See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 22.08.2013 - Mugabe (89) tatt i ed for ny 5-årsperiode











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Diamantfeltene i Marange i Zimbabwe
© UN Photo/Kureren
Politikk | Økonomi - Zimbabwe

Diamantsanksjonene mot Zimbabwe heves av EU

Jubler: Belgias utenriksminister Didier Reynders

© Belgian FPS/Kureren
Kureren, 26. september 2013
- EU har besluttet å fjerne Zimbabwes statlige gruveselskapet fra listen over selskaper de nekter å gjøre forretninger med, og dermed endt sitt forbud mot import av de kontroversielle rådiamantene fra Zimbabwe. Europas største importør av diamanter, Belgia, jubler over tiltaket.

EUs offisielle lysningsblad har, med minst mulig publisitet i Brussel, offentliggjort en kort notis som fjerner det statlige Zimbabwe Mining Development Corporation (ZMDC) fra sanksjonslistene. Med dette fjernes også sanksjonene mot gruveselskapene som samarbeider med ZMDC i Zimbabwe.

Fra og med i går, den 25. september, kan dermed rådiamanter innføres lovlig fra Zimbabwe til EU-landene, så lenge de kommer sammen med det nødvendige "sertifikatet fra Kimberley-prosessen" (KPCS).

KPCS eller "Kimberley Process Certification Scheme" er en prosess som i samarbeid med FN og bransjen er laget for å sikre at rådiamanter kommer fra områder som ikke har pågående konflikter som følge av diamantutvinningen. Sertifiseringen skal sikre at diamanter som omsettes ikke er såkalte konfliktdiamanter eller bloddiamanter.

EUs plutselige vedtak om å fjerne sanksjonene mot zimbabwiske diamanter er i tråd med råd fra sekretariatet som styrer Kimberley-prosessen. Det anbefalte allerede i november i fjor at diamanter fra Zimbabwe skulle få lov til å omsettes på verdensmarkedet.

Diamantindustrien i Belgia jubler
Og myndighetene i Belgia, som er den største importøren av diamanter i Europa, legger ikke skjul på sin glede over at EU nå endrer praksisen overfor Zimbabwe.

Belgias visestatsminister og utenriksminister Didier Reynders, sier i en pressemelding sendt til Kureren at "EU-avgjørelsen vil bedre åpenheten omkring handelen med diamanter fra Zimbabwe ved at det blir lov å eksportere disse diamantene til Antwerpen, senteret som kan tilby den beste garantien for åpenhet og sertifisering."

"Denne enstemmige avgjørelsen er et nytt skritt for Kimberley-prosessens sertifiseringssystem, som ble igangsatt i fjor," legger Reynders til. "Intensjonen til EU er å forsikre seg om at inntektene fra salget av disse diamantene skal brukes til fordel for utviklingen og velferden til befolkningen i Zimbabwe," hevder han videre.

Belgias utenriksminister understreker også at "selskapet som nå er ansvarlig for å markedsføre diamantene fra Zimbabwe [ZMDC] ikke var involvert i å finansiere valgkampen i de nylig avholdte valgene. Dette faktumet har gjort det mulig å fjerne restriksjonene som har vært i kraft mot dette statsselskapet." Reynders påpeker

Farai Maguwu advarte om brudd på menneskerettighetene i Zimbabwes diamantindustri

© Privat/Kureren
imidlertid at man i EU fortsatt er skeptisk til om valgene i Zimbabwe var frie og rettferdige.

Politisk misbruk av diamantproduksjonen
Zimbabwe ble svartelistet som diamantprodusent i 2009 etter at det hadde blitt avdekket systematiske menneskerettsbrudd i gruveindustrien. I tillegg var det også blitt dokumentert at president Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF hadde tatt kontroll over statsselskapet ZMDC og gruveselskapene i landet, og misbrukte inntektene til eget politisk arbeid og privat forbruk.

Det ble særlig oppmerksomhet rundt de inhumane forholdene i Zimbabwes diamantproduksjon da en rekke sivile ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker ved diamantgruvene i Marange i 2009. Da menneskerettsgrupper i 2010 avslørte grove og systematiske menneskerettsbrudd rundt diamantfeltene ved Marange, ble varslerne arrestert.

Farai Maguwu fra denne gruppen ble tiltalt for å "publiserer falsk informasjon som sverter staten" etter at han hadde informert inspektører fra Kimberley-prosessens sertifiseringssystem om de grove menneskerettsbruddene ved Marange. Etter at prosessen mot Maguwu ble internasjonalt kjent og kritisert av Kimberley-prosessen, ble tiltalen mot ham droppet. Da hadde han sittet fire måneder i varetekt.

Andre beskyldninger som er kommet mot den zimbabwiske diamantindustrien er at Mugabe-kontrollerte selskaper skal ha misbrukt landets militære tilstedeværelse i Kongo-Kinshasa til å ulovlig utføre diamanter derfra og selge dem som zimbabwiske diamanter gjennom ZMDC. Inntektene derfra skal ha gått til å finansiere den zimbabwiske hæren, som også er under Mugabes politiske kontroll.

Myndighetene i Harare har hele tiden tilbakevist at det foregår menneskerettsbrudd ved gruvene i Marange. De benekter enhver deltakelse i diamantsmugling fra Kongo-Kinshasa. Zimbabwe hevdet videre i alle år at landet fulgte alle krav som settes for diamanteksport gjennom Kimberley-prosessen.

Diamantfunnene i Marange, 90 kilometer sørøst for den zimbabwiske byen Mutare, regnes blant verdens aller største. Opprinnelig ble feltet eid av giganten De Beers, men lisensen gikk i 2006 over til staten og selskapet ZMDC. Myndighetene i Zimbabwe håper nå at en økt diamanteksport kan bidra til å få landets ruinerte økonomi på beina igjen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no