See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 25.02.2013 - Ghadaffi forsvinner fra libyske sedler











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ørkenlandskap i Libya
© Roberto D'Angelo/GNU/Kureren
Viten | Økonomi - Libya

"Libya kan produsere mer solenergi enn olje"

Kureren, 27. februar 2013 - Ifølge britiske forskere kunne Libya produsert rundt fem ganger mer solenergi enn mengden energi som nå pumpes opp av olje - og dette dersom det enorme ørkenlandet bruker kun 0,1 prosent av arealet sitt. Også vindkraft skal ha et enormt potensial.

Et forskningsprosjekt ved det britiske Universitetet Nottingham Trent mener å ha funnet at den oljerike nasjonen i Nord-Afrika enkelt kan generere nok fornybar energi til å møte sitt eget behov og "en målbar del av verdens energibehov ved å eksportere ren strøm."

Libya ligger ved Krepsens vendekrets og er utsatt for nådeløs solstråling året rundt, med et stort antall soltimer hver dag. Landet har gjennomsnittelige daglige solare innstrålingsnivåer på rundt 7,1 kilowattimer per kvadratmeter per dag (kWh/m²/dag) på de flate slettene langs kysten i nord, og på 8,1 kWh/m²/dag i ørkenregionen i sør. Til sammenlikning er innstrålingsnivået i Oslo anslått til kun 2,27 kWh/m²/dag i årssnitt.

"Hvis det nordafrikanske landet," der 88 prosent av arealet regnes som ørken, "brukte 0,1 prosent av landmassen sin til å høste solarenergi, ville det produsere energi som tilsvarer nesten syv millioner fat råolje per dag," har forskerne regnet ut. For øyeblikket produserer Libya rundt 1,41 millioner fat olje hver dag.

Forsker Amin Al-Habaibeh, som leder gruppen ved Nottinghamuniversitetet, sier at, "selv om Libya er rikt på fornybare ressurser, så trenger landet fortsatt en mer omfattende energistrategi. Det er vanskelig å komme bort fra avhengigheten av olje og gass, ikke bare i forhold til innenlandsbruken, men også i forhold til inntektene fra eksport."

"Utviklingen av teknologi for fornybar energi er fortsatt i startgropa i Libya," legger Al-Habaibeh til, "og man trenger en klar strategi og tidsplan for å komme videre. Særlig er det behov for å bygge kunnskap og erfaring med å installere og vedlikeholde fornybare energisystemer," påpeker forskeren.

Forskningsprosjektet så også på vindenergi, og fant at Libya hadde et enormt potensial til også denne fornybare energiformen. Landet er utsatt for tørre, varme og stabile vindstrømmer.

"Vindenergi kan spille en viktig rolle i fremtiden for å møte landets totale energibehov," mener Ahmed Muhamed, en libysk student i Nottingham som deltok i prosjektet. "Det er mange lokaliteter, blant annet flere langs kysten, som opplever høye vindhastigheter som varer over svært lange tidsintervaller."

Ifølge Muhamed, kunne Libya, "dersom det høstet kun en liten del av de fornybare energiressursene landet har tilgjengelig i form av sol- og vindenergi, ikke bare møte sitt eget behov for energi, men også møte en målbar del av verdens energibehov ved å eksportere ren strøm."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no