See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Seddelark av 200-kronesedler
© Katrine Lunke/Norges Bank/Kureren
Økonomi - Innenriks

Nordmenn har lavest nettoformue i Vest-Europa

Fra Berlin-kontoret til det tyske forsikringsselskapet Allianz

© Allianz/Kureren
Kureren, 24. september 2013
- En ny rapport viser at høy gjeld og relativt lav bruttoformue gjør nordmenn til Vest-Europas minst formuende folk. Samtidig med at norske husholdninger har økt gjeldsavhengigheten, har befolkningen i store deler av Europa brukt kriseårene til å betale ned gjelden.

Det er det store tyske forsikrings- og finansselskapet Allianz som i dag har lagt frem sin årlige "Global Wealth Report 2013", som avslører at private formuer verden over har vokst med rekordfart i løpet av 2012. Formuen til verdens befolkning har økt med 8 prosent i løpet av et år, og er nå på 875 billioner kroner.

Også i Norge har de private formuene steget jevnt og trutt, ifølge Allainz-rapporten, men dette dreier seg stort sett kun om bruttoformuen til det norske folk. I Vest-Europa er det Sverige som kan fremvise den største veksten i bruttopengeformuen det siste året. Mens svenskene økte pengeformuen med nesten 10 prosent, var tallet for Norge 7,9 prosent og Vest-Europa totalt 5,5 prosent.

Brutto pengeformue inkluderer bankinnskudd, verdipapirer, forsikringer og andre lett omsettelige verdier, men ikke boliger og annen fast eiendom.

Ifølge Alllianz, er også nordmenn blant de vesteuropeerne som har klart å berge og øke pengeformuen sin mest gjennom finanskrisen. Nå er det kun grekere, spanjoler og italienere som har en mindre pengeformue enn de hadde i 2007, før krisen. Portugiserne og irene har nå kommet i pluss. Svenskene har økt bruttoformuen med hele 34,9 prosent, mens nordmenn har 26,1 prosent mer på bok enn de hadde i 2007.

Men norske husholdninger er også de nest mest forgjeldede i hele Vest-Europa, viser Allianz-rapporten. Mens sveitserne har en gjeld på 602.000 kroner per person, skylder den jevne nordmann 571.000 kroner.

Rapporten påpeker at de fleste europeiske husholdninger har brukt kriseårene til å nedbetale gammel gjeld. Husholdningenes gjeld er sunket sakte fra litt over 85 prosent av landenes BNP i toppåret 2009, til rundt 80 prosent i 2012. Opptaket av ny gjeld i Vest-Europa har sunket drastisk siden 2007, fra 9,5 prosent av BNP til rundt 1,5 prosent i 2012. Det er særlig i kriselandene at husholdningene har jobbet ned gjeldsnivået.

Den samme trenden observeres ikke i like stor grad i Norge, der husholdningenes gjeld ligger på om lag samme nivå som BNP totalt. Og ifølge Allianz-rapporten er det særlig her til lands at forholdet mellom privat gjeld og lett omsettelig formue er kommet i ubalanse.

Norge peker seg ut som landet der avstanden mellom bruttoformue og gjeld er minst. Nordmenns gjeld ligger på 87 prosent av formuen, ifølge Allianz. Denne "relative gjeldsbyrden" er den desidert høyeste i Vest-Europa. Snittet i vår region ligger på kun 40 prosent.

Det gjør også at Norge havner på absolutt sisteplass, etter Hellas, over landene i Vest-Europa hva angår nettoformue, altså bruttopengeformue minus gjeld.

Allianz-rapporten setter nettoformuen til gjennomsnittsnordmannen på 83.600 kroner, noe mindre enn den jevne greker har til rådighet. Til sammenlikning har Sveits de mest formuende innbyggerne i Vest-Europa, med et gjennomsnitt på 1,12 millioner kroner i bruttoformue.

Norge rangeres dermed som et "middle wealth country", på linje med mange utviklingsland. I regionen er det kun Hellas, Spania, Portugal og Finland som plasseres i samme kategori, mens resten av Vest-Europa er såkalte "high wealth countries".

Norge får også mer negativ omtale i den 120 sider lange rapporten, som advarer mot tegn mot større ulikheter og at større grupper trues med å skli ut i fattigdom. "I Norge og Sverige har gruppen med et lavt formuenivå mer enn fordoblet seg siden år 2000. Denne utviklingen tydeliggjør at forgjelding er den største trusselen for å havne i fattigdom," advarer Allianz.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no