See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 15.02.2013 - Finsk toll stopper russiske våpen til Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Innrømmer å ha blitt overvåket: Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja
© CTBTO/Kureren
Politikk - Finland

"Massivt spionasjeangrep på Finland"

Finlands statsminister Jyrki Katainen diskuterte overvåking under sitt opphold i Brussel før helgen, men ikke i Oslo

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 31. oktober 2013
- Overvåkningsskandalen kommer til Norden. I dag avsløres det at "utenlandske tjenester" har drevet "en svært omfattende overvåkning" i Finland "i minst fire år." Utenriksminister Erkki Tuomioja bekreftet i dag at myndighetene var klar over dette.

Det er den lokale kringkasteren MTV3 som i dag sprakk nyheten om den første store overvåkningsskandalen i Skandinavia etter at Snowden-dokumentene har rystet en hel verden. Men ifølge MTV3 er det trolig ikke amerikanske NSA som står bak denne gang.

Tv-kanalen pekte på kilder fra det finske utenriksdepartementet, som hadde registrert et "massivt" spionasjeangrep på Finland "i minst fire år." Mistanken går, ifølge MTV3, mot Russland og Kina, som også skal ha overvåket linjene mellom Helsinki og det europeiske kontinentet.

Men departementet hadde ikke funnet ut av overvåkningen på egen hånd, opplyste kilden til MTV3, som betegnet det hele som "pinlig" for finnene. Finske myndigheter skal ha fått tips fra utlandet, som igjen ledet til en større undersøkelse. Deretter ble et "massivt" hackerangrep avslørt i departementet.

Myndighetene bekrefter et "hackerangrep"
I kveld kunne også utenriksminister Erkki Tuomioja bekrefte det meste av MTV3s opplysninger på en godt besøkt pressekonferanse i den finske hovedstaden. Men han ville ikke gå inn på hvilket land som står bak snokingen i finske statsdata. "Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte at det er disse landene," sa Tuomioja på spørsmålet om det var Kina og Russland som sto bak.

Ministeren ville ikke en gang oppgi om det var en fremmed stat som sto bak angrepet, eller om det var et firma eller en privatperson. Tuomioja ga inntrykk av at myndighetene fortsatt ikke hadde klart å bringe dette på det rene. "Noen ganger kan det være vanskelig å skille statlige og andre aktører," var det eneste utenriksministeren ville si.

Ministeren sa heller ikke mye om omfanget av skandalen. I første rekke skal det ha dreid seg om et vellykket "hackerangrep" på serverne i utenriksdepartementet i Helsinki. Det er derfor fortsatt uvisst om større deler av regjeringen er blitt avlyttet, og om folk utenfor statsapparatet er blitt overvåket.

Ifølge Tuomioja var det EU-kilder som hadde tipset finnene om at noen avlyttet kommunikasjonen mellom Finland og kontinentet. Spionasje

Snakket ikke om overvåkning: Nordiske og baltiske statsministere møttes i Oslo på mandag

© Magnus Fröderberg/SMK/Kureren
n hadde foregått over flere år, kunne han bekrefte, men det var nå blitt satt en stopper for den. Offentligheten var ikke blitt gjort oppmerksom på aksjonen slik at ikke andre staters etterretningstjenester skulle få innsikt i svakhetene i den finske datasikkerheten.

Statsminister Jyrki Katainen sier i dag til den finske storavisen Helsingin Sanomat at han ble informert om overvåkningen allerede i vår. Finland hadde søkt hjelp av allierte for å rydde opp i serverne i departementet, forklarte han. Men ifølge Katainen hadde spionene ikke kunnet få tilgang til de mest graderte opplysningene i løpet av de årene overvåkningen foregikk.

Uvisst om overvåkning i Norden
I forkant av Nordisk Råds møte i Oslo de siste dagene, kom spørsmålet om utenlandsk overvåkning av de skandinaviske regjeringslederne opp. Verken vår egen statsminister Erna Solberg eller svenskenes statsminister Fredrik Reinfeldt kunne, på spørsmål fra pressen, svare på om de selv eller deres regjering ble overvåket av amerikanske eller andre utenlandske tjenester.

Flere av utenriksministrene, blant dem Børge Brende, påpekte at det var et bredt overvåkningssamarbeid mellom vestlige allierte, og at dette også stort sett var et gode.

Men på tross av at amerikanske NSAs avlytting av Tysklands forbundskansler Angela Merkel og av regjeringer og vanlige borgere over store deler av Europa har vært den siste ukens store samtaleemne, ble dette ikke tatt opp i det hele tatt på Nordisk Råds møte, ifølge Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

På EU-toppmøtet før helgen var denne overvåkningen imidlertid et av de store emnene. Og over hele kontinentet drøftes det nå hvordan man skal svare på USAs og andre staters spionasje. Les mer om diskusjonen i EU-landene i denne artikkelen: "Europa våkner og vurderer tiltak mot USAs spionasje".

I og med avsløringen av en "massiv" overvåkning i Finland, har skandalen også kommet til Norden. Da øker også sannsynligheten for at norske myndigheter har vært offer for slik overvåkning.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no