See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Norges forbrukerhovedgate: Karl Johans gate i Oslo
© Lewishamdreamer/GNU/Kureren
Økonomi - Innenriks

Pessimismen brer seg blant norske forbrukere

Kureren, 26. oktober 2013 - Norske forbrukere har svekket tro på landets økonomi, egen økonomi og arbeidsmarkedet for de neste 12 månedene viser en fersk undersøkelse. Samtidig svarer stadig flere at de nå vil gå i gang med å spare for å sikre seg mot dårligere tider.

"Forventninger om dårligere nasjonaløkonomi og en forståelse av at norsk økonomi stadig kan påvirkes av urolige tider internasjonalt, gjør at flere forbereder seg på potensielt dårligere tider ved å bygge buffere," sier Henrik Høidahl i Opinion Perduco, som i går la frem forbrukerindeksen for oktober.

Indeksen har falt markant i løpet av de siste to månedene, noe som betyr at norske forbrukere ser mindre lyst på fremtiden enn de gjorde i august.

Forbrukerindeksen (CCI) måler folks fremtidstillit, på en skala fra minus hundre til pluss hundre. Og i de siste årene har norske forbrukere ligget hushøyt foran våre europeiske naboer. Men kortids- og langtidstrenden peker nedover i Norge, mens europeiske forbrukere endelig begynner å bli mindre pessimistiske.

For oktober i år har Høidahl og kollegaer kommet frem til et beskjedent tall på +0,5, noe som tilsier at nordmenn verken ser lyst eller mørkt på fremtiden. Men dette er en markant nedgang fra det typiske nivået i de foregående årene, der tallet vanligvis har ligget på optimistiske +5 til +10.

Forbrukerne i landene i eurosonen har i de siste årene, naturlig nok, vært svært mye mer negative. Men i uttalelser til Kureren sier Høidahl at forbrukerindeksen i disse landene nå øker for sjette måned på rad. I september havnet indeksen på negative -14,5, som var en oppgang på 0,2 poeng fra måneden før.

Høidahl observerer "signifikante endringer" i forbrukertilliten i Norge, som alle går til det verre.

"Troen på landets økonomi, egen økonomi og arbeidsmarkedet om 12 måneder er svekket. Indeksen for troen på egen økonomi har ikke svært svakere siden november 2011, indeksen for troen på landets økonomi er på sitt svakeste siden desember 2011, mens det er troen på arbeidsmarkedet om 12 måneder som har svekket seg mest sammenlignet med samme periode i fjor," sier Høidahl.

"Spareindeksen øker derimot, det vil si at nordmenn i vesentlig større grad enn i september nå oppgir at de kommer til å spare de kommende 12 månedene," legger han til. "Denne indeksen er på sitt høyeste nivå så langt i år og må ses i sammenheng med at de øvrige CCI-indikatorene er svekket de siste månedene."

Ifølge analytikeren er det en klar sammenheng mellom en merkbar svekket tillit den nasjonale økonomien, og ikke minst troen på at den dårlige tider internasjonalt vil påvirke situasjonen i Norge, og folks behov for å spare. "Flere forbereder seg på potensielt dårligere tider," konkluderer Høidahl.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no