See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 19.11.2013 - Dominikanske republikk: Apartheid under palmene
» 09.10.2013 - Haitis koleraofre tar FN for retten
» 28.02.2013 - Eksdiktator "Baby Doc" for retten i Haiti











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Slik ser behandlingssentrene mot kolera på Haiti ut i dag
© MSF/Kureren
Samfunn - Haiti

Fare for nytt kolerautbrudd i Haiti

November 2010: Det gis intensiv behandling mot kolera på et sykehus i Port-au-Prince, Haiti

© Ron Haviv/MSF/Kureren
Kureren, 13. mars 2013
- Bistandsarbeidere melder nå om at Haiti trolig står like foran nok et stort kolerautbrudd. Hjelpeprogrammene på Haiti er underfinansiert, og det gjøres knapt noe lenger for å forebygge mot kolera. Med regntiden i vente er dermed en ny epidemi nesten forprogrammert.

Leger uten grenser (MSF) melder fra Port-au-Prince at "kvaliteten av kolerabehandlingen" ved offentlige helsestasjoner rundt om på Haiti "har falt bemerkelsesverdig i løpet av det siste året på grunn av manglende finansiering."

"Noen av de ansatte på kolerabehandlingssentrene har ikke fått utbetalt lønn på flere måneder," sier Mamady Traoré fra MSF-Haiti. "Infrastruktur og utstyr er slitt ut fordi det ikke har blitt vedlikeholdt og det er jevnlig mangel på medisinsk utstyr. Som konsekvens, blir hygienetiltak som er essensielle for å hindre spredningen av sykdommen ikke lenger utført," advarer legen.

Ikke uventet har derfor også dødeligheten blant kolerasmittede begynt å stige siden slutten av 2012. Kolera er en sykdom det er relativt lett å behandle, men som er dødelig når den ikke behandles. Med en dødelighetsrate på rundt fire prosent i enkelte deler av Haiti - noe MSF anser som "fire ganger mer enn akseptabelt" - er det ifølge organisasjonen klart at det er "store mangler hva angår pasientbehandlingen."

Med en stadig dårligere beredskap for å behandle kolerapasienter og forebygge videre spredning, forventer MSF at "det verste fortsatt står foran oss nå like før regntiden. I 2011 og 2012 førte regnet til plutselige lokale koleraepidemier mellom mai og november," ifølge hjelpeorganisasjonen. I år vil det kunne bli enda tøffere.

MSF protesterer også mot prioriteringene til FN og haitiske helsemyndigheter, som nå har begynt å behandle koleraepidemien i landet som "et uviklingsspørsmål" i stedet for et nødhjelpsspørsmål. Myndighetene og FN har satt seg et tiårsmål for å bekjempe koleraepidemien, og vil med små steg gjøre forebyggende arbeid for å fjerne kolera fra øya innen 2022. Men også disse programmene viser seg å være underfinansiert.

Ironien er at Haiti tradisjonelt har vært kolerafri, men smitten ble tatt med til den karibiske øystaten av FN-tropper fra Nepal i 2010. På grunn av dårlige hygieniske forhold, mangelfull ren vannforsyning og allment utbredt fattigdom, kunne koleraepidemien spre seg raskt på Haiti.

Kolerautbruddet har ikke stanset siden starten i 2010, men har roet seg noe i tørkeperiodene på øya. Ifølge haitiske myndigheter har nesten 8.000 mennesker dødd av kolera siden utbruddet startet, og rundt en halv million har blitt smittet.

Det internasjonale samfunnet brukte særlig i 2010 større ressurser på å hjelpe haitiske myndigheter å bekjempe kolerautbruddet, men etter hvert har givergleden overfor Haiti blitt mindre og mindre, og igangsatte nødhjelps- og bistandsprosjekter på øya lider under stadig sterkere underfinansiering. Koleraprogrammene er blant disse.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no