See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 25.02.2013 - Ghadaffi forsvinner fra libyske sedler
» 12.02.2013 - Islamister truer kristne og moderate muslimer i Tunisia og Libya











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fengselsporter: Libyske fengsler er under væpnede gruppers kontroll etter revolusjonen
© Human Rights Watch/Kureren
Samfunn - Libya

Tortur er vanlig i Libya, to år etter Gaddafi

Libyas diktator Muammar al-Gaddafi ble styrtet i 2011

© Ministère français des Affaires étrangères/Kureren
Kureren, 2. oktober 2013
- En større FN-granskning viser at menneskerettssituasjonen i Libya ikke er blitt mye bedre etter Gaddafis fall. Men det står ikke på den nye regjeringen i Tripoli, ifølge FN. Det er de forskjellige opprørsgruppene som styrtet Gaddafi som fortsatt torturerer.

Det er minst 8000 libyere som fortsatt sitter fengslet og venter på en rettergang etter de omfattende kampene som førte til at diktator Muammar al-Gaddafi ble styrtet i løpet av 2011. De sitter i fengsler og fangeleire drevet av de væpnede opprørsstyrkene som fortsatt ikke har blitt avvæpnet.

Det er FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) som i dag presenterte en lengre rapport om situasjonen i Libya. OHCHR er representert i Libya, sammen med andre FN-byråer, og har god oversikt over situasjonen i det nordafrikanske landet.

Ifølge rapporten er tortur like utbredt i dagens libyske fengsler som det var under Gaddafi. Torturen skjer i første rekke når de væpnede gruppene, på eget initiativ, foretar arrestasjoner og vil presse frem tilståelser. Men tortur er også vanlig praksis under den første delen av fengselsoppholdet.

Dette er "til tross for politikken til libyske myndigheter," skriver FN-kontoret, "som fra høyeste hold er fast bestemt på å få en slutt på torturen og sikre at rettssystemet kommer inn i ordnede rammer." Problemet er at regjeringen i Tripoli fortsatt ikke har full kontroll over de mange væpnede styrkene som ble til under revolusjonen. Disse opprørsgruppene kontrollerer fortsatt de fleste fengslene i Libya.

De væpnede gruppene oppsto i løpet av kampene i 2011, og det fremste målet for dem var å styrte Gaddafi på grunn regimets systematiske menneskerettsbrudd. I løpet av borgerkrigen falt de fleste statsfunksjonene i Libya fullstendig sammen, noe som blant annet rammet politiet, rettsvesenet og fengselstjenesten i landet. Revolusjonsgruppene som kjempet mot Gaddafi tok over denne rollen i store deler av landet, inkludert politimyndigheten.

Men helt siden valget i juli 2012 har myndighetene i Tripoli jobbet hardt for å ta tilbake kontrollen over rettsvesenet og sikkerheten i Libya. De væpnede gruppene er i større eller mindre grad blitt invitert til å integrere seg i den nye libyske hæren.

I mars i år besluttet regjeringen at alle "illegale væpnede grupper" nå måtte forlate hovedstaden og overgi seg til den nye hæren. I juni ble væpnede grupper i hele Libya pålagt å presentere en plan for hvordan de kunne oppløse seg selv og integrere enkeltmedlemmene i den nasjonale hæren. I løpet av året skal alle gruppene ha avvæpnet seg selv frivilling. Men det er det få som tror vil skje, selv ikke FN.

"Dersom dette blir gjennomført, vil det føre med seg at kontrollen over alle fangeleirene som holde av væpnede grupper, om de anses som legale eller illegale, overføres til staten," noterer FN-rapporten. Men FN-ekspertene observerer ikke at det er mye som skjer i felt.

Påbudene følges ikke opp
Myndighetene i Tripoli har nemlig også vedtatt flere lover som skal sikre rettssikkerheten i landet, men som ikke følges opp av de væpnede gruppene som har kontroll ute i felt. Blant annet finnes det et nytt lovverk som klart og entydig forbyr alle former for tortur.

Allerede i mai 2012 ble det vedtatt en lov om de mange libyerne som ble tatt til fange under krigshandlingene. Ifølge denne loven ble myndighetene i Tripoli gitt en tidsfrist på to måneder til å gjennomgå alle sakene til disse innsatte. Anklagene skulle prøves av sivile myndigheter, og grunnløst fengslede skulle slippes fri, mens de som mistenktes for lovbrudd skulle få prøvet saken sin i en sivil rett.

"Men i løpet av september 2013 er det fortsatt svært få av de innsatte som har blitt gransket av sivile etterforskere, og den store majoriteten fortsetter å sitte i varetekt uten å ha tilgang til en rettsprosess," konkluderer FN-rapporten i dag. "Det totale antallet av konfliktrelaterte innsatte i Libya anslås generelt til å være på rundt 8.000. Dette tallet har holdt seg relativt konstant helt siden frigjøringen i oktober 2011."

FN-rapporten påpeker videre at de væpnede gruppene ikke har noen kompetanse om verken straffeloven eller standarder om hvordan innsatte skal behandles. De foretar fortsatt arrestasjoner, og tortur er dagligdagse hendelser i libyske fengsler under deres kontroll.

Men rapporten sier også at de få fengslene der sentralmyndighetene har tatt over kontrollen drives på en helt annen og mer profesjonell måte. FN-rapporten påpeker ingen grove, systematiske menneskerettsbrudd i disse fengslene. Derfor fester FN-ekspertene sin lit til at sentralmyndighetene snart klarer å få kontroll over politimyndigheten og fengselsvesenet i landet.

Mer informasjon:
FN-rapporten om Libya er tilgjengelig på denne lenken (pdf-format, på engelsk).



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no