See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fornybar energi: Vindkraft i Nederland
© Jorrit Lousberg/Nuon/Kureren
Økonomi - Innenriks

Børs og katedral krever: Oljefondet må endre profil

Fondsforvalter Christine Meisingset fra Storebrand

© Cox/Storebrand/Kureren
Kureren, 3. oktober 2013
- En uvanlig allianse av storkapital, kirke, politikk og miljøorganisasjoner går i dag sammen om å kreve at Oljefondet endrer sine retningslinjer. Alliansen, som inkluderer Storebrand og KrF, krever at fondet får investere direkte i anlegg for produksjon og distribusjon av fornybar energi.

"Storebrand tenker ikke bærekraft for å være snille og greie, men fordi det gir langsiktige muligheter til stabil og god avkastning for kundene våre. Slik bør oljefondet også tenke," forklarer fondsforvalter Christine Meisingset støtten fra det store børsnoterte selskapet til den brede alliansen.

Ingrid Joys i Oslo Katolske Bispedømme forklarer hvorfor kirkesamfunnet har sluttet seg til appellen. "Oljefondet påvirker verden gjennom sin investeringsprofil. Norge må innrette seg på en slik måte at fondet bidrar i den internasjonale klimadugnaden," sier Joys.

Statens Pensjonsfond Utland ("Oljefondet") er verdens største statlige investor. I dag kan fondet investere i børsnoterte aksjer, obligasjoner og fast eiendom. Men nå tar en rekke organisasjoner og institusjoner altså til orde for at denne listen bør utvides, slik at fondet også begynner å investere direkte i infrastruktur for fornybar energi.

Den uvanlig bredt sammensatte gruppen av kravstillere omfatter foruten Storebrand finansinstitusjoner som KLP og Umoe AS, energiselskapet Scatec, Oslo katolske bispedømme og en rekke organisasjoner innen miljø og utvikling, blant dem WWF, Utviklingsfondet, Framtiden i Våre Hender, Greenpeace, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom.

Også Kristelig Folkeparti sluttet seg i dag til kravene fra gruppen, opplyser parlamentarisk leder Hans Olav Syversen.

I et brev til de fire borgerlige partiene viser underskriverne til at flere andre store europeiske pensjonsfond allerede investerer direkte i fornybar energi. Det norske oljefondet skal være "spesielt godt posisjonert for å gjøre det samme", mener underskriverne. "Både størrelsen på fondet, det langsiktige investeringsperspektivet og det at fondet ikke behøver å bekymre seg for løpende likviditetsbehov taler for å satse på direkte investeringer i fornybar energi," heter det videre.

I brevet vises det til at Norges Bank Investment Management tidligere har gjort liknende forslag overfor Finansdepartementet i 2006 og 2010,

KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen

© KrF/Kureren
men at den rødgrønne regjeringen valgte å se bort fra disse faglige rådene. Nå mener underskriverne at en ny regjering har en mulighet til å ta fagrådene på alvor og se på saken igjen.

Og det er mulig at de vil få gjennomslag for disse tankene hos det nye borgerlige stortingsflertallet. "Det er grunn til å tro at en ny regjering vil se på dette med litt andre øyne," bekrefter Syversen fra KrF i dag.

Under behandlingen av stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond før sommeren, fremmet KrF nemlig forslag om å opprette et investeringsfond med formål å investere i bedrifter og prosjekter innenfor energi- og miljøsektoren, med spesiell vekt på miljøvennlig energiteknologi. Forslaget fikk den gang støtte fra Venstre og FrP, ifølge Syversen.

Det skal være både miljømessige og økonomiske grunner for at en slik omlegging av Oljefondets portefølje kan være bærekraftig og fornuftig.

"Forvaltning av langsiktige sparemidler og pensjon passer bra for investeringer i langsiktige prosjekt som infrastruktur og energiomstilling," forklarer Jan Erik Saugestad i Storebrand Kapitalforvaltning. "Vi mener det derfor finnes både finansielle og bærekraftsmessige grunner til å åpne investeringsmandatet for [Oljefondet] for denne type investeringer," legger han til.

"All erfaring tilsier at satsing på stabil energitilgang for alle og på en sikker matproduksjon fører til utvikling på samfunnsnivå," legger Andrew Kroglund fra Utviklingsfondet til. "Det er vår plikt å sørge for at dette også skjer i utviklingsland, men med fornybare kilder og med økologisk kløkt," ifølge Kroglund.

Arild Hemstad fra organisasjonen Framtiden i Våre Hender konkluderer med at han "forventer at Erna Solberg lytter til vårt råd og trapper opp investeringene i fornybar energi. Det gir finansiell mening: Vi kan være med på å redde kloden, og tjene penger mens vi gjør det. Derfor haster det med å endre oljefondets mandat slik at også Norge kan bidra i det grønne skiftet," oppsummerer Hemstad.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no