See also:
» 13.03.2014 - Merkel mener alvor: Russland vil straffes hardt
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 04.11.2013 - Forbundsdagen skal stemme over Snowden-asyl
» 23.10.2013 - Merkel trolig avlyttet av USA; tyskerne godter seg
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, TysklandChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Varsleren Edward Snowden tok imot Hans-Christian Ströbele fra det tyske partiet De grønne
© Hans-Christian Ströbele/Kureren
Politikk - Tyskland

Tysk minister utelukker ikke Snowden-besøk

På gli? Tysklands innenriksminister Hans-Peter Friedrich

© BMI/Kureren
Kureren, 1. november 2013
- Tysklands innenriksminister Hans-Peter Friedrich sier seg nå interessert i å samarbeide med varsleren Edward Snowden om å avdekke USAs spionasje i landet. Selv om det fortsatt er uklart hvordan dette samarbeidet skal skje, utelukkes ikke lenger et Snowden-besøk i Tyskland.

Det er kommet ny bevegelse i den fastlåste situasjonen rundt varsleren Snowden etter at parlamentsmedlemmet Hans-Christian Ströbele fra partiet De grønne i går besøkte ham i Moskva i går. Der diskuterte de betingelsene for at Snowden kunne komme med vitneutsagn om NSAs spionasje i Tyskland.

I et brev fra Snowden til den tyske regjeringen, som Ströbele la frem på en pressekonferanse i Berlin kl 12.30 i dag, beskriver varsleren sin fortvilte rettslige situasjon, der USA anklager ham for spionasje på en måte "det ikke er mulig å forsvare seg mot." Dersom det var mulig å "løse denne humanitære situasjonen," var Snowden gjerne villig til "å snakke med deg i ditt hjemland," skriver han.

Brevet sender et klart signal om at Snowden er villig til å hjelpe de regjeringene som vil hjelpe ham med å få asyl. Varsleren kan nemlig, ifølge hans advokat, ikke reise ut fra Russland for å gi vitneutsagn uten å bryte vilkårene for det ettårige politiske asylet han har fått i Russland.

Russiske myndigheter har åpnet for at Snowden kan komme med vitneutsagn til den tyske riksadvokaten på russisk jord. Men dette synes Snowden å avvise i brevet sitt til tyske politikere.

Holdningene snur
Tysklands innenriksminister Hans-Peter Friedrich har hittil ikke vært villig til å ha noen som helst kontakt med Snowden. Men avlyttingen av kansler Angela Merkels mobiltelefon og den enorme tyske mediedekningen av Ströbeles besøk i Moskva synes å ha snudd holdningene til den konservative ministeren.

"Vi kommer til å finne muligheter, dersom Snowden er rede til å snakke med tyske myndigheter, slik at vi kan få til en slik samtale," sa minister Friedrich til pressen i Berlin i dag. "Dersom budskapet er at Snowden vil gi oss informasjon, så tar vi gjerne imot dette. Enhver oppklaring og alt vi kan få inn av informasjon og fakta er bra," la han til.

Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel er dette en "bemerkelsesverdig holdningsendring" fra den konservative ministeren. Hittil hadde regjering

På gli? Thomas Oppermann fra SPD vil gjerne snakke med Snowden

© SPD/Kureren
en i Berlin til stadighet insistert på at en utspørring av Snowden ikke sto på agendaen.

Ønsker om en parlamentshøring
Partiet De grønne har i lengre tid insistert på at det holdes en høring om avlyttingsskandalen i Forbundsdagen. Til denne høringen krever partiet at man også forsøker å invitere Snowden som kronvitne. Det er tross alt varsleren som har skaffet til veie dokumentene som avslørte avlyttingen, og Snowden jobbet for etterretningstjenesten NSA.

Ifølge De grønne finnes det allerede et lovverk i Tyskland som vil kunne gi varsleren et spesielt vern som vitne, og som ville hindre en utlevering til USA, noe som Washington allerede offisielt har begjært overfor Berlin.

Også det sosialdemokratiske partiet SPD, som er på vei inn i regjering, ønsker nå en parlamentshøring om den amerikanske masseavlyttingen i Tyskland. Thomas Oppermann leder SPDs regjeringsforhandlinger innen emnene juss og innenrikspolitikk. I dag uttaler Oppermann: "Dersom det finnes muligheter for å høre Snowden som vitne, uten å sette ham i fare og uten å fullstendig ødelegge forholdet mellom Tyskland og USA, så burde vi benytte oss av den."

Men det vil trolig være motstand mot Snowdens betingelser for å la seg intervjue av Forbundsdagen i Berlin, som knapt kan forstås på noen annen måte enn at han må gis asyl i Tyskland. Begge de to fremtidige regjeringspartiene, CDU og SPD, har ikke noe ønske om tiltak som kan ødelegge det tyskamerikanske forholdet på lengre sikt.

De grønne, derimot, har ved flere anledninger påpekt at det ville være riktig å gi Snowden politisk asyl i Tyskland. Tross alt hadde varsleren risikert alt for å avdekke det som nå er det heteste politiske temaet i Europa.

I dag er De grønne mer beskjedne, og krever kun at man "tilrettelegger" for at Snowden kan gi sine vitneutsagn i Forbundsdagen og overfor den tyske riksadvokaten. Representanter for SPD og de konservative har bitt på dette agnet. Men betingelsene viser seg i praksis å være å gi Snowden asyl.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no