See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Forbrukere i minibank
© SpareBank 1/Kureren
Økonomi - Innenriks

Nordmenn foruroliget over økonomien

Forbrukertillitsindeksen måned for måned fra april 2012 til september 2013

© Kureren (Kilde: Opinion Perduco)
Kureren, 27. september 2013
- Tilliten til den norske økonomien, og også egen økonomi, synker markant mens vi venter på en ny regjering, viser den ferske forbrukertillitsindeksen. Nordmenn flest forventer seg nå både høyere arbeidsledighet og høyere rente i det kommende året.

Den nye forbrukertillitsindeksen for september viser en signifikant nedgang siden august. Det er fremtidshåpet til nordmenn som måles, og det har fått seg et skudd for baugen siden valget.

"Til en forandring er det størst negativt utslag på forventninger til egen økonomi om 12 måneder," sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion Perduco som lager forbrukermålingen. "Nedgangen fra august er statistisk signifikant, og vi må tilbake til desember 2011 for finne like lave forventninger til privatøkonomien," legger han til.

Forbrukertilliten generelt har falt til et nivå på 2,1 poeng, viser ferske tall fra Opinion Perduco. Indeksen, som går på en skala fra -100 til +100, måler forbrukernes tillit til egen økonomi og landets økonomi de kommende 12 månedene. Indeksen er nå 5,2 poeng lavere enn for ett år siden.

"Vi må tilbake til desember 2011 for finne like lave forventninger til privatøkonomien," sier Høidahl. "Parallelt med denne nedgangen registrerer vi at flere nordmenn forventer at rentene på boliglån vil være høyere om ett år, som i sin tur påvirker forventningene til egen økonomi."

Forbrukertilliten var riktignok enda lavere i sommermånedene, men da var det utsiktene til landet økonomi som slo negativt ut. Så steg optimismen i august, mens pessimisme i forhold til egen økonomi nå senker forbrukertilliten. Når månedlige svingninger utjevnes, ser man også at tilliten til egen og landets økonomi jevnt over synker.

"Lavere forventninger henger også sammen med en tendens til at nordmenn i økende grad tror at arbeidsledigheten vil være høyere om ett år. De økonomiske utfordringene til mange land i eurosonen påvirker i aller høyeste grad fortsatt norsk økonomi og nordmenns forventninger til den," sier Høidahl.

Ledigheten har begynt å øke
Uroligheten blant norske forbrukere blir i dag bekreftet av ferske arbeidsmarkedstall fra NAV. Ledigheten økte med 1500 personer i september, og det var størst økning for bygge- og anleggsarbeidere, melder etaten i dag.

"Arbeidsledigheten har økt noe mer de siste to månedene enn tidligere i år. Den økonomiske veksten i Norge har gått ned, og det fører til lavere etterspørsel etter arbeidskraft og stigende arbeidsledighet," kommenterer arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad fra NAV.

Ved utgangen av september var 69.600 personer registrert som helt ledige hos NAV. Dette er 6.500 flere enn i september i fjor. "Arbeidsledigheten er nå på 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Det er tre år siden ledigheten var høyere i september enn det den er nå," sier Lystad.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 84.100 personer, som tilsvarer 3,1 prosent av arbeidsstyrken. Det er 6.100 flere enn i september i fjor, da 3,0 prosent av arbeidsstyrken var helt ledige eller på tiltak.

Det er særlig mange nye ledige med bakgrunn fra bygge- og anleggsyrker. NAV har registrert en økning på 22 prosent i antall ledige i bransjen, eller 1300 personer, sammenlignet med september i fjor. Samtidig kan Statistisk Sentralbyrå i dag melde at boligbyggingen er gått ned med 6,4 prosent fra august i fjor til august i år, noe som delvis kan forklare den økte ledigheten i byggebransjen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no