See also:
» 13.03.2014 - Merkel mener alvor: Russland vil straffes hardt
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 04.11.2013 - Forbundsdagen skal stemme over Snowden-asyl
» 01.11.2013 - Tysk minister utelukker ikke Snowden-besøk
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, TysklandChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tillitskrise: Angela Merkel og Barack Obama
© White House/Kureren
Politikk - Tyskland

Merkel trolig avlyttet av USA; tyskerne godter seg

Kureren, 23. oktober 2013 - "Endelig våkner hun," er den samstemte kommentaren fra tyskerne etter at forbundskansler Angela Merkel i dag klaget over den mulige avlyttingen av mobiltelefonen hennes. For første gang tar Merkel opp den massive avlyttingen av tyskere direkte med Obama.

Merkel har blitt sterkt kritisert for ikke å ta den massive overvåkningen av millioner av tyskere på alvor. Snowden-dokumentene viste at amerikanske NSA overvåket Tyskland mer intensivt enn noe annet land, uten at dette medførte sterke reaksjoner fra regjeringen.

I dag kunne nyhetsmagasinet Der Spiegel avsløre at forbundskansleren egen mobiltelefon muligens ble avlyttet av NSA. Mediet hadde fått i stand et intervju med en talskvinne for NSA, som klart og tydelig kunne fastslå at NSA ikke overvåket Merkels mobil i dag, og ikke hadde planer om å gjøre det i fremtiden.

Men da Spiegel-journalisten spurte om Merkels mobil hadde blitt avlyttet tidligere, kunne NSA-representanten ikke gi noe klart svar. Dette er i Tyskland i dag blitt tolket som en klar indikasjon på at Merkel trolig har blitt overvåket av USA.

Regjeringstalsmann Steffen Seibert gikk i dag ut med en pressemelding om "den mulige avlyttingen av forbundskanslerens mobiltelefon gjennom amerikansk etterretning" og understreket at man "umiddelbart" tok kontakt med amerikanerne for å få informasjons om saken.

"Forbundskansleren har i dag snakket med president Obama," sier Seibert. "Hun gjorde det umisforståelig klart at hun ikke er enig i en slik praksis, dersom mistankene skulle bekrefte seg, og anser den som fullstendig uakseptabel. Mellom tette partnere og venner, som Tyskland og USA har vært i årtier, går det ikke an å drive en slik overvåkning av kommunikasjonen til en regjeringssjef," skal Merkel ha sagt til president Obama.

"En slik praksis må stoppes umiddelbart," hadde Merkel forlangt.

Merkel skal også ha minnet den amerikanske presidenten om at tyske myndigheter allerede "for flere måneder siden" hadde oversendt en rekke spørsmål til USA om den massive overvåkningen av tyske statsborgere, slik det er blitt avslørt i Snowden-dokumentene. Svarene lot vente på seg, og nå purret Merkel på en respons fra Washington.

Den antatte spionasjeskandalen med Merkel i midtpunktet har naturligvis vakt enorm medieinteresse i Tyskland, der folk flest allerede er skuffet over den amerikanske overvåkningspolitikken. Aviser som anerkjente Süddeutsche Zeitung kaller hendelsen den "størst tenkbare fornærmelsen" overfor en nær alliert.

Skadefryd
Og mens avisene og de politiske kommentatorene er sjokkert over den mulige avlyttingen og konsekvensene for forholdet mellom Tyskland og USA, synes folk flest imidlertid å ha fått seg en god latter.

Kommentarfeltene i tyske medier er fulle av spottende kritikk. Det legges spesielt merke til at Snowden-dokumentene ga en forholdsvis bred dokumentasjon på hvordan tyskere flest ble overvåket av NSA. Men dagens Spiegel-avsløring er mye mindre håndfast. Likevel er det første gang Merkel engasjerer seg personlig og henvender seg direkte til Obama vedrørende NSA-avlyttingsskandalen.

"God morgen, fru Merkel," er en gjentagende kommentar. "Endelig våkner hun!" er like vanlig.

Og de fleste leserkommentarene klarer ikke å skjule en viss skadefryd. De slår fast at Merkel tydeligvis måtte merke det på kroppen selv før hun gadd å ta affære, mens hun blåste i at 80 millioner tyskere ble overvåket. "Nå skjønner hun kanskje endelig at det ikke dreier seg om å fakke terrorister," står det i Spiegels kommentarfelt.

Og det er ikke få som minner Merkel om at kontoret hennes for ikke lenge siden hadde erklært NSA-skandalen for avsluttet, på tross av at man aldri hadde fått noe godt svar fra amerikanerne.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no