See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 19.11.2013 - Dominikanske republikk: Apartheid under palmene
» 13.03.2013 - Fare for nytt kolerautbrudd i Haiti
» 28.02.2013 - Eksdiktator "Baby Doc" for retten i Haiti











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sykehuset i Petite Rivière i Haiti mottar svært mange kolerasmittede
© MSF/Kureren
Samfunn - Haiti

Haitis koleraofre tar FN for retten

Advokater fra Instituttet for rettferd og demokrati informerer koleraofre i Haiti om massesøksmålet

© Haiti Justice/Kureren
Kureren, 9. oktober 2013
- FN må nå forsvare seg for retten i USA etter at menneskerettsadvokater har presentert et erstatningskrav på vegne av de mange koleraofrene på øya. FN-fredsstyrker fra Nepal brakte med seg sykdommen til øya i 2010, og 8000 er drept og over 650.000 smittet i løpet av epidemien.

"Det var som å kaste en fyrstikk inn i et rom fylt med bensin," kommenterte mikrobiolog Paul Keim. Han viste til at FN sendte fredsstyrker fra Nepal, et land med stor kolerautbredelse, til fattige Haiti etter jordskjelvet i 2010 uten å skanne dem for kolera først.

I et land som var fullstendig ødelagt av det sterke jordskjelvet, og der millioner fattigfolk verken hadde verken tak over hodet eller tilgang til rent drikkevann, var det nærmest uunngåelig at kolerabakterien ville bre seg eksplosivt. Instituttet for rettferd og demokrati, basert i Boston i USA, mener derfor FN handlet uaktsomt da de sendte nepalske soldater til øya uten å sørge for at disse var smittefrie.

Haiti, det fattigste landet i Amerika, hadde nemlig ikke den svært smittsomme sykdommen kolera før jordskjelvet i 2010.

Nå har instituttets advokater levert inn søksmål mot FN på vegne av de mange koleraofrene i Haiti i det første massesøksmålet mot FN noensinne. Søksmålet er levert inn både i Port-au-Prince i Haiti og i New York, der FN har sitt hovedkvarter. Det stilles krav om at FN tar ansvar for handlingen og utbetaler en erstatning til ofrene.

Men FN har til dags dato nektet å innrømme skyld eller ansvar for at koleraepidemien brøt ut i Haiti etter innsatsen til de nepalske fredsbevarende, selv om det er forelagt genetiske bevis for at kolerabakterien i Haiti tilhører en sørasiatisk stamme. FN hevder videre at verdensorganisasjonen har diplomatisk immunitet mot alle rettslige krav som baserer seg på uaktsomhet.

FN-hovedkvarteret har også ved flere anledninger bekreftet at det nekter å utbetale erstatninger til ofrene. Likevel kan det synes som om det er noe bevegelse i saken. Navi Pillay, den øverste lederen for FNs menneskerettsarbeid, uttalte i går at hun mente koleraofrene hadde rett til en eller annen form for erstatning, men hun ga ingen detaljer om hvem som burde utbetale dette.

Det er tre punkter der menneskerettsadvokatene mener å kunne bevise uaktsomhet fra FN. Først unnlot FN å undersøke de nepalske soldatene for kolera, selv om sykdommen har en epidemisk utbredelse i Nepal. Så unnlot FN-styrkene i Haiti å påse at sanitæranleggene på banen Mirebalais ble drevet forsvarlig, slik at avføring fra styrkene rant ubehandlet ut i elven Artibonite, den største elven i Haiti og en viktig drikkevannskilde.

Til sist anklages FN for ikke å ha tatt umiddelbare skritt for å stoppe utbredelsen av epidemien, men tvert imot "bevisst forsinket etterforskningen og skjult oppdagelsen av hva som var kilden til utbruddet." Dette hadde kostet mange svært haitiere livet, mener anklagerne.

FN skylder derimot på flere faktorer for at koleraepidemien brøt ut i Haiti, først og fremst det ekstremt dårlige helsevesenet på øya og elendige sanitære forhold. Men anklagerne sier at "dette var en svært godt kjent situasjon allerede før epidemiens utbrudd," og at FN dermed burde tatt hensyn til nettopp dette før de sendte nepalske fredsstyrker til øya.

Koleraepidemien vil fortsette i minst ti år
Og imens har koleraepidemien med nepalsk opphav bitt seg fast i Haiti. Organisasjonen Leger uten grenser (MSF) beklager at FN gjør en altfor liten innsats for å bekjempe epidemien på den karibiske øya, der enkelte distrikter melder om økende antall dødsfall på grunn av manglende medisinsk utstyr.

I desember 2012 ba FN om 2,2 milliarder US dollar (12,3 milliarder kroner) fra internasjonale givere for å finansiere en plan som skal "utrydde kolera i Haiti innen 2022." Planen har fått lite respons fra giverne og betyr i praksis at innsatsen for å bekjempe kolera i Haiti trappes ned, beklaget MSF tidligere i år.

"Koleraen ser nå ut til å ha blitt klassifisert som et utviklingsspørsmål som skal løses i løpet av en tiårsperiode, mens den aktuelle situasjonen i felt fortsatt tilsier en medisinsk nødssituasjon," ifølge MSF. Organisasjonen observerer at kutt i støtten til nødhjelpsarbeidet i Haiti rammer lokale sykehus, som er gått tomme for medisiner som kan kurere kolera.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no