See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Utelukkes på grunn av barnearbeid: Zuari Agro Chemicals i Goa i India
© Zuari Agro Chemicals/Kureren
Økonomi - Innenriks

Dette er selskapene Oljefondet dumper

Etikkrådets medlemmer (fra venstre): Ola Mestad, Bente Rathe, Marianne Olssøn, Dag Olav Hessen og Ylva Lindberg

© Etikkrådet/Kureren
Kureren, 14. oktober 2013
- Oljefondet skal trekke seg ut fra fem "uetiske" selskap som beskyldes for alt fra store miljøødeleggelser til bruk av barnearbeid. Selskapene opererer i Asia og Latin-Amerika. Samtidig blir ikke etikkrådets anbefaling om å trekke seg ut av tre store selskap fulgt opp.

Finansdepartementet har i dag bestemt seg for å følge fem av de åtte tilrådingene fra etikkrådet om engasjementet til Statens pensjonsfond utland, eller den såkalte Oljefondet, som er verdens største statlige investor. "Feigt," sier Framtiden i våre hender.

Beslutninger om å trekke seg ut
Departementet i dag har offentliggjort utelukkelsen av de fire selskapene WTK Holdings Berhad, Ta Ann Holdings Berhad, Zijin Mining Group og Volcan Compañía Minera fra investeringsuniverset til Oljefondet. Selskapene beskyldes for å stå bak alvorlige miljøskader. I tillegg utelukkes det indiske selskapet Zuari Agro Chemicals over bruk av barnearbeid.

WTK Holdings Berhad fra Malaysia er et holdingselskap som er sterkt involvert i skogbruk i Sørøst-Asia. Gjennom sine datterselskaper produserer og selger det kryssfiner, skurtømmer, og tømmerstokker. WTK Holdings driver også med eiendom og shipping.

Selskapet, som er blant de største aktørene innen trevirke i Sørøst-Asia, opererer blant annet i Malaysia, Indonesia og på Papua Ny-Guinea, der det anklages for store miljøødeleggelser og ikke-bærekraftig avskogning i artsrike regnskogsområder. De store avskogede regnskogsområdene ender opp som palmeoljeplantasjer, og WTK er blant de største jordeierne i regionen.

Ta Ann Holdings Berhad er også fra Malaysia og er et holdingselskap som produserer og selger tømmer. Selskapet produserer også kryssfiner, trelast og andre trevarer, men tilbyr også tjenester innen skogplanting og plantasjetjenester. I dag har selskapet rundt 7.600 arbeidere og et av storprosjektene til Ta Ann er "skogplanting" på øya Borneo.

Selskapet skal likevel være ansvarlig for store miljøødeleggelser. Ta Ann beskyldes for å ha stått for massiv avskogning i regnskogen i Malaysia, der selskapet skal ha fordrevet lokalbefolkningen. Mens verdifull regnskog, som blant annet huser orangutangen, er blitt ryddet, erstatter selskapet dette med store palmeoljeplantasjer, ifølge miljøvernere.

Kinesiske Zijin Mining Group er i dag landets ledende gruveselskap innen edelmetaller. Selskapet er involvert i letevirksomhet, gruvedrift og salg av gull og andre mineralressurser i Kina. Zijin opererer Zijinshan-gullgruven, den største gullgruven på fastlandet i Kina, sammen med tre andre gullgruver som er i produksjon i landet.

Det statskontrollerte selskapet skal ha påført lokalamfunnene enorme miljøskader i mange tiår, og motsetter seg å følge strengere miljøstandarder, slik lokale myndigheter krever. Zijin har vært involvert i svært mange omfattende forurensningsskandaler, blant annet med st

Utelukkes på grunn av miljøødeleggelser: Arbeidere av Zijin Mining i en sinkgruve i Kina

© Zijin Mining Group/Kureren
ore giftutslipp i kinesiske elver. Det mektige selskapet ses på som en miljøversting i Kina.

Også det peruanske gruveselskapet Volcán Compañía Minera ses på som en miljøversting i Latin-Amerika. Selskapet er engasjert i leting og produksjon av sink, kobber, gull, sølv og bly i Sierra Central-regionen i Andesfjellene i Peru. Dette er verdens fjerde største produsent av sink og sølv, samt Perus største produsent av sølv og bly. Volcán ble grunnlagt i 1943 og er basert i Perus hovedstad Lima.

Departementet har videre besluttet å utelukke det indiske selskapet Zuari Agro Chemicals Ltd. Dette selskapet utelukkes etter en vurdering av risikoen for "medvirkning til de groveste former for barnearbeid," heter det i pressemeldingen.

Zuari startet sine aktiviteter in 1967 i Goa, og er et av største gjødselkonsernene i India. Selskapet produserer i tillegg frø og plantevernmidler. Det største markedet for selskapet er India, men Zuari har også utvidet den internasjonale aktiviteten sin i de siste, blant annet i Peru. Det er særlig i India at selskapet skal ha brutt menneskerettene og tatt i bruk barnearbeid.

"Oljefondet tør ikke kaste ut de store"
Men det er også tre store selskap som finansdepartementet ikke valgte å trekke seg ut fra, men derimot sette til "observasjon". Dette gjelder det sørafrikanske gruveselskapet AngloGold Ashanti og de to store oljeselskapene Royal Dutch Shell og italienske Eni. AngloGold Ashanti beskyldes for svært omfattende miljøødeleggelser i blant annet Tanzania, mens Shell og Eni skal ha mye av ansvaret for miljøkatastrofen i Nigerdeltaet (Nigeria).

Departementet har i praksis satt en avgjørelse om at Oljefondet eventuelle utelukkelse av disse tre storselskapene settes på vent i et år. Norges Bank er blitt bedt om å observere disse selskapene nøye i løpet av neste år og prøve å påvirke dem til å heve miljøstandarden gjennom en mer aktiv eierskapsutøvelse.

Men dette fnyser organisasjonen Framtiden i våre hender av i dag. Organisasjonens leder, Arild Hermstad, merker seg at Oljefondet våger å kaste ut fem små selskap men "ikke tør å røre de aller største synderne." Organisasjonen sier det er "oppsiktsvekkende at Shell blir behandlet svært mildt" av finansdepartementet.

"Det ser ut som om finansdepartementet ikke tør å bruke samme virkemidler overfor store som små selskap. Dette gjør at de store går fri fra alvorlige etikkbrudd," sier Hermstad i en uttalelse i dag. "Vi håper at en ny finansminister tør å bruke hele verktøykassen, og vi vil jobbe for at også uttrekk av Shell blir vurdert," legger Hermstad til.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no