See also:
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 11.10.2013 - Gulf-landene planlegger å homoteste turisteneChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gjestearbeidere i sentrum av Doha, Qatar
© Sam Tarling/HRW/Kureren
Samfunn | Økonomi - Qatar

"VM i Qatar vil koste 4000 arbeidere livet"

Doha, hovedstaden i Qatar, er en evig byggeplass der den ene skyskraperen etter den andre skyter opp

© Larry Johnson/GNU/Kureren
Kureren, 27. september 2013
- Verdens arbeidstakerorganisasjon varsler i dag om forferdelige forhold for de 1,2 millioner gjestearbeiderne i Qatar, emiratet som skal organisere fotball-VM i 2022. Hundrevis av utenlandske arbeidere dør på grunn av uverdige forhold hvert år, og forball-VM vil forsterke dette, advares det.

Det lille emiratet i Persiabukten er allerede fullstendig avhengig av billig utenlandsk arbeidskraft, særlig fra Nepal og India, som sysselsettes under til dels uverdige kår og uten noen form for arbeiderrettigheter. Myndighetene i Qatar har allerede varslet at mellom 500.000 og 1 million ekstra gjestearbeidere fra Sør-Asia og Afrika vil trenges for å bygge opp infrastrukturen rundt fotball-VM i 2022.

Sharan Burrow er generalsekretær i Den internasjonale fagorganisasjonskonføderasjonen (ITUC), med 175 millioner arbeidstakere og blant annet norske LO og YS som medlemmer. Burrow bruker i dag uvanlig sterke ord mot situasjonen for gjestearbeiderne i emiratet Qatar.

"Mer enn 4000 arbeidere risikerer å miste livet i løpet av de neste syv årene, nå som byggingen av VM-anleggene nærmer seg, dersom det ikke tas tak i rettighetene til gjestearbeiderne," advarer Burrow. "Antallet dødsfall blant dem som jobber på anleggsplassene kan stige til 600 personer hvert år, mer enn ti hver uke, dersom myndighetene i Doha ikke straks setter i gang med nødvendige arbeidsmarkedsreformer," legger han til.

Ifølge tallene ITUC sitter på, er nemlig frekvensen av dødelige arbeidsulykker på byggeanlegg i Qatar hele åtte ganger høyere enn i andre rike land. Derav gir beregningen av 4000 dødsfall som prisen for å bygge VM-anleggene seg selv, dersom myndighetene i Qatar ikke tar sterke grep.

I Qatar er det allerede nå 1,2 utenlandske arbeidere som utfører alt fra husarbeid til byggearbeider. Arbeiderne kommer fra fattige land, særlig Nepal og India, og har så å si i

Emiren av Qatar Hamad Al Thani og FIFAs president Joseph Blatter under tildelingen av fotball-VM

© FIFA/Kureren
ngen rettigheter. Sikkerheten på arbeidsplassene er under enhver standard og gjestearbeiderne sendes rett hjem igjen, på egen regning, dersom de klager over arbeidsforholdene. Mange snakker om slaverikontrakter.

Ifølge ITUC resulterer disse arbeidsforholdene allerede nå i en svært høy dødelig blant gjestearbeiderne. Bare blant inderne og nepalerne er det 400 registrerte arbeidsrelaterte dødsfall i året. Tilsvarende tall fra hele det (mer omfangsrike) norske arbeidslivet ligger på rundt 40 dødsfall i året.

"På tross av mer enn to års dialog mellom FIFA og myndighetene i Qatar, er det ikke blitt tatt noen betydelige skritt for å garantere arbeidstakernes mest grunnleggende rettighettene, som er nedfelt i folkeretten," beklager Burrow i dag.

"Regjeringen i Qatar må nå endelig ta ansvar for gjestearbeiderne i landet. Et første skritt er å innlede samarbeid med ansvarlige rekrutteringsbyråer som opererer innenfor etiske retningslinjer i rekrutteringen av arbeiderne, særlig i forhold til bygg- og anleggsarbeid og tjenester i forbindelse med fotball-VM," krever verdens øverste fagforeningsleder.

Burrow sier at det er nok av internasjonale institusjoner som har tilbudt Qatar hjelp til å ordne opp i forholdene. Blant dem er ITUC selv.

ITUC-lederen beklager videre at myndighetene i Qatar ikke en gang bryr seg om å føre statistikk om arbeidsulykker og -dødsfall som involverer utenlandske gjestearbeidere. Det er hjemlandene til gjestearbeiderne som selv fører statistikk over hvor mange av deres borgere som omkommer mens de tjenestegjør i Qatar.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no