See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 02.10.2013 - Tortur er vanlig i Libya, to år etter Gaddafi
» 27.02.2013 - "Libya kan produsere mer solenergi enn olje"
» 12.02.2013 - Islamister truer kristne og moderate muslimer i Tunisia og Libya











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Samfunn | Økonomi - Libya

Ghadaffi forsvinner fra libyske sedler

Anti-Ghadaffidemonstranter erstatter Ghadaffi på Libyas nye 1-dinarseddel

© Kureren
Kureren, 25. februar 2013
- Nå blir Moamar Ghadaffi destruert for godt, i hvert fall fra libyske pengesedler. Sentralbanken i Tripoli har endelig de nye sedlene klare, der eksdiktatoren erstattes med revolusjonskjempere og Libyas nye flagg.

På toårsdagen for den libyske revolusjonen, den 17. februar, ble de nye pengesedlene satt i sirkulasjon. Dermed blir de gamle sedlene, som stort sett var utsmykket med diktator Ghadaffis ansikt, destruert etter hvert som de kommer i sentralbankens hender.

Sentralbanken i Tripoli har tatt seg god tid til å lansere de nye sedlene. I tiden etter revolusjonen ble det fortsatt trykt sedler med Ghadaffis fjes. Den eneste vesentlige forskjellen fra tiden før revolusjonen var at navnet på landet ble endret fra Ghadaffis "Jamahiriya" til Libya.

De nye dinarsedlene er helt forskjellige og sletter minnene fra diktaturet.

Særlig 1-dinarseddelen har fått revolusjonen påskrevet. Mens den gamle dinarseddelen viste en lett smilende Ghadaffi, er den nye prydet med revolusjonære som protesterte mot Ghadaffi

Friheltshelten Omar al-Mukhtar har prydet Libyas 10-dinarsedler i over 40 år

© Libyas sentralbank/Kureren
og svinger det nye libyske flagget. Baksiden er like symboltung, med et stort nytt libysk flagg omkranset av fredsduer.

På sedlene over 5, 20 og 50 dinarer er det historiske byggverk fra alle landsdelene i Libya som har overtatt for eksdiktatoren. Sedlene prydes blant annet av et italiensk fyrtårn i Benghasi, en tradisjonell arabisk skole i ørkenbyen Ghadames og romerske og tyrkiske monumenter.

Det er kun én seddel som knapt har forandret designen. 10-dinarseddelen viser fortsatt friheltshelten Omar al-Mukhtar, som er blitt dyrket av libyerne under Kong Idris, under Ghadaffi og under dagens revolusjonære styresmakter. Mukhtar ledet frigjøringskampen mot italienerne på 1920-tallet, til han ble fanget og henrettet i 1931. Friheltshelten var også på 10-dinarseddelen under Ghadaffi, og han er den

Ghadaffi dominerte den gamle 50-dinarseddelen, som nå er ugyldig

© Kureren/GNU
eneste personen som er avbildet på de nye sedlene.

Det var lenge uklart om sentralbanksjefen ville utstede seddelen på 50 dinarer (som tilsvarer rundt 220 kroner). Den gamle 50-dinarseddelen, med Ghadaffis solbrillekledte ansikt på forsiden, ble nemlig trukket tilbake fra markedet i januar i fjor og kjent ugyldig i mars. Sentralbanken ville dermed hjelpe å bekjempe den svarte økonomien i landet.

Selv om det var blitt designet og trykket nye 50-dinarsedler, sa sentralbanken helt til januar i år at de ikke ville bli sluppet ut på markedet. Nå har banken likevel ombestemt seg og også sluppet de nye sedlene på 50 dinarer, prydet med Benghasis fyrtårn.

Det er fortsatt usikkert hvor lenge sedlene med Ghadaffi vil være godkjente betalingsmidler i Libya, men snart vil de trolig kun ha samlerverdi.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no