor i en klemme.

Thomas Oppermann leder regjeringsforhandlingene for SPD innen emnene juss og innenrikspolitikk. På fredag oppsummerte han partiets syn på saken: "Dersom det finnes muligheter for å høre Snowden som vitne, uten å sette ham i fare og uten å fullstendig ødelegge forholdet mellom Tyskland og USA, så burde vi benytte oss av den."

Men det er også flere toppolitikere i SPD som har mindre forbehold og kommer med klare uttalelser om at Tyskland bør finne en måte å gi Snowden asyl på. "Snowden er en helt, ikke en forræder," uttaler for eksempel nestleder i SPDs parlamentariske gruppe Axel Schäfer til Der Spiegel, og han ønsker "å finne en måte" for å gi amerikaneren asyl.

Likevel er forslaget svært vanskelig for SPD. Sosialdemokratene befinner seg fortsatt i regjeringsforhandlinger med Merkels CDU. Og dersom det rød-rød-grønne flertallet i Forbundsdagen benytter seg av sin maktbase og stemmer mot CDU, vil dette føre til en tillitskrise mellom sosialdemokratene og de konservative selv før regjeringen er i boks.

Men det kan også synes som om de konservative er på gli. Flere CDU- og CSU-toppolitikere har i de siste dagene uttalt sin støtte til at Snowden vitner i Forbundsdagen. Men de ser for seg at Snowden gis fritt leide inn og ut av Tyskland, og sendes tilbake til Moskva etter endt tjeneste. Eller at Snowden avhøres i Moskva.

Men Snowden har avvist begge disse alternativene. Begge bryter nemlig med asylbetingelsene han har i Russland.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no