See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 26.09.2013 - Diamantsanksjonene mot Zimbabwe heves av EU











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Igjen: Robert Mugabe (h) ble i dag tatt i ed som Zimbabwes president etter valget 31. juli
© ZBC/Kureren
Politikk - Zimbabwe

Mugabe (89) tatt i ed for ny 5-årsperiode

MDCs leder og fortsatt Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai

© MDC/Kureren
Kureren, 22. august 2013
- Med valgfuskanklagene avvist fra Zimbabwes høyesterett, kunne Robert Mugabe i dag tas i ed som landets president for nok en femårsperiode i en stor seremoni. Selv om afrikanske land nå ber Vesten heve sanksjonene mot Zimbabwe, var det få som ville delta i dagens feiring av Mugabe.

I går ble syv ledende medlemmer av opposisjonspartiet MDC arrestert i Harare og Bulawayo, anklaget for å ha planlagt uroligheter under dagens innsettelsesseremoni. Ingenting skulle forstyrre feiringen av Mugabes seier på nasjonalstadionet i Harare, med plass til 60.000 tilskuere.

Mugabes parti ZANU-PF fikk da også skipet inn titusener av tilhengere av valgvinneren som hyllet lederen på Harare stadion. Den storslåtte seremonien for Mugabe, som allerede har styrt Zimbabwe i 33 år, tiltrakk seg også mange gjester fra utlandet, først og fremst fra Det sørlige Afrika.

De mest celebre gjestene var presidenten i Mosambik, Armando Guebuza, Tanzanias president Jakaya Kikwete, presidenten i Kongo-Kinshasa, Joseph Kabila, presidenten i Mauritius, Rajkeswur Purryag og Ekvatorial-Guineas diktator Teodoro Obiang Nguema.

Men disse fem var også det hele, hva angår statsledere. Unntatt Mosambik var det ingen land som grenser til Zimbabwe som sendte sine presidenter, noe som er svært uvanlig i afrikansk sammenheng. Ikke engang Sør-Afrikas president Jacob Zuma var til stede. Han sendte sin forgjenger Thabo Mbeki, visepresidenten og utenriksministeren som plaster på såret.

Opposisjonspartiet MDC, som boikottet seremonien i dag, kunne ikke skjule sin skadefryd over det spede oppmøtet av afrikanske toppledere. "Afrika ydmyket i dag Mugabe under edsavleggelsen og sendte et klart budskap om at kontinentet skammer seg over å bli satt i forbindelse med tyveriet av valget den 31. juli," sier MDC i en uttalelse. MDC minner om at representanter for ZANU-PF nylig annonserte at 40 statsledere var ventet til arrangementet.

Men selv om det fleste nabolandene fra Det sørlige Afrika ikke hadde sendt sine toppledere til Harare i dag, har de alle gratulert Mugabe med seieren i et valg den regionale sammenslutningen SADC har betegnet som "frie og fredelige", men ikke "rettferdige", som kritikere har påpekt.

Det er stort sett MDC som hevder at presidentvalget i slutten av juli, der Mugabe offisielt fikk 61 prosent av stemmene, ga et fullstendig vrengebilde av folkets vilje. Mens valgobservatører fra blant annet SADC konkluderte med at Mugabes seier var reell, har kun vestlige land, med USA og Storbritannia i spissen, trukket valgresultatet sterkt i tvil.

SADC-landene har allerede trukket konklusjonen av valget, og mener at nå har den demokratiske overgangsprosessen i Zimbabwe kommet til sin ende. Dermed, heter det, bør også verdenssamfunnet revurdere de mange økonomiske sanksjonene mot Zimbabwe og Mugabes partivenner.

For SADC kan det også ha betydning at Mugabe vil ta over institusjonens roterende presidentskap i 2014. Blant annet EU og USA har reiserestriksjoner rettet personlig mot Mugabe og hans familie, noe som setter neste års SADC-leder i en pinlig situasjon.

Mugabe selv har ikke stor tro på at Vesten vil tillate en tilnærming. "Vi har hatt sanksjoner mot oss i over et tiår, og de fleste av dem vil forbli i lengre tid," sa presidenten i talen på stadion i dag. Men nå skulle Zimbabwe satse sterkere på å utnytte naturressursene sine og slik klare å oppnå ny økonomisk vekst på tross av sanksjonene, forklarte han optimistisk.

Og for "imperialistene" i Europa og USA hadde Mugabe, som vanlig, bare forakt tilovers. "I dag er det Storbritannia, Australia, Canada og Amerika som forteller oss at valgene våre ikke var rettferdige og troverdige. Hvem tror de at de er, spør vi oss. Hvem ga dem evnene til å se bedre enn oss?" spurte Mugabe i talen.

Men "kolonitiden er over, og det for godt," beroliget Mugabe tilhørerne sine. Og nå er det fem nye år med Mugabe som Zimbabwes statsleder som står for tur.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no